Co týden dal?

16.12.2005 | , Finance.cz
Press centrum


Vyšší náhrady jízdného, chybějící prostředky na výplaty důchodů, snížení dluhu nejchudším zemím, zvýšení americké úrokové sazby a další zajímavosti z domova, ze světa i z našeho serveru v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • O 25 procentních bodů zvýšil Federální rezervní systém Spojených států základní úrokovou sazbu, která se tak dostala na hranici 4,25 procenta. Fed v doprovodném komentáři nastínil, že zvyšování sazeb ještě není u konce, ale vstupuje do závěrečné fáze.
  • Prodej nových vozů v Evropě se v měsíci listopadu meziročně snížil o 2,8 % na 1,17 milionu vozů. Od začátku letošního roku bylo na evropských trzích prodáno 14,15 mil. vozů, což představuje ve srovnání s rokem předchozím pokles o 0,5 %.
  • Návrh snížit dluh chudých zemí o 4,8 mld. USD odhlasoval na svém zasedání Mezinárodní měnový fond. Již v červnu tohoto roku se představitelé osmi nejvyspělejších zemí rozhodli snížit dluhy na minimum. Odpuštěním téměř 5 mld. dolarové položky se dluhové zátěže zbaví 20 nejchudších zemí světa.
  • Poprvé v průběhu téměř třicetiletého soupeření pokořila společnost PepsiCo svého odvěkého soupeře Coca-Colu, když svého hlavního konkurenta na trhu nealkoholických nápojů převýšila z hlediska tržní kapitalizace. Zatímco očekávaná hodnota "pepsiakcií" dosáhne na konci roku hranice 110,8 mld. USD (zhruba 2,7 bilionu Kč), akcie Coca-Coly se dostanou "jen" na úroveň 98,7 mld. USD.
  • V továrně na sny, americkém Hollywoodu, došlo k překvapivé události. Společnost Viacom, resp. jeho filmová divize Paramount Pictures získala jednu z nejvýznamnějších společností na filmovém trhu, a to studio DreamWorks SKG, které před jedenácti lety založil Steven Spielberg. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu//>/>/>

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!!!
Tip on-line prodeje pro tento týden/> Ke všem smlouvám uzavřeným od 1.10.2005 nabízí Stavební spořitelna České spořitelny správu a vedení účtu stavebního spoření za rok 2005 zdarma. Navíc nabízí k novým smlouvám sjednaným po 8.11.2005 finanční prémii až 3 000 Kč. Obě nabídky platí jen do 31.12.2005. Neváhejte a sjednejte si smlouvu o stavebním spoření u Stavební spořitelny České spořitelny do konce roku 2005. Získáte tak státní podporu až 3 000 Kč, ušetříte na poplatcích a od nás obdržíte odměnu za on-line sjednání v hodnotě až 600 Kč.
/>

Posledních 7 dní doma

  • Na vyšší náhrady jízdného se od nového roku mohou těšit lidé, kteří na služební cesty vlastním autem. Nová vyyhláška, kterou podepsal ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, zvyšuje náhradu za jeden litr pohonných hmot zhruba o 3 koruny. Náhrada za používání motorového vozidla stejně jako za stravování zůstávají beze změny.
  • V průměru o 770 korun si příští rok polepší zhruba třičtvrtěmilionu státních zaměstnanců. Rozhodla o tom vláda na svém středečním zasedání. Schválené 5 %ní zvýšení se týká pouze základní, tarifní části platu, který tvoří asi 70 % výdělku.
  • S téměř padesátimilionovým ziskem hodlá hospodařit Český rozhlas v příštím roce. "Náklady jsou plánovány ve výši celkem 1,874 miliardy, výnosy 1,922 miliardy," řekl předseda rozhlasové rady Michal Prokop pro agenturu ČTK. Český rozhlas by se tak měl po roce opět vrátit do černých čísel, neboť letos by měl podle předpokladů hospodařit se ztrátou.
  • V letošním rozpočtu chybějí na výplatu důchodů asi 4,6 mld. korun. Řešením problému má být výpomoc od České pošty, která půjčí vládě tři miliardy korun. Přestože je pošta podnik vlastněný státem, nebude tato výpomoc zadarmo. Tento krok není ničím ojedinělým, stejným způsobem získala vláda chybějící prostředky i v roce loňském.
  • První ročník soutěže o nejdynamičtější společnost Štiky českého byznysu 2005, kterou pořádá společnost Coface Intercredit Czechia, vyhrála firma B. Braun MedicalSoutěže, ve které je posuzována střednědobá ekonomická výkonnost, platební schopnost a dynamika českých firem, se zúčastnilo 9 273 firem.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Společně s ZertifikateJournalem pro vás připravujeme Zpravodaj pro investory. Aktuální díl se týká nově vyvinutého indexu „European Renewable Energy“ (ERIX),  který zohledňuje podniky jenž většinu svého obratu získávají v oboru obnovitelných energií. Podrobnosti naleznete zde.
  • Každých čtrnáct dní pro vás v nově upravené příloze Interview připravujeme zajímavé rozhovory s atraktivními lidmi z českých nebo zahraničních společností. Pokaždé se vám snažíme přiblížit nejen jejich práci, ale také zabrousíme i na nějaké téma, které je netradiční. V minulém týdnu jste si mohli přečíst interview s Petrem Žaludou, generálním ředitelem pro Českou a Slovenskou republiku ve společnosti Credit Suisse Life & Pensions, se kterým jsme si povídali nejen o penzijní reformě v České republice. Příští týden se můžete těšit na rozhovor na téma vánoční nákupy na dluh, který jsme pro vás připravili s generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti Home Credit Milošem Stiborem .
  • Pokud banka chce poskytovat hypoteční úvěry již nemusí mít zvláštní povolení Ministerstva financí. Zajímá vás, které banky v současné době tyto úvěry poskytují? V sekci Bydlení jsme doplnili seznam hypotečních bank a zaktualizovali všechny potřebné informace.
  • Ve spolupráci s internetovým serverem NaVysokou.cz jsme rozšířili v našem Prodejním centru prodej odborné literatury o "Studijní literaturu". Nyní je tedy možné on-line zakoupit jak učebnice pro střední školy a k úspěšnému složení maturity, tak i knihy pro přípravu k přijímacím zkouškám na Vysoké či Vyšší odborné školy.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti penzijního připojištění.

Otázka:
"Dobrý den, je mi 29 let a platím si penzijní pojištění u Credit Suisse od konce roku 1999. Měsíčně 200 Kč. Nevím zda to stačí. Jaká částka je tak optimální? Děkuji moc."

Odpověď:
„Dobrý den, nejvýhodnější výše měsíčního příspěvku u penzijního připojištění je 1 500 Kč. Získáte tak ..."

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
Nový rok se nezadržitelně blíží a s ním stejně jako každý rok i jedna nepříjemnost, a to zdražování. České domácnosti vždy s napětím očekávají, kolik budou muset navíc vyčlenit z rodinného rozpočtu na zaplacení svých účtů. A právě problematika zdražování byla tématem, kterému jsme se tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Postupně jsme se zabývali tím, jak se každoroční zdražování dotkne tepla, energií, bankovních služeb, nájmu a dopravy.

Anketa
Už jen pár dní nám zbývá do tolik očekávaného Štědrého dne. Přítomnost Vánoc je patrná na každém kroku, zejména při návštěvě některého z obchodů se nevyhneme tlačenicím a frontám. Řada lidí stále hledá vhodný dárek, kterým by potěšil své blízké. A právě nakupování vánočních dárků bylo i téma naší pravidlné ankety, která tentokrát zněla "Kolik korun plánujete letos utratit za vánoční dárky?". Odpovědi našich čtenářů byly následující:

  • méně než 2000 - 34 %
  • od 2000 do 5000 - 28 %
  • od 5000 do 10 000 - 19 %
  • více než 10 000 - 19 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum