Co týden dal?

20.01.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Kromě sněhové nadílky a s tím spojených problémů na silnicích přinesl tento týden i spoustu zajímavostí v domácí i zahraniční ekonomice. Více o nich  v pravidelném týdenním přehledu.

 Posledních 7 dní ve světě

  • Evropský parlament odmítl velkou většinou hlasů návrh sedmiletého rozpočtu EU. Proti návrhu bylo 541 poslanců, zatímco pro návrh jen 56. Europarlament se tak postavil šéfům vlád, kteří se na rozpočtu dohodli na prosincovém summitu. Poslanci požadují, navýšení rozpočtu o 113 mld. Euro.
  • Japonská společnost Konica Minolta opouští trh s fotoaparáty a filmy. Důvodem je rostoucí obliba digitálních snímků, které nepotřebují filmy a ukládají se digitálně. Konica Minolta je po Kodaku a Fuji Photo Film třetí největší výrobce fotofilmů.
  • Dodávky plynu z Ruska do některých evropských zemí opět poklesly. Za tímto poklesem stojí mrazivé počasí panující v Rusku a na Ukrajině. Pokles dodávek postihl Maďarsko, Itálii a Slovensko, dodávky plynu do České republiky jsou ale v pořádku.
  • Ruské úřady požadují po ropné společnosti Jukos daňové nedoplatky za rok 2004 ve výši 90 mld. Kč. Celkové nedoplatky firmy vůči státu tak činí již více než 700 mld Kč. Podle analytiků se dá čekat, že firma dlouho nevydrží a čeká ji likvidace.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Ke smlouvě o stavebním spoření, uzavřené do 31.1.2006 u Wüstenrot stavební spořitelny, získáte k základnímu úročení vkladů ve výši 2,1 % p.a. ještě bonus 20 % z celkově připsaných úroků. Podmínkou je minimální doba spoření sedm let a dosažení hodnotícího čísla, tzv. přidělení cílové částky. Pokud účastník čerpá úvěr ze stavebního spoření, zaniká mu nárok na bonus. Splněním požadavků je možné tedy získat úrokovou sazbu až 2,5 % ročně. Sjednejte si tuto smlouvu on-line v našem Prodejním centru a získáte navíc odměnu i od nás."

Posledních 7 dní doma

  • Koruna opět vylepšila své historické maximum vůči Euru. Nové maximum je nyní 28,56 Kč/EUR. Přispěla k tomu rostoucí pravděpodobnost investice korejské automobilky Hyundai a posílení polského zlotého. 
  • Bankám, lesingovým společnostem a splátkovým firmám se rozšířila databáze informací o klientech. Začala totiž výměna informací mezi bankovním a nebankovním registrem klientských informací. Členskými společnostmi obou registrů je pokryto 95% bankovního, více než 90% leasingového a přes 50% splátkového trhu.
  • Letošním autem roku v ČR se stal Ford Focus. Rozhodla o tom 29členná komise složená z motoristických novinářů. Na dalších místech se umístily Honda Civic a BMW řady 3. V loňském roce anketu vyhrála Škoda Octavia.
  • Vláda ČR schválila nařízení o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení na modernizaci bytů pro mladé. Díky tomu mohou lidé do věku 35 let získat nízko úročený úvěr ve výši až 150 tisíc korun.
  • Novým šéfem Českých aerolinií se stal dosavadní člen představenstva a ředitel správy ČEZ Radomír Lašák. Ve funkci nahradil Jaroslava Tvrdíka, který se stane volebním managerem ČSSD.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Firmy jsme pro vás připravili nové formuláře ke stažení pro rok 2006. Každým rokem tyto data ukládáme zejména ve formátu XLS pro Vaše rychlejší a pohodlnější vyplnění. Naleznete zde aktuální formuláře pro Zdravotní pojištění, Sociální pojištění, Rozvahu v plném rozsahu, Rozvahu ve zjednodušeném rozsahu, Výkaz zisku a ztráty v plném rozsahu  a Výkaz zisku a ztráty ve zjednodušeném rozsahu
  • Ve Studentském centru  si můžete nově on-line objednat knihy se zaměřením na přijímací zkoušky na středních školách a víceletých gymnániích. Publikace obsahují originální testy z přijímacích zkoušek z českého jazyka, matematiky, testy zaměřené na všeobecné vědomosti, atd. Více si můžete přečíst zde.
  • Přestože daňové povinnosti jsou ještě daleko, již nyní jsme pro vás připravili aktuální daňové formuláře. Daň z příjmu fyzických či právnických osob, daň silniční či darovací. To je pouze malá část z celkového počtu daňových tiskopisů, které jsme pro vás na našich stránkách připravili v sekci Formuláře. Stáhnout si je můžete ve formátu xls a mají jednu nepřehlédnutelnou výhodu - sami vypočítají vaši daňovou povinnost!
  • Chystáte se vy nebo vaše dítě na vysokou školu? Konečný termín pro podání přihlášky se již blíží, proto vám ji nabízíme v elektronické podobě. Stáhnout si ji můžete ve formátu pdf zde.
  • Statistiky jsou výmluvné. Každoročně se na českých silnicích stane na dvěstětisíc dopravních nehod. Ani loňský rok nebyl výjimkou. Aktuální čísla týkající se právě nehodovosti jsme pro vás připravili v příloze Ručení  v sekci Statistika.

Poradenství
Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme na problematiku investování, konkrétně na nákup akcií tuzemského energetického gigantu.

Otázka:
"Dobrý den, jsem úplný nováček a přemýšlím o krátkodobé investici cca 500 tis Kč, z níž jsem ochoten dát část i do rizikovější oblasti. Ve vašich tabulkách jsem viděl např. fondy F.T JAPAN BX ACC, které nyní krátkodobě dosahují zajímavých výnosů (je to skutečně tak jak to vypadá?) . Za jakých podmínek se do těchto fondů dá investovat ( a zda je vůbec možné ), a na kolik jsou bezpečné a likvidní ? Děkuji za odpověď "

Odpověď:
„Dobrý den, tento fond participoval na velice silném růstu japonských akcií v roce 2005. Tento trend by mohl pokračovat i v letošním roce, avšak ..."

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky
Končí v tomto roce vaše dítě nebo vy střední školu? Pak nastává zásadní rozhodnutí, co dál. Řešení je mnoho. Jedním z nich je studium na vysoké škole. Její úspěšné zvládnutí otvírá řadu možností při budoucím uplatnění na trhu práce. A právě vysokým školám jsme se  tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Psali jsme o tom, jak si  vybrat školu a připravit se co nejlépe na přijímačky, kde hledat informace o vysokých školách, co dělat v případě nepřijetí,  nezapoměli jsme ani na stipendia, školné, koleje a nakonec jsme vám poradili jak postupovat při  podávání přihlášky.

Anketa
Problémy italských rychlovlaků Pendolino neustávají a v provozu je nyní jen jedna souprava ze sedmi zakoupených. V naší anketě jsme se vás celý týden ptali, zda si myslíte, že se cestující mezi Ostravou a Prahou dočkají fungujících souprav Pendolino. Z výsledků ankety vyplynulo, že moc velké důvěře se "Pendolína" netěší...

  • Ano, výrobce nedostatky určitě rychle odstraní - 46%
  • Ne, soupravy pendolíno budou z provozu dlouhobodě staženy - 54% 

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum