Sedm omylů o základní výměře důchodu

12.08.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


perex-img Zdroj: Shutterstock

Každý státní důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Co je dobré vědět o základní výměře důchodu? A jaké mezi lidmi kolují omyly ohledně této veličiny?

Podle § 33 zákona o důchodovém pojištění činí základní výměra starobního důchodu 10 % průměrné mzdy. Základní výměra důchodu plní při výpočtu celkové částky důchodu důležitou solidární funkci. 

Podívejme se na vybraných sedm nepravd ohledně základní výměry důchodu:

Omyl první: Základní výměra se nevalorizuje

Během pravidelné lednové valorizace se zvyšují všechny státní důchody. Zvyšuje se nejenom procentní výměra důchodu příslušným procentem, ale zvyšuje se v korunovém vyjádření i základní výměra důchodu. V roce 2023 činila základní výměra 4040 Kč a od ledna 2024 činí základní výměra 4400 Kč. Během mimořádné červnové valorizace v roce 2023 se zvýšila pouze procentní výměra důchodu, u řádných valorizací se však zvyšuje i ta základní.

Spočítejte si svůj starobní důchod v naší kalkulačce

 

Omyl druhý: Základní výměru je možné zvýšit výdělkem

Výdělečná činnost ve starobním důchodu je důvodem pro zvýšení důchodu. Za každých odpracovaných 360 kalendářních dní se zvyšuje výpočtový základ důchodu o 0,4 %, podmínkou je podání žádosti. Prací nebo podnikáním v řádném důchodovém věku se však nezvyšuje základní výměra důchodu, ta je pořád stejně vysoká.

Tip: Jak se zvýší starobní důchod při různých typech příjmů v penzi?

Omyl třetí: Předčasní důchodci mají základní výměru nižší

Z důvodu odchodu do předčasného důchodu dochází ke krácení, a to za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Krácení se však týká pouze procentní výměry důchodu. Základní výměru důchodu mají předčasní důchodci stejně vysokou jako řádní starobní důchodci.

Omyl čtvrtý: Vyšší příjmy = vyšší základní výměra důchodu

Měsíční částka starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění. Získaná doba pojištění a výše zaplaceného sociálního pojištění během produktivního života má však vliv pouze na procentní výměru důchodu. Základní výměru důchodu mají stejně vysokou lidé s nízkými i lidé s vysokými příjmy.

O důchod je možné žádat i online

Zdroj: YouTube.com/ČSSZ

Omyl pátý: Základní výměru je možné pobírat dvakrát

Někteří občané mají nárok na dva státní důchody. Nejčastěji na vlastní starobní důchod a pozůstalostní důchod po zemřelém manželovi (vdovský důchod) nebo zemřelé manželce (vdovecký důchod). V případě souběhu nároku na dva státní důchody však základní výměra důchodu náleží pouze jednou. Základní výměru nelze pobírat dvakrát. Při souběhu dvou důchodů se v plné výši pobírá vyšší z těchto dvou důchodů a z nižšího důchodu se pobírá polovina procentní výměry.

Omyl šestý: Výchovné má vliv na základní výměru důchodu

Vždy jeden z rodičů má nárok na výchovné k důchodu za každé vychované dítě. Výchovné však zvyšuje pouze procentní výměru důchodu. Maminky, které vychovaly více dětí, mají stejně vysokou základní výměru důchodu jako ostatní penzistky.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 57 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY