Pracujte na Novém Zélandě, v královské zemi Pána prstenů

23.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Jestli někde na světě existuje ideální místo, pak je to Nový Zéland. Kraj, který na sebe upozornil nádhernými scenériemi ze slavné filmové trilogie, nenabízí pouze netknutou přírodu. Ostrov se čtyřmi milióny obyvatel je domovem vyspělé společnosti s britskou tradicí. Novozélanďané působí přátelským dojmem a pokud sháníte ubytování, rozhodně vás nenechají na ulici. Většina z nich pracuje v zemědělství, které nabízí mnoho příležitostí k výdělku pro cizince. Ptáte se, jak si užít dovolenou u protinožců a navíc si vydělat? Zkuste Working holiday vízum.

Jak už napovídá název, Working holiday vízum kombinuje možnosti cestování a práce. Je určeno pro mladé Čechy ve věku 18 - 30 let. Představuje výhodnou alternativu pro cestovatele, kteří chtějí poznat nová místa a zároveň neutratit moc peněz. Našinci mohou o víza žádat od března letošního roku, kdy vstoupila v platnost dohoda mezi novozélandskou a českou stranou. Od 1. července byla navýšena kvóta pro 1000 lidí z České republiky. Co musíte splnit, abyste mohli vycestovat s výše uvedeným dokladem?

Kromě zmiňovaného věkového omezení a obvyklých náležitostí (pas, české občanství, trvalé bydliště v ČR, pojištění) je třeba zajistit si zpáteční letenku, aby měli novozélandští úředníci jistotu, že na ostrově nezakotvíte natrvalo. Administrativa také posoudí, zda máte dostatek peněz pro hrazení nákladů během pobytu. V tom tkví asi největší nevýhoda. Nemůžete odjet bez peněz na vlastní pěst. Pokud se však budete snažit, předem vynaložené peníze vyděláte na Zélandu zpět. Vízum platí nejvýše jeden rok. Po vyčerpání této doby už znovu program Working holliday nemůžete využít. Více informací o vízu získáte zde.

Nabídek na brigády na Novém Zélandě je mnoho, ale pokud budete hledat samostatně, můžete mít problémy. Podle podmínek Working holiday totiž nelze pracovat u jednoho zaměstnavatele déle než tři měsíce. Je lepší se obrátit na některou z mnoha agentur, která vám práci velmi rychle sežene. Především novozélandské zemědělství nabízí slušně placená místa. Můžete sbírat hroznové víno v jedné z mnoha vinic nebo pracovat na plantáži. Výdělky se pohybují v průměru mezi 12 - 15 novozélandskými dolary za hodinu. To je v přepočtu asi 200 - 260 korun. Počítejte asi s dvacetiprocentní daní. Pracovní tempo obecně nemůže konkurovat tempu v České republice, takže se určitě nepředřete.

Z hlediska cestování je Nový Zéland velmi zajímavou zemí. Najdete v ní vysoké hory, písčité pláže, nevyhaslé sopky, gejzíry, nádherné národní parky, jednoduše všechno, co si představíte. Když k tomu připočteme možnost slušného výdělku, rozhodně je o co stát. Pokud přemýšlíte o dlouhodobé cestě do zahraničí s cílem získat nové zkušenosti, jeďte na Nový Zéland.

Více informací o Working holliday vízu a Novém Zélandu:

http://www.backpackerboard.co.nz/
http://www.novyzeland.cz/
http://www.logix.cz/michal/kiwi/index.php/

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Tomáš Svoboda