Na co si dát pozor, když si zabouchnete dveře a voláte zámečníka?

18.04.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zabouchli jste si omylem dveře a potřebujete zavolat zámečníka. Jak poznat, že s vámi řemeslník nezachází férově a zkouší na vás hlavně vydělat?

Nemožnost dostat se do vlastního bytu je bezpochyby stresující. Ať už si zabouchnete klíče vevnitř v zámku, nebo po návratu domů zjistíte, že klíče nemáte a domů se nedostanete, nikdy se taková situace nehodí. Naopak nás vystresuje a často ji potřebujeme řešit co nejrychleji.

Pokud nemáte po ruce číslo na zámečníka, se kterým máte dobré zkušenosti z minulosti, nejspíše vaše kroky povedou na internet a budete se snažit vyhledat někoho, kdo může přijet ideálně ihned. To se vám pravděpodobně dříve či později podaří, ale ne vždy jde o seriózní firmu či férového zámečníka.

Zdroj: Depositphotos

Na cenu se ptejte dopředu

Ačkoli jste ve stresu a chcete už mít celou situaci co nejdříve za sebou, pokuste se domluvit si se zámečníkem cenu předem. A pokud se vám bude cena zdát vysoká, nepřistupujte na ni a zkuste obvolat ještě pár dalších čísel.

Z pohledu zákona jsou tyto situace kvalifikovány jako smlouva o dílo a u té nemusí být snadné určit dopředu cenu za odemčení dveří. V takovém případě se informujte alespoň orientačně a ptejte se například i na cenu cesty. Z toho alespoň částečně odvodíte, kolik bude celá služba stát.

Tip: Co dělat, když si doma zabouchnete klíče?

S vyšší cenou souhlasit nemusíte 

Pokud by pak zámečník na místě požadoval vyšší cenu, máte dvě možnosti. Pokud je to ještě před započetím práce a vám se cena nezdá, jednoduše odmítněte a zavolejte někomu jinému.

Pokud je to po dokončení práce, ačkoli předem jste se domluvili na nižší ceně, máte právo s navýšením nesouhlasit a trvat na ceně, která byla domluvena. Zejména ve chvíli, kdy zámečník po příjezdu vidí, o jaký typ zámku jde, a může tak určit cenu odemčení poměrně přesně.

Tip: Záchrana zvířete, nebo cizí majetek. Co má přednost?

A platit můžete klidně až na základě faktury

Většinou požadují zámečníci platbu za své služby ihned po dokončení práce. To ale z vaší strany nemusíte přijmout. A zvlášť v situaci, kdy se vám cena zdá příliš vysoká.

Nechte si vystavit fakturu a rozporujte ji. S žádostí o pomoc při řešení situace se můžete obrátit i na Českou obchodní inspekci. Ta podobné situace řeší v rámci Mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (ADR).

Tip: Co ovlivní výši pojistného u pojištění domácnosti?

Bráno do extrému – nechte si cenu písemně potvrdit

Pokud si nejste jisti, že zámečník domluvu dodrží, nebo prostě jen chcete mít jistotu, že domluva platí, nechte si ji potvrdit písemně. Ještě před tím, než zámečník začne s otevíráním dveří, si písemně nechte stvrdit, že cena za službu bude v domluvené konkrétní výši a jde o kompletní částku včetně daně

Tip: Na co se vztahuje pojištění domácnosti

Zámečník na pojišťovnu? Ano, ale…

Někdy zámečníci operují s argumentem, že otevření dveří vám proplatí vaše pojišťovna, a tak se nemusíte stresovat částkou, kterou vám zámečník naúčtuje. Takto to ale v praxi nefunguje.

Pokud máte pojištění domácnosti, možná vám kryje i zabouchnutí dveří a nutnost přivolání zámečníka. V takovém případě je ale potřeba, abyste nejdříve volali asistenční službu své pojišťovny. Té musíte nejdříve popsat, co se vám stalo, následně si vás dohledají v systému a zavolají svého nasmlouvaného zámečníka. A s ním následně řeší veškeré podrobnosti. Případně vám mohou říct, že si zámečníka můžete sjednat sami a následně dát pojišťovně k proplacení fakturu. To ale jen do určité výše, a navíc vždy až po předchozím schválení ze strany asistenční služby.

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ