O kolik si už v lednu připlatíte na povinném pojištění?

10.01.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Sociální a zdravotní pojištění u OSVČ, ale i nemocenské u zaměstnanců prochází výraznými změnami. Obě skupiny si tak připlatí. O kolik?

Výpočet a společně s tím i výše sociálního a zdravotního pojištění u OSVČ se mění v rámci konsolidačního balíčku, který má ozdravit veřejné finance. Zároveň s tím navíc nově přichází i změny v oblasti nemocenského pojištění u zaměstnanců. Jaké?

Zvýšení minimálních záloh sociálního pojištění u OSVČ

Do konce roku 2023 platilo, že se minimální záloha na sociální (důchodové) pojištění u osob samostatně výdělečně činných počítala z jedné čtvrtiny průměrné mzdy. Toto pravidlo se však s příchodem roku 2024 mění a nově se záloha počítá z jedné třetiny průměrné mzdy. Kvůli tomu měsíční záloha na sociální zabezpečení stoupla z 2944 Kč na 3852 Kč, čili o 908 Kč měsíčně.

Podle informací na webu ČSSZ však jiná situace nastává u OSVČ, která zahájila samostatnou výdělečnou činnost, ale v předchozích 20 letech, které předcházely roku zahájení výdělečné činnosti, ji nevykonávala. U té v roce zahájení, pokud se jedná o činnost hlavní, platí, že je její měsíční vyměřovací základ stále 25 % z průměrné mzdy, a bude tomu tak i v následujících dvou kalendářních letech. Od roku 2024 platí, že její vyměřovací základ činí 10 992 Kč. Minimální výše zálohy na pojistné tedy bude měsíčně činit 3210 Kč.

Sociální, zdravotní a nemocenské pojištění 2024

Zdroj: Depositphotos

 

Sociální pojištění u činnosti vedlejší

Pokud je OSVČ podnikající prostřednictvím činnosti vedlejší povinná hradit sociální pojištění, protože její příjem není do limitu, nová měsíční minimální záloha pro ni činí 1413 Kč. Loni to bylo 1178 Kč. K navýšení tedy došlo o 235 Kč měsíčně.

Čtěte také: Změny v nemocenských dávkách od roku 2024

Růst sociálního pojištění u OSVČ, které neplatí minimální zálohy

Do konce roku 2023 činil vyměřovací základ pro výpočet pojištění 50 % dílčího základu ze samostatné výdělečné činnosti. Nově ale bude vyměřovací základ činit 55 % dílčího základu ze SVČ.

Zdravotní pojištění u OSVČ 2024

Zdravotní pojištění u osob samostatně výdělečně činných neprošlo tak výraznými změnami jako to sociální, nicméně i zde čeká podnikatele navýšení. K tomu dochází v důsledku každoročního zvýšení stanovené průměrné mzdy.

V roce 2023 minimální záloha na povinné zdravotní pojištění činila 2722 Kč. V roce 2024 dochází k jejímu růstu o 246 Kč na 2968 Kč měsíčně.

Od kdy je potřeba začít platit novou výši záloh?

Novou výši záloh na sociální a zdravotní pojištění je nutné uhradit už za měsíc leden. Zdravotní pojištění za první měsíc v roce je splatné do 8. února. Sociální pojištění u OSVČ je splatné od 1. do posledního dne kalendářního měsíce, za který má být uhrazeno. Čili za měsíc leden do 31. ledna.

OSVČ, které jsou povinné platit zálohy v minimální výši, tak měsíčně nově zaplatí 6820 Kč měsíčně, což je o 1154 Kč více než za prosinec 2023.

Čtěte také: Jaké v roce 2024 zaplatíte maximální sociální pojištění při vysokých příjmech

Nemocenské pojištění u zaměstnanců

Zaměstnavatel za zaměstnance odvádí nemocenské pojištění ve výši 2,1 %. Nově však budou i zaměstnanci odvádět pojistné na nemocenské pojištění ze mzdy nebo platu. Půjde o 0,6 % jejich vyměřovacího základu. Nedá se tedy říct, jak vysoký bude plošně odvod nebo o kolik peněz v absolutním vyjádření budou mít v čisté mzdě nebo platu méně.

Jako individuální příklad však můžeme uvést zaměstnance s průměrnou mzdou ve výši 43 967 Kč. Ten si právě kvůli novému odvodu ve své čisté mzdě pohorší každý měsíc o 264 Kč. Lidé, kteří pracují za minimální mzdu ve výši 18 900 Kč hrubého měsíčně, budou mít v čisté mzdě o 113 Kč měsíčně méně, než by měli bez zavedení odvodu.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ