Vláda schválila prodloužení ochrany uprchlíků, chce jim také přispět na návrat na Ukrajinu

14.09.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Uprchlíci z Ukrajiny na území České republiky budou moci požádat o prodloužení dočasné ochrany o jeden rok. Akce by měla probíhat stejně, jako tomu bylo letos. Stát rovněž připraví program na podporu cizinců, kteří se budou chtít dobrovolně na Ukrajinu vrátit. Proplacena jim bude část nákladů spojených s návratem do rodné země. Návrh zákona včera podpořila vláda.

Současná situace na Ukrajině zatím neodpovídá stavu, kdy by byl návrat uprchlíků zpět bezpečný. I na základě toho počítá Rada Evropské unie s prodloužením dočasné ochrany o rok, tedy do 31. března 2025. Zatím však o konkrétním datu ještě nerozhodla. K rozhodnutí by mělo dojít koncem října tohoto roku.

Stát však podle důvodové zprávy zákona nemůže čekat na oficiální rozhodnutí EU (a legislativa mu to umožňuje), z toho důvodu chce přijmout právní úpravu, která bude navázaná na rozhodnutí Rady EU. Na základě toho pak splní povinnosti ukládající Evropskou unií a zajistí cizincům prodloužení dočasné ochrany.

V České republice je držitelem dočasné ochrany (oprávnění k pobytu na území ČR) více než 450 tisíc cizinců.

Ministerstvo vnitra počítá s tím, že proces prodloužení dočasné ochrany se zrealizuje ve dvou etapách, přičemž není možné vzhledem k počtu osob s tímto dokladem prodloužit oprávnění všem v jeden den.

Zdroj: Depositphotos

Co musí uprchlíci pro prodloužení dočasné ochrany udělat?

Ministerstvo vnitra spustí pro zájemce o prodloužení elektronický registrační systém stejně tak, jako tomu bylo v letošním roce

Nejpozdější termín možné registrace má být stanoven na 15. března 2024. Součástí registrace má být i možnost volby termínu k osobní návštěvě ministerstva, kde proběhne prodloužení dočasné ochrany do 31. března 2025.

Uprchlík s dočasnou ochranou se musí dostavit na pracoviště pro označení vízového štítku osvědčujícího prodloužení dočasné ochrany nejpozději do 30. září 2024

Jestliže tyto povinnosti cizinci nesplní, právo na prodloužení dočasné ochrany jim zanikne. Pravidla pro udělení první dočasné ochrany se nijak nezmění.

Tip: Uprchlíci z Ukrajiny dostali nově kromě humanitární dávky také příspěvek na bydlení

Zájemci o prodloužení dočasné ochrany musejí vyplnit dotazník

Vláda v současné situaci nemá detailnější přehled o cizincích, kteří se na území Česka aktuálně nacházejí. Z toho důvodu v souvislosti s návštěvou pracoviště pro prodloužení dočasné ochrany budou vyplňovat dotazník.

„Dosud realizovaná šetření a výzkumy byly vždy na dobrovolné bázi a pokryly pouze omezenou část dotčené populace. Výsledky tak dosud neposkytly ucelený obraz např. o vzdělání, bydlení či složení domácností držitelů dočasné ochrany v České republice a neumožnily v plném rozsahu vyhodnotit jejich situaci pro účely dalších integračních opatření,” uvádí zpráva k novele zákona.

Stát taky počítá s tím, že shromážděné údaje bude sdílet a zveřejňovat v anonymizované podobě pro účely státní statistické služby.

Vláda proplatí část nákladů na cestu cizincům, kteří se rozhodnou pro návrat na Ukrajinu

I přesto, že aktuální situace na Ukrajině není bezpečná, objevují se tendence některých uprchlíků se do vlasti vrátit. Současná pravidla však pro návrat cizinců s dočasnou ochranou nejsou podle návrhu zákona dostatečně vyhovující a flexibilní. Stát tuto situaci vnímá a plánuje připravit plán pomoci pro ty, kteří se pro dobrovolný návrat rozhodnou. Tento speciální program pomoci má být v budoucnu předložen ke schválení vládě.

Vláda pak má nastavit jeho přesné parametry včetně termínu spuštění a vymezit finance na podporu návratu cizinců na Ukrajinu

Uprchlíci by tak o pomoc s návratem mohli požádat stát, který by jim uhradil část nákladů. O takovou finanční podporu by však mohli žadatelé požádat pouze jedenkrát. V případě, že by se ve lhůtě stanovené zákonem chtěli vrátit zpět do ČR a žádat o dlouhodobý pobyt, budou muset vrátit polovinu nákladů spojených s jejich návratem. Pokud částku cizinec neuhradí, bude žádost o pobytové oprávnění odmítnuta.

Návrh zákona nyní poputuje k dalšímu projednání do Poslanecké sněmovny.


Čtěte také:

Ministerstvo financí: uprchlická krize z Ukrajiny nás stála 33,5 mld. Kč

Prodávat nasbírané houby z cizího lesa je zakázané, apeluje na houbaře ministerstvo

„Karty nám dnes nefungují, zaplaťte hotově, je to vaše povinnost.“ Jenže to není pravda

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY