5 věcí v domácnosti, na kterých se nevyplácí šetřit

17.01.2024 | , FAVI
Komerční sdělení


Vylepšení domácnosti vždy potěší, obzvlášť když v dlouhodobém horizontu ušetří peníze, čas nebo zdraví. Věděli jste, že s výškově nastavitelným stolem můžete snížit cholesterol v krvi i krevní tlak? A na jakých dalších položkách v domácnosti se nevyplácí šetřit?

Zdroj: Adobe Stock

1. Matrace

Průměrný člověk prospí až 26 let svého života. To ale není všechno – dalších zhruba 7 let se snaží usnout. Naše tělo tak celých 33 let spoléhá na oporu postelové matrace. Podle výzkumů má matrace vliv na postavení páteře, rychlost usnutí i kvalitu spánku a její správný výběr může omezit bolesti, u kterých se nemůžete dopídit toho, odkud pocházejí. V neposlední řadě kvalitní spánek snižuje riziko dopravní nehody.

Znamená to, že kvalitní matraci poznáme podle ceny? Do velké míry ano. Zdravé matrace jsou vyrobeny z certifikovaných materiálů, chlubí se hustější výplní a přírodními vlákny. Jedním z hlavních kritérií ale zůstává pohodlí. Jiná tvrdost vyhoví mladému, zdravému člověku a jiná seniorovi s omezenou schopností pohybu. Na precizně zpracované matraci s kvalitní výplní se budete vždy probouzet odpočatější. A vyloučíte zbytečné zdravotní problémy.

2. Pracovní židle

Během života stráví průměrný člověk 13 let prací – to je druhá nejčastější činnost po spánku. A pokud při práci sedíte, odpovídá tohle číslo víceméně době sezení. Proto byste se měli při práci pohodlně uvelebit. Co přesně to znamená?

Že byste jednoznačně neměli podceňovat důležitost kvalitní pracovní židle. Správným výběrem ulevíte tělu a předejdete bolestem zad a kyčlí. Prokousat se všemi doporučeními může být náročné, začněte proto jednoduše – ohlídáním 90stupňového úhlu v oblasti kyčlí a kolen. Zmenšíte tím tlak na zádové svaly, páteř a ramena. Ideálního držení těla při sezení dosáhnete výběrem kvalitní ergonomické židle s nastavitelnými područkami, opěrkami (zad a hlavy) a s volitelnou hloubkou i výškou sedáku.

Díky zdravotním funkcím a kvalitním materiálům si za ergonomickou pracovní židli připlatíte, v dlouhodobém horizontu se ale investice vyplatí díky ušetřeným nákladům na zdravotní péči. Uchováte si duševní pohodu, vaše produktivita vzroste a užijete si i popracovní program.

3. Lednice

V době chytrých spotřebičů je někdy těžké se zorientovat v tom, kdy si člověk připlácí za kvalitu a kdy za tak trochu zbytečné funkce. V případě lednic se ale technologický nadstandard vyplatí. Jak přesně?

Ušetří energii a prodlouží trvanlivost potravin. Ve vaší peněžence tak nebude tolik profukovat. Moderní lednice umí třeba s dotykem zprůhlednit dveře a vy tak můžete v klidu dumat nad odpolední svačinou, aniž by do lednice proudilo teplo. Udrží také stálou teplotu během otevření. Zapomněli jste dvířka zavřít? Chytrá lednice vám dá vědět SMS zprávou.

Brilantní funkce pak najdete u dražších modelů v oblasti trvanlivosti potravin. Jednou z nich je kvalitní cirkulace vzduchu pro snížení přenosu pachů z jedné potraviny na druhou. V chytré lednici si také můžete samostatně nastavit teplotu jednotlivých přihrádek. Obě funkce snižují kazivost potravin a vy tak ušetříte peníze za častější dokupování jídla. Některé chytré lednice za vás pohlídají i datum spotřeby a zničí až 99 procent bakterií. Máte chuť na omeletu, ale zapomněli jste spočítat vejce v lednici? Díky vnitřní kameře se do lednice podíváte přes mobilní aplikaci i třeba během nákupu v supermarketu.

4. Pracovní stůl

Dlouhé sezení může podle výzkumů zadělat na řadu zdravotních problémů – zvýšený krevní tlak, nadměrný tuk v oblasti pasu, vysoká hladina cukru v krvi i zvýšený cholesterol. Co s tím, když máte sedavé zaměstnání? K práci se postavte! Popularita výškově nastavitelných stolů stoupá a podle studie publikované v International Journal of Workplace Health Management nabízí celou řadu výhod: snížené nepohodlí v oblasti krku, ramen a zad, lepší koncentrace a větší svěžest při práci.

Stůl, který můžete zvednout až do výšky potřebné pro práci vestoje, zvýší vaši produktivitu. Díky střídání pozic zůstanete bdělí a předejdete bolestem zad, uchováte si psychickou pohodu a práce tak nějak rychleji uteče. Výškově nastavitelný stůl sice odlehčí vaši peněžence víc než ten klasický, ale skvělá kondice a duševní pohoda vyšší pořizovací náklady rychle přehluší.

5. Pračka

Perete skoro každý den? Pak by vás neměla tolik zajímat cena pračky jako cena za elektřinu, kterou během praní spotřebujete. Pračka, která stojí pouhých pár tisíc korun, se může na první pohled zdát jako výhodná nabídka, ale pokud má špatné energetické hodnocení, bude vás ve spotřebě energie stát mnohem více než spotřebič s cenovkou o řád výš.

Energetické úspornosti většinou odpovídá i vyšší cena, která ale může zrcadlit i jiné přidané vlastnosti, jako kvalita použitých materiálů. Prémiové produkty jsou často sestaveny z komponentů z kvalitních kovů, což má za následek nižší poruchovost, nižší vibrace, tišší provoz a celkově prodlouženou životnost.

Kvalitní pračka vydrží při dostatečné péči až 12 let a úroveň jejího zpracování mnohdy naznačuje záruční doba – je-li delší než 7 let, výrobci tím naznačují důvěru ve svůj produkt.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení