Ruské příjmy z vývozu ropy a plynu se výrazně propadají

17.03.2023 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ruská ekonomika i federální rozpočet pociťují stále více dopady cenového stropu na ropu a plyn uvaleného EU a zeměmi G7. O kolik procent se propadly příjmy z ropy a plynu? Jaký to má dopad na ruský federální rozpočet?

Rusku se citelně snižují příjmy z vývozu ropy a plynu, což je pro zemi, jejíž fungování je na vývozu těchto komodit závislé, problém. Hlavní komplikací je zavedení cenových stropů na plyn i ropu (60 dolarů za barel) z prosince 2022.

Přestože se Rusku částečně daří vyvážet ropu a plyn do Indie, Číny a Turecka, a to i nad cenovým limitem, nedokáže nahradit příjmy z vývozu do Evropské unie, a Rusku se tak masivně snižují příjmy z exportu ropy a plynu.

Zdroj: Shutterstock

Ruské příjmy z vývozu ropy a plynu se snížily o 42 %

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) oznámila, že příjmy Ruska z exportu ropy a plynu za únor se meziročně propadly o 42 % na 11,6 miliardy dolarů (přibližně 263 miliard korun).

To​​​​​ je o 2,7 miliardy dolarů méně, než činily příjmy v lednu, kdy byly vyvážené objemy výrazně vyšší.

Jedná se o další pokles, protože již lednové tržby z vývozu plynu a ropy byly nižší o téměř 30 % (o 8 miliard dolarů, 181 miliard korun), přestože se Rusko snaží vyvážet ropu a plyn mimo EU a nakupuje a pronajímá tankery, kde se dá (například v Řecku).

Ruské ministerstvo financí se snaží klidnit situaci tvrzením, že rostoucí výdaje jsou způsobeny „rychlým uzavíráním smluv a zálohami na financování některých nasmlouvaných nákladů na začátku roku 2023“.

Rusko vyváží téměř stejné množství ropy, ale za nižší cenu

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vyváží Rusko přibližně 500 tisíc barelů ropy denně, což je přibližně stejné množství jako před válkou, přesto se mu příjmy rapidně snižují.

Rusku se tedy daří přesměrovat svůj vývoz, nicméně i díky cenovým stropům se mu nedaří dosahovat vysokých příjmů.

Propad příjmů z ropy a plynu = problém pro ruský státní rozpočet?

Ruský federální rozpočet je závislý na příjmech z prodeje ropy a plynu přibližně z jedné třetiny.

Propad příjmů federálního rozpočtu byl znatelný již v lednu, kdy podle agentury Interfax skončil schodkem ve výši 1,776 bilionu rublů (asi 552 miliard Kč), zatímco o rok dříve vykazoval přebytek 125 miliard rublů (asi 39 miliard Kč).

Schodek federálního rozpočtu za měsíc leden je celých 60 % plánovaného deficitu na celý letošní rok (2,925 bilionu rublů), v únoru pak již 88 % plánovaného deficitu.

Rozpočtové příjmy federálního rozpočtu celkově klesly o 24,8 %.

Problémem schodku nejsou pouze klesající příjmy, ale i rostoucí výdaje. V prvních dvou měsících roku 2023 vzrostly výdaje o 51,5 % na 5,74 bilionu rublů (asi 1,78 bilionu Kč).

Rusko má sice poměrně nízké zadlužení státu (18,2 % HDP v roce 2021), problém je ovšem ten, že bude špatně nacházet cesty financování dluhu.

Financování z ciziny má Rusko ztížené, protože je technicky v platební neschopnosti. Musí tak spoléhat na vydávání ruských státních dluhopisů doma. Zadlužení za rok 2023 Rusku vzroste pravděpodobně o 4 až 5 % HDP. Ruské ministerstvo financí počítalo s růstem zadlužení ve výši 2 % HDP.

HDP Ruska se loni snížil o 2,1 %, letos nejspíše klesne také

Reálný ruský hrubý domácí produkt se v roce 2022 snížil o 2,1 %, což je velmi solidní výsledek, protože Světová banka při vypuknutí války odhadovala pokles ruského HDP o 11,2 %. Mezinárodní měnový fond o 8,5 %.

Výhledově čeká tento rok ruskou ekonomiku pravděpodobně další mírný pokles, ruská centrální banka odhaduje vývoj ruského HDP mezi 1% růstem a 1% poklesem.

Nicméně řada ekonomů nevěří oficiálním údajům a tvrdí, že ruské HDP se ve skutečnosti snížilo daleko více.

Cena ropy Rusku nenahrává, ale rostoucí poptávka ano

Rusku nenahrává ani nízká cena ropy na světových trzích, kde se cena barelu ropy Brent drží kolem 74 dolarů, tedy nejníže od roku 2021.

Cenu ropy snížil strach na finančních trzích z důvodu krachu americké banky Silicon Valley Bank a kvůli problémům švýcarské banky Credit Suisse.

Nicméně Mezinárodní agentura pro energii (IEA) očekává růst celosvětové poptávky po ropě z důvodu dalšího oživení čínského průmyslu po pandemii koronaviru a růstu světového leteckého provozu.

Klíčovou roli bude pro Rusko samozřejmě hrát válečná situace na Ukrajině, která má na útočící zemi negativní dopady.

Tip: Která země má největší zásoby ropy? Saúdská Arábie? Rusko? Samá ropa, tedy voda…

Zdroje: Mezinárodní agentura pro energii, Ministerstvo financí Ruska, Reuters, Interfax

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU