Co dělat, když vám v zahraničí ukradli doklady a nemůžete domů

05.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Na dovolené vás okradou, přijdete i o cestovní pas. Občanský průkaz u sebe nemáte a rázem nevíte, jak se dostanete zpátky domů. Jaké máte možnosti?

Dovolenou si většina z nás představuje jako příjemně strávený čas, stát se ale může ledasco. Položíte si v restauraci kabelku na židli vedle sebe a při odchodu zjistíte, že už tam není. Nebo jedete tamní hromadnou dopravou a šikovné kapsářky vás během cesty připraví o peněženku i s doklady.

Ukradené peníze zamrzí, ale ukradené doklady nadělají mnohem horší paseku. Bez nich totiž může být problematické dostat se domů.

Zdroj: Depositphotos

Jsem bez dokladů, co teď?

Cestovat správně máte jen s jedním dokladem totožnosti. Tedy buď s cestovním pasem, nebo s občanským průkazem. Ve chvíli, kdy vás v zahraničí okradou, přijdete sice jen o jeden doklad totožnosti, ale zároveň u sebe ten druhý nemáte, protože leží pěkně doma v bezpečí.

Oficiálně jste tedy bez dokladů a nemáte se jak dostat domů. Situaci sice nahlásíte a máte místní protokol od policie, ale ten jako doklad pro návrat domů sloužit nemůže. Možností, co v takové chvíli dělat, je více.

Tip: Cestovní doklady na dovolenou ve 12 otázkách a odpovědích

Risknete to bez dokladu?

Tato možnost se samozřejmě nedá doporučit, protože není legální. Často se ale na různých fórech můžete setkat s tím, že někteří to riskují. Děje se tak například v situaci, kdy jsou na území Evropské unie a přicestovali vlastním autem. Spoléhají proto na to, že když jejich osobní doklady nikdo nekontroloval cestou tam, budou mít cestou zpátky stejné štěstí.

Zkusit to samozřejmě můžete, ale jednáte protizákonně, a pokud na to na hranicích přijdou, můžete z toho mít problémy. Oficiální cestou k řešení takové situace je podat žádost o vystavení náhradního dokladu.

Kontaktujte zastupitelský úřad

Ve chvíli, kdy se ocitnete v zahraničí bez dokladů, by vaše první kroky měly vést na policii. Tam sepíšete záznam o ztrátě či krádeži dokladů. Následně se musíte vypravit na zastupitelský úřad České republiky v dané zemi.

Kontakt na konkrétní zastupitelský úřad zjistíte například na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR. V případě, že v dané zemi není žádný zastupitelský úřad České republiky, můžete se obrátit na jakýkoli zastupitelský úřad členského státu EU, který se v dané zemi nachází.

Tip: Čtyři situace, které vám mohou narušit dovolenou, a jak se v nich zachovat

Vydání náhradního dokladu

Na zastupitelském úřadu (ať už našem, nebo členského státu EU) vám zajistí vydání náhradního cestovního dokladu, na který už se můžete vrátit domů. S sebou budete potřebovat:

  • protokol sepsaný s místní policií,
  • pasové fotografie,
  • peníze na uhrazení poplatku.

Pokud chcete mít jistotu, že vše proběhne hladce, doporučuje se sjednat si na zastupitelském úřadu nejdříve schůzku. Jinak se může stát, že si v lepším případě vystojíte hodně dlouhou frontu. V tom horším vás odkážou na rezervační systém s informací, že mají plno a máte si schůzku domluvit předem.

Náhradní doklad i na počkání

Není výjimkou, že náhradní doklad vám v rámci schůzky na zastupitelském úřadu vystaví na počkání. Další možností je, že vám řeknou, ať se zastavíte až další den. Ještě před vystavením dokladu se však domluvte, jak dlouho vám tento náhradní cestovní doklad bude platit. 

Pokud totiž ještě nejste na konci dovolené a rádi byste svůj pobyt využili do konce, je potřeba, abyste to při žádosti uvedli. Konzul následně rozhodne, jestli vašemu přání vyhoví, nebo ne. Může se tak stát i to, že vy chcete jet domů až za měsíc, kdy vám plánovaná dovolená končí, ale konzul vám vydá náhradní cestovní doklad s kratší platností. 

Tip: Co je třeba pro vyřízení prvního občanského průkazu

Autem, vlakem, letecky

Jakmile máte náhradní cestovní doklad v ruce, můžete se po dobu jeho platnosti vrátit domů. Způsob dopravy záleží na vás, tento doklad nemá žádná omezení způsobu návratu domů. 

Tip: Nová občanka rychle a bez problémů

Nezapomeňte ztrátu nahlásit i doma

Zdálo by se to jako zbytečnost, ale ztrátu občanského průkazu nebo cestovního pasu byste správně měli nahlásit znovu, a to po návratu domů. A to i přes fakt, že jste ztrátu či krádež nahlašovali už v jiné zemi. Systémy bohužel nejsou dostatečně propojené na to, aby stačilo nahlásit chybějící doklad jen jednou.

Po návratu domů proto zajděte na obecní úřad s rozšířenou působností, případně na úřad městské části v Praze, a nahlaste ztrátu dokladu. Ideálně situaci doložte i policejním protokolem ze zahraničí a náhradním cestovním dokladem. 

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: Spotřebitel