Strana zelených přes víkend zvolila lídry pro parlamentní volby

23.01.2006 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


V sobotu 21.ledna byli na krajských konferencích Strany zelených (SZ) v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji zvoleni krajští  lídři pro červnové volby do Poslanecké sněmovny ČR. V Jihomoravském kraji povede kandidátku Ondřej Liška, v Moravskoslezském kraji Eva Holubová.

V Jihomoravském kraji povede kandidátku osmadvacetiletý poradce frakce Zelených v Evropském parlamentu Ondřej Liška. Střetne se s Václavem Menclem za ODS, Bohuslavem Sobotkou za ČSSD, Miroslavem Grebeníčkem za KSČM a Liborem Ambrozkem za KDU-ČSL. Ondřej Liška se zasadí o to, aby se Strana zelených profilovala jako jasně protikorupční strana, zaměří se na dopravu, včetně problematiky přesunu Brněnského nádraží či budování transevropské rychlostní silnice R43 přes obytné a rekreační oblasti. „Zelení na jižní Moravě patří mezi nejsilnější v republice a ve volbách do sněmovny jsou jedinou skutečnou alternativou pro voliče, kteří chtějí změnu. Letošní jaro bude zelené ,“ řekl Liška.

 

 Díky „zipovému“ genderovému pravidlu patří polovina míst na jihomoravské kandidátce ženám. Za Liškou byla jako dvojka krajskou konferencí zvolena předsedkyně základní organizace SZ v Brně-Novém Lískovci vydavatelka Kateřina Dubská. Předseda jihomoravské krajské organizace Strany zelených, docent Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně  Dušan Lužný se umístil na pátém místě. Známého ekologa, zastupitele města Brna a Jihomoravského kraje za Stranu zelených Mojmíra Vlašína postavila krajská konference na sedmé místo. Starostka městské části Nový Lískovec a krajská zastupitelka za Stranu zelených Jana Drápalová obsadila na kandidátce osmou pozici. 

 
V Moravskoslezském kraji se za Stranu zelených střetne s Martinem Římanem (ODS), Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), Miroslavem Opálkou (KSČM) a Jiřím Carbolem (KDU-ČSL) předsedkyně krajské organizace a předsedkyně Republikové rady Strany zelených Eva Holubová. „Naší prioritou je přispět k tomu, aby se region postavil na nohy po sociální a hospodářské stránce. Soustředíme se na řešení problémů nezaměstnanosti, úbytku obyvatel v regiónu, odstranění následků ekologických škod“, řekla Holubová. Lékárnice s více než dvacetiletou praxi považuje za prioritu Strany zelených v regiónu  zvýšení kvality života obyvatel, zlepšení stavu životního prostředí, který má značný vliv na zdraví lidí.

Druhé místo na kandidátce obsadil předseda základní organizace SZ v Českém Těšíne Vladimír Bárt, který se v současné době věnuje prevenci kriminality na komunální úrovni.
Známý občanský aktivista ze sdružení Beskydčan, ekologický zemědělec  Leo Košťál  bude na moravskoslezské kandidátce Strany zelených na páté pozici. Právničku Simonu Pavlícovou, která je známá svými protikorupčními aktivitami,   postavila krajská konference na šesté místo kandidátky.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy