Kde všude se dá použít tepelné čerpadlo? V rodinném domě i v bytě.

07.09.2023 | , Viessmann
Komerční sdělení


Tepelná čerpadla jsou v posledních letech stále více oblíbeným řešením pro vytápění objektů různého typu. V ohledu na životní prostředí se jedná o vysoce šetrné řešení, protože získává energii na vytápění z obnovitelných zdrojů, jako je vzduch nebo podzemní voda. K přeměně těchto zdrojů na teplo pak používají tepelná čerpadla jen minimum elektrické energie a jsou tak i vysoce ekonomická. Toho jsou si vědomi vlastníci rodinných domů a komerčních objektů, kteří tepelná čerpadla v hojném počtu pořizují. Jak je to však s tepelnými čerpadly v případě jednotlivých bytových jednotek?

Zdroj: Viessmann

Tepelné čerpadlo v bytě

Povědomí o využití tepelného čerpadla pro vytápění v bytě je stále málo rozšířené. Přitom vlastníkům bytových jednotek tepelné čerpadlo nabízí vysoce efektivní řešení. Tato modernizace vytápění nejenže zvýší tržní cenu nemovitosti, ale pomáhá i výrazně ušetřit na vytápění.

Pokud hledáte tepelné čerpadlo do bytu, jsou ideální volbou dva typy čerpadel. Vybírat můžete z čerpadel vzduch-vzduch nebo vzduch-voda podle toho, jak chcete tepelné čerpadlo využívat.
V případě, že se rozhodnete tepelné čerpadlo používat pouze pro vytápění a nemáte příliš velký nebo členitý byt, je vhodnou volbou tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Jedná se o energeticky nejefektivnější vytápění, které můžete v létě využít i místo klimatizace. Energii ze vzduchu toto čerpadlo využívá pro ohřev vzduchu, který je vháněn do vytápěného objektu. Nepotřebujete tak klasickou otopnou soustavu ve formě podlahového topení či tradičních radiátorů.

Jestliže chcete s tepelným čerpadlem ohřívat i vodu, je potřeba se poohlédnout po tepelném čerpadle vzduch-voda. Toto čerpadlo opět získává teplo ze vzduchu, ale ohřívá jim vodu v otopné soustavě včetně bojleru.

Je samozřejmé, že v případě vytápění jednotlivé bytové jednotky pomocí tepelného čerpadla, má instalace tepelného čerpadla svá specifika. Tepelné čerpadlo musí být umístěno tak, aby hluk z jeho provozu nerušil sousedy a nesmí se tak nacházet v blízkosti jejich oken. Umístění tepelného čerpadla by pak nemělo narušovat estetickou stránku domu. S umístěním tepelného čerpadla vám však realizační firma pomůže, takže se těchto složitostí obávat nemusíte.

Samozřejmostí je pak možnost vytápět celý bytový dům za pomoci tepelných čerpadel. Zde se sice jedná o vysoce nákladnou investici, ale její návratnost se pohybuje okolo 10 let a následně již dům vytápíte téměř zadarmo. Toto řešení pak volí především majitelé nájemních domů.

Tepelné čerpadlo v rodinném domě

Právě v oblasti rodinných domů se ekonomické vytápění formou tepelných čerpadel prosazuje nejvíce. Ať už se jedná o starší dům, novostavbu nebo dům pasivní, představují tepelná čerpadla vhodná řešení. Majitelé rodinných domů si mohou vybírat mezi tepelnými čerpadly vzduch-vzduch, vzduch-voda, země-voda a voda-voda.

Velkou výhodou tepelných čerpadel pro vytápění rodinných domů je jejich rychlá ekonomická návratnost, zvýšení tržní ceny nemovitosti, ale i skutečnost, že se často jedná o téměř bezúdržbové vytápění. Nikdo se nemusí starat o přikládání nebo skladování tuhých paliv, navíc tak nevzniká v domě nepořádek. Oproti vytápění zemním plynem jsou pak nejen nároky, ale i náklady na údržbu podstatně nižší. Výjimkou jsou pouze tepelná čerpadla voda-voda, kde jsou náklady na údržbu vyšší. Zároveň získáte i výhodnější sazbu elektřiny v rámci tarifu D57d.

Jaká je návratnost u tepelného čerpadla?

Návratnost investice lze vypočítat jednoduše, a to na základě pořizovací ceny tepelného čerpadla včetně montáže a ušetřených nákladů na vytápění. Přesnějších dat však dosáhnete, pokud si nezapomenete připočítat i předpokládanou inflaci.

V naší kalkulaci návratnosti uvažujeme dům, který byl vytápěn elektrokotlem a roční spotřeba energie činila 15 900 kWh. Tepelná ztráta domu je 5,8 kWh a otopná soustava je tvořena podlahovým vytápěním. Cena vhodného tepelného čerpadla včetně montáže se v tomto případě pohybuje okolo hranice 200 000 Kč bez dotace. Při využití dotace je pořizovací cena podstatně nižší. Predikovaná úspora za elektrické energie v první roce po započtení 5% inflace pak činí 5 775 Kč. Když si vydělíte náklady na realizaci predikovanou úsporou, zjistíte, že návratnost investice je pouhých 21 měsíců. Pak již topíte téměř zadarmo.

Další možnosti využití tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla jsou dnes hojně využívána i v komerčních objektech a mají i průmyslové využití. V případě komerčních a průmyslových areálů se těší vysoké oblíbenosti tepelná čerpadla pracující s odpadním teplem. Tento typ tepelných čerpadel odebírá teplo z odpadních vod, klimatizací, vzduchových rozvodů, ale i z vlastní průmyslové výroby.
Tepelná čerpadla se pak dají využít i v dalších specifických případech, jako je vyhřívání bazénu. Tuto aplikaci uvítáte především v případě, že si chcete prodloužit koupací sezónu i o několik měsíců. Zde se pak využívají především tepelná čerpadla vzduch-voda.

Zvláštním typem jsou pak tepelná čerpadla s reverzačním chodem, která je možné v létě používat pro chlazení interiéru. Chod čerpadla je totiž možné obrátit, díky čemuž je interiér ochlazován. Pokud byste chtěli využívat tepelné čerpadlo i tímto způsobem, je důležité pamatovat na to, že reverzní ventil na tepelných čerpadlech voda-voda nebo země-voda zpravidla chybí. Bývá tak nutné jej na vnějším okruhu nahradit trojcestným ventilem.

Zvažte modernizaci vytápění vašeho domu nebo bytu

Ekologické vytápění pomocí tepelného čerpadla nikdy nenabízelo lepší návratnost investice než teď. Je tak vhodný čas zvážit, zda chcete modernizovat vytápění vaší nemovitosti a zvýšit tak nabízený komfort i odhadní cenu nemovitosti, a přitom výrazně ušetřit na energiích.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení