Kdy a jak můžete vydědit potomka pro marnotratnost nebo zadlužení?

09.10.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jaké dopady má vydědění dítěte na další potomky čili na děti dětí? Je dělání dluhů, exekuce nebo insolvence automatickým důvodem k vydědění, který může použít rodič vůči svému dítěti?

Současný občanský zákoník zná nový důvod pro vydědění, který dřívější občanský zákoník neupravoval. Nezdárného potomka (dítě, byť již zletilé) je možno vydědit i z toho důvodu, že je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že tu je obava, že se pro jeho potomky (tedy děti dítěte čili vnuky a vnučky) nezachová povinný díl.

Dříve, před 1. lednem 2014, mohl rodič marnotratného a dluhy činícího potomka vydědit pro vedení nezřízeného života, přičemž tento důvod (vedení trvale nezřízeného života) k vydědění existuje i nadále, ale marnotratnost a zadlužování už je speciálním důvodem k vydědění s vlastními pravidly.

Zdroj: Depositphotos

Vydědit lze jen potomka, manželku ne

Povinným dílem, o který jde (který je ohrožen, že by nezůstal pro další potomky), je přitom určité majetkové minimum, kterého se má dostat dědici podle zákona, pokud nedojde k jeho vydědění. Přitom vydědit lze právě jenom potomky.

Nelze vydědit třeba manželku nebo manžela. Pokud si zůstavitel přeje, aby nedědili, může jednoduše odkázat majetek někomu jinému. To, co by podle pravidel zákona připadlo právě manželce nebo manželovi, získá dědic ze závěti. Manželé a manželky nejsou totiž nepominutelnými dědici.

S dětmi je to ovšem složitější. Nejde jednoduše odkázat to, co by jim mělo připadnout, někomu jinému. To by pak závěť byla zcela nebo zčásti neplatná. Potomci jsou totiž tzv. nepominutelní dědici. Musejí dostat aspoň něco z toho, co jim má náležet, když se majetek dědí podle zákona. Jde právě o onen povinný díl. Mají na něj nárok, jinak musejí být řádně vyděděni.

Pokud jsou potomci vyděděni, nedostanou nic, nebo dostanou jen část toho, co by dostali. Vydědění může být úplné, nebo jen částečné. Potomek může být vyděděn plně, nebo dojde jen ke zkrácení jeho podílu na dědictví.

Tip: O dědictví III: Co je dědická smlouva? Jaké jsou její výhody?

Vydědění platí i pro děti dětí, tedy vnuky a vnučky, ale ne, když jde o marnotratnost a zadlužování

Jakmile zůstavitel vydědí dítě, vztahuje se vydědění i na jeho děti – tedy zůstavitelovy vnuky a vnučky. Pokud zůstavitel chce, aby vnoučata dědila (aby pominul jen své dítě), musí to v listině o vydědění výslovně uvést. To platí pro všechny důvody k vydědění, ovšem právě kromě marnotratnosti, jak nás upozornil právník Richard W. Fetter.

Vydědit potomka, který je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že tu je obava, že se pro jeho potomky nezachová povinný díl, lze právě jen tak, že tento jeho povinný díl zůstavitel přenechá (odkáže) dětem tohoto nepominutelného dědice, popřípadě, není-li jich, jejich potomkům.

Majetek tedy zůstane, resp. bude se předávat v rodinné linii. Namísto nezdárného zadluženého nebo marnotratného dítěte jej ovšem získají vnuci a vnučky nebo pravnuci a pravnučky. Vyděděný potomek tak nedostane nic, protože je vyděděn, ale to, co by mu náleželo, musí zůstavitel odkázat jeho potomkům, tedy svým vnoučatům, popř. pravnoučatům.

Rozdílná pozice dalších potomků – vnuků a vnuček

Takže raději ještě jednou. Specifikem vydědění pro marnotratnost a zadlužení je to, že podíl, který by jinak náležel dítěti, musejí namísto něj získat jeho další (jeho i zůstavitelovi) potomci, tedy vnuci a vnučky nebo pravnuci a pravnučky. Naproti tomu u ostatních důvodů vydědění ostrouhají i potomci vyděděného potomka.

Zůstavitel, tedy dědeček či babička, musí na své vnuky a vnučky pamatovat a odkázat jim výslovně majetek místo svého dítěte. Pokud tak neučiní, vnučky a vnuci nedědí. Podstatnou vydědění pro marnotratnost a zadlužení naopak je to, že vnuci a vnučky dědí namísto zůstavitelova dítěte.

Tip: Spadá do společného jmění manželů i dědictví? A co když ho prodáte a utržíte peníze?

Co to je marnotratnost?

Co se týká marnotratnosti, lze si pod ní představit především život nad poměry. Občanský zákoník marnotratnost nedefinuje ani neurčuje míru zadlužení, která je platným důvodem pro vydědění.

Co je, či spíše není při zadlužení důvod k vydědění?

Zákon vykládají autoritativně soudy. Ani ony zatím nepodaly vyčerpávající a závaznou definici, co je důvodem k vydědění. Ale poukázaly na opak. Advokát Vladimír Janošek v odborném právnickém titulu uvedl příklady, co soudy zatím za důvod k vydědění neuznaly, když se potomek vydědění bránil právní cestou:

Samotná existence oddlužení nezakládá důvod pro vydědění. Samotný fakt, že na majetek potomka jsou vedeny exekuce nebo že je v úpadku, k vydědění zpravidla postačovat nebude, bylo by nutno zkoumat, jak se dlužník do těchto problémů dostal, tedy konkrétní okolnosti případu.

Naopak soudy probíhající insolvenční řízení hodnotí jako snahu zadluženého potomka věci řešit v souladu se zákonem (existence dluhů a podrobení příjmů a majetku exekucím nebylo možno hodnotit ani jako vedení trvale nezřízeného života).

Dokonce k uznání platnosti vydědění nepostačilo ani to, že exekucemi byl dotčen majetek samotného zůstavitele, který měl ve spoluvlastnictví s potomkem, kterého usiloval vydědit. Soud kupříkladu zhodnotil, že zůstavitelky (matky), která usilovala o vydědění dcery, se muselo nepochybně dotknout, že byl exekucí postižen spoluvlastnický podíl na nemovitosti, kde bydlela. Na druhou stranu to byl ale majetek dcery, který nabyla po otci dědictvím. Následně své dluhy sanovala v insolvenčním řízení oddlužením, které splnila, k čemuž soud také přihlédl v její prospěch.

Důvodem k vydědění tedy bude nejspíš nadměrné utrácení, rozhazování majetku, zadlužování, nesplácení dluhů a vyhýbání se snaze předlužení řešit.

Jak vydědění provést

Listinu o vydědění, stejně jako závěť, je nutno napsat celou vlastní rukou, opatřit datem sepsání listiny a vše vlastnoručně podepsat. Nebo je možno požádat o sepsání vydědění notáře, ale to už něco stojí. Existují i další formy závěti a vydědění např. pro zdravotně postižené, ale většina lidí může vše sepsat sama vlastní rukou nebo požádat o soupis notáře. Opravdu je potřeba psát vlastní rukou perem. Není možno listinu o vydědění napsat na psacím stroji nebo na počítači a pak vytisknout a jen vlastnoručně podepsat. K tomu by byli ještě potřeba nejméně dva svědci a dodržení procedury stanovené občanským zákoníkem.


Čtěte také: Nenechte svůj majetek propadnout státu. Dobročinnou závěť od notáře můžete mít nyní skoro zadarmo

 

Autor článku

Terezie Nývltová Vojáčková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel