Jak na přesný odhad ceny nemovitosti bez realitní kanceláře?

28.06.2023 | , REMAX Delux
Komerční sdělení


Prodáváte nebo kupujete nemovitosti? Pak je zcela zásadní přesný odhad ceny nemovitosti. Jen ten zaručí, že výhodně koupíte nebo rychle, bez handrkování a za maximum prodáte. Zjistěte, jak na přesný odhad ceny bytu nebo domu. 

Zdroj: remaxdelux.cz

Situace na realitním trhu je proměnlivá

Momentálně jsme svědky lokálního praskání realitní bubliny. Ceny padají hlavně u chat, starších nebo energeticky náročných nemovitostí nebo u nemovitostí mimo lukrativní lokality. Při koupi bez přesného odhadu ceny bytu nebo domu můžete tedy snadno koupit předraženou nemovitosti nebo prodávat za příliš vysokou či nízkou cenu. Jak tedy na správný odhad ceny nemovitosti?

Vyvarujte se základním chybám v odhadu ceny nemovitosti

Existuje mnoho chyb, které opakují mnozí začátečníci. Jaké jsou?

  • Odhad ceny z inzerce – Z cen na realitních portálech nikdy nezjistíte konečné prodejní ceny. Jednoduše je možné, že ta a ta nemovitost je za danou cenu neprodejná, nebo naopak díky obrovskému zájmu majitel cenu ve finále ještě zvýší. Z cen inzerátů tedy nelze odhadovat cenu vaší nemovitosti.
  • Odhad ceny jen dle výměry nemovitosti – Cena nemovitosti nesouvisí jen s její výměrou, ale také s jejími dispozicemi, stářím, použitým materiálem, typem vlastnictví, orientací, občanskou vybaveností v okolí nebo třeba s energetickou náročností. Všechno zmíněné může ovlivnit cenu bytu nebo domu až o desítky procent. 
  • Špatný výběr odhadce ceny nemovitosti – Existuje několik druhů odhadců, kteří se liší cenou i použitím. Soudní odhadce jen nejpřesnější, ale také nejdražší. Hodí se proto zejména pro soudní spory nebo exekuce. Oproti tomu bankovní odhadce je zdarma, ale odhaduje nemovitost jen v případě žádosti o hypotéku a jeho odhady bývají až o 30 % nižší. Jen tak má totiž banka jistotu, že i když jí zůstanete dlužit, prodejem nemovitosti opravdu splatí celý dluh. Posledním odhadcem je soukromý odhadce, který často nabízí své služby zdarma a je vhodný právě pro odhad ceny kupovaných nebo prodávaných nemovitostí.

Chci odhad ceny nemovitosti zdarma

Dejte si na odhadu ceny nemovitosti opravdu záležet

Mizerný odhad ceny bytu nebo domu vám může snadno způsobit ztrátu třeba i několik miliónů, proto je důležité ho nepodcenit. Jak tedy na něj?

  • Vycházejte z reálných prodejních cen nemovitostí – Reálné prodejní ceny nemovitostí najdete v katastru nemovitostí, v cenových mapách nebo v databázích realitních makléřů. Tyto ceny můžete vzít jako startovací čáru. Důležité jsou ale i další parametry vaší nebo vyhlídnuté nemovitosti.
  • Zaměřte se na zásadní parametry nemovitosti – Cena podobných nemovitostí ve stejné lokaci se může lišit klidně i desítky procent. Mohou za to odlišnosti jako dispozice, materiál, zateplení, stav, staří, orientace nemovitosti, patro, přítomnost výtahu, energetická náročnost apod. Například byty v družstevním vlastnictví jsou často až o 20 % levnější než byty v osobním vlastnictví. Také byty v panelovém domě jsou až o 20 % levnější než byty v cihlovém domě. Více třeba v článku Jak na správný odhad ceny nemovitosti.
  • Nezapomeňte na potenciál nemovitosti – Za nemovitosti můžete získat mnohem více díky znalosti trendů na realitním trhu, úpravě nemovitosti a její atraktivní prezentaci a propagaci. Například jen drobnými opravami, vymalováním a nahrazením starého a nehezkého vybavení moderním vybavením může cena nemovitosti hned poskočit o stovky tisíc.  

Zdroj: remaxdelux.cz

Udělejte výhodný obchod, nechte to na profesionálech

Odhad ceny nemovitosti tedy není nic jednoduchého a pro výhodný obchod se musíte v nemovitostech rozhodně vyznat. Pokud navíc prodáváte, je vhodné se orientovat i v home stagingu, profesionální prezentaci a propagaci. V opačném případě můžete nejspíš i pěkně prodělat. Proto je dobré to nechat na profesionálech.

K nim patří i realitní kancelář RE/MAX Delux s bezchybnými recenzemi (4,9/5). Kancelář nezávazně nabízí online odhad ceny nemovitosti zdarma i širší spolupráci, která má tu výhodu, že kancelář odhadne nejen přesně cenu nemovitosti, ale pomocí home stagingu, profesionální prezentace, propagace a znalosti trendů dokáže zvýšit prodejní cenu vaší nemovitosti až o 17 %. Prodáte navíc bez starostí a rychle. 

Chcete vědět víc o přesném odhadu nemovitosti nebo ho získat zdarma? Ozvěte se.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení