Co týden dal?

30.12.2005 | , Finance.cz
Press centrum


Každý z nás již očekává příchod nového roku a připravuje se na bujaré silvestrovské oslavy. Pokud vám ve shonu unikly novinky z domova, ze světa či z našeho serveru, přečtěte si náš pravidelný týdenní přehled.

Posledních 7 dní ve světě

  • Vesmírná technologická revoluce. Tak lze nazvat krok Evropské unie, která ve středu vypustila družici navigačního systému Galileo. Tento projekt, který by měl naplno fungovat v roce 2010, nalezne uplatnění především při navigaci letadel a lodí, výběru poplatků na dálnici, při záchranných akcích a v mnoha dalších oblastech.
  • Jedna z největších automobilek na světě, společnost DaimlerChrysler, se rozhodla prodat dvě ze svých divizí na výrobu těžkých motorů. Novým majitelem se stala švédská investiční společnosti EQT Partners.
  • Úvěr ve výši 685 milionů dolarů (16,7 miliardy korun) pro Irák schválil na svém zasedání Mezinárodní měnový fond. Poskytnutý úvěr by měl sloužit na vyřešení značné části dluhů bývalého režimu Saddáma Husajna.
  • Čínská vláda se chystá tvrdě potrestat lékaře a zdravotníky, kteří nastávajícím rodičům sdělí pohlaví dítěte a ti pak přistoupí k potratu. Jde o snahu zamezit stále více se zozmáhajícím interrupcím plodů ženského pohlaví a zvrátit rostoucí nepoměr mezi novorozenými chlapci a dívkami.
  • Německá automobilka Porsche se rozhodla ukončit výrobu vozu Carrera GT. Populární "gétéčko" je přitom nejúspěšnějším sportovním automobilem s vysokým výkonem pokud jde o samotný prodej této kategorie vozů.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Hodláte strávit Vánoce či Silvestra na horách v zahraničí, kde si budete užívat bohaté sněhové nadílky? Nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění, které vám pomůže řešit nemilé a neočekávané situace, jenž se bohužel mohou objevit. Nabízíme vám v uspěchaném předvánočním čase sjednání cestovního pojištěn on-line v našem Prodejním centru.

Posledních 7 dní doma

  • V sázkových hrách a loteriích, které provozovala společnost Sazka, se více než sedmdesátkrát rozděloval nejméně milión korun. Průměrná výše výhry v prvním pořadí Sportky překročila 25 miliónů, nejvyšší výhrou letošního roku bylo 106 miliónů. Celkový český rekord ze srpna 2003 (112,9 mil. Kč) tak zůstal nepřekonán. 
  • Zásoby mincí v oběhu pomalu docházejí. Proto se Česká národní banka rozhodla rozšířit jejich počet a v novém roce tak nebude nouze o novotou zářící koruny, dvojkoruny či pětikoruny. Díky plánovanému přechodu na euro možná půjde o poslední emisi nových mincí.
  • Rozhodnutí společnosti Hyundai o umístění své automobilky letos nepadne. Definitivní stanovisko firmy, které mělo být známo koncem letošního roku, se tak odsouvá o několik dní a bude známo nejdříve v polovině ledna roku 2006.
  • Zatímco děti bohatou sněhovou nadílku zajisté uvítali, silničáři a řidiči zrovna nejásají. Husté sněžení komplikuje situaci nejen na silnicích, ale poznamenalo i provoz na pražském Ruzyňském letišti, které muselo být na několik hodin uzavřeno.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Nový rok se sebou přináší i nové daňové povinnosti. K tomu, abyste byli pořád v obraze, vám poslouží náš daňový kalendář, který najdete v sekci Daně.
  • Od 1.1.2006 dochází ke změně životního minima. Z tohoto důvodu jsme upravili kalkulátory, které jsou vázány na tuto částku. Jedná se zejména o kalkulátory ze sekce Sociální podpora a Průvodce bydlením.
  • V Prodejním centru jsme pro vás rozšířili nabídku povinného ručení. Nabízíme vám on-line sjednání povinného ručení nejen u České podnikatelské pojišťovny, ale také u Pojišťovny Kooperativa. Pro sjednání povinného ručení není třeba chodit na pobočku, stačí pár kliknutí a smlouva vám bude doručena poštou až domů.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme na problematiku investování, konkrétně na nákup akcií tuzemského energetického gigantu.

Otázka:
"Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jestli nejsou akcie ČEZu nadhodnocené? A zda-li se je vyplatí ještě kupovat? Děkuji."

Odpověď:
„Dobrý den, momentálně se akcie pohybují pod historickým maximem..."

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
Příchod nového roku se již nezadržitelně blíží a spousta z jej hodlá náležitě oslavit. Proto jsme se tento týden v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků zaměřili právě na něj. V průběhu celého týdne jsme se zaměřili na nákup zábavní pyrotechniky, pomohli s přípravou silvestrovského koktejlu, poradili vám, kam se vydat na Silvestra a pomohli se vypořádat s následky prohýřené silvestrovské noci.

Anketa
Zatímco někteří z nás poslední den v roce plánují strávit v teple a pohodlí svého domava, jiní vyrážejí s rodinou či přáteli na zasněžené horské pláně nebo do společnosti. A právě silvestrovského veselí a oslavy příchodu nového roku se týkala také naše pravidelná anketa, ve které jsme se tentokrát ptali: "Kde budete letos trávit Silvestr?". Odpovědi byly následující:

  • doma - 51 %
  • na chatě - 18 %
  • v restauraci - 13 %
  • jinde - 18 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum