Co týden dal?

27.01.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Vlakové neštěstí v Černé Hoře, vítězství Hamasu v Palestině, pohřeb obětí leteckého neštěstí a  další smutné i radostné zprávy přinesl tento týden. Vše podstatné se dočtete v tomto souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě
  • Ve věku 75 let dnes po dlouhé nemoci zemřel bývalý německý prezident Johannes Rau. Oznámily to zahraniční agentury.
  • Slovensko se při emotivním obřadu rozloučilo s oběťmi leteckého neštěstí. 42 vojáků tragicky zahynulo při návratu z Kosova.
  • Palestinské radikální hnutí Hamas přesvědčivě zvítězilo ve středečních volbách a šokovalo západní svět, když získalo 76 ze 132 parlamentních křesel.
  • Kosovští Albánci ve čtvrtek pohřbili svého prezidenta Ibrahim Rugovu, který byl symbolem jejich touhy po nezávislosti.
  • Velryba, která minulý pátek zabloudila z moře po Temži až do Londýna, uhynula v sobotu na následky pobytu ve sladké vodě.
  • Nejméně 44 lidí zahynulo a více než 180 jich bylo podle nejnovější bilance zraněno při pondělním železničním neštěstí v Černé Hoře.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50% měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

V našem Prodejním centru vám nabízíme on-line sjednání cestovního pojištění u České podnikatelské pojišťovny. Získáte tak kvalitní ochranu a nepřetržitou asistenční službu v českém jazyce. Využijte možnost uzavření cestovního pojištění od počítače, ušetří to váš čas i peníze.

Posledních 7 dní doma

  • V pátek zemřel režisér Antonín Moskalyk, režisér Četnických humoresek nebo pohádky Třetí princ.
  • Největší havárie vodovodního potrubí za poslední desítky let. Tak lze nazvat poruchu, která se stala v centru Prahy ve čtvrtek. Prasklo zde potrubí o průměru 900 mm a na ulici se desítky minut valila voda rychlostí 1000 litrů za vteřinu.
  • Antimonopolní úřad potvrdil výsledky tendru na dodavatele systému pro výběr elektronického mýtného. Vítězem soutěže je firma Kapsch. Proti rozhodnutí je možno podat rozklad
  • Historických rekordů dosahuje domácí koruna. V pátek se obchodoval k euru za 28,45 a k dolaru za 23,28. Tato dobrá zpráva pro firmy dovážející zboží a pro turisty je zprávou špatnou pro exportéry.
  • Denní spotřeba zemního plynu a maximální hodinová spotřeba elektřiny dosáhla v úterý v České republice kvůli silným mrazům rekordních hodnot. Spotřeba plynu byla 67,74 milionů kubíků a zatížení elektrické sítě dosáhlo rekordních 11.308 megawattů.
  • Automobilka Škoda Auto ještě před světovou premiérou na ženevském autosalonu odtajnila podobu nového modelu Roomster. Bude se vyrábět od února v nových výrobních prostorách závodu v Kvasinách a jeho prodej na hlavních evropských trzích včetně českého začne v létě. Informovala o tom sama firma.
  • V úterý se porouchala i poslední souprava rychlovlaků Pendolíno. Zdá se, že kdo Pendolínem dosud nejel se s ním již nesveze.
  • O podmínkách, za jakých by mohla v Nošovicích v Moravskoslezském kraji vyrůst nová továrna jihokorejské automobilky Hyundai, dnes v Praze začali jednat zástupci společnosti Hyundai Motor Company s představiteli ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest.
  • Kontroverzní podnikatel František Mrázek byl ve středu večer zastřelen před sídlem jeho firem v Durychově ulici v Praze 4. Sedmačtyřicetiletý Mrázek byl společníkem podnikatele Tomáše Pitra.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pokud jste ztratili, nebo vám někdo ukradl, platební kartu, nezoufejte. Všechna důležitá telefonní čísla pro blokaci včetně výše poplatků za blokaci nebo stoplistaci jsme pro vás zaktualizovali v sekci Bankovnictví.
  • Setkali jste se při jednání s institucemi a orgány Evropské unie s administrativními průtahy, odepřením přístupu k informacím nebo například s náhlým ukončením smlouvy s vaší firmou? Pokud si myslíte, že se k vám konkrétní instituce zachovala neoprávněně, pošlete stížnost Evropskému ochránci práv. Bližší informace o Evropském ombudsmanovi, včetně vzorového formuláře stížnosti a kontaktních údajů, najdete nově v sekci Evropská unie v podsekci Současnost.
  • V sekci Kapitálový trh jsme zveřejnili nový Maxův tip. Pokud se zajímáte o alternativní investování, možná právě komoditní trhy budou tím pravým pro vás. Tentokrát se podíváme na trh s hovězím dobytkem.
  • Koupili jste si nové vozidlo a chystáte si jej pojistit? Nebo nejste spokojeni se svojí pojišťovnou a hodláte přejít ke konkurenci? Zajímá vás, jaké sazby povinného ručení pojišťovny nabízí? V příloze Ručení jsme připravili aktuální sazebníky pro rok 2006 v novém, přehlednějším, formátu.


Fintriky
Změny a novinky pro spotřebitele v roce 2006 byly tématem Fintriků tohoto týdne. Podstatné informace jste se mohli dočíst v článku o finančních novinkách z dílny zákonodárců, o protikuřáckém zákonu jsme psali v tomto článku, o novém bodovém systému jste si přečetli zde. Jak změnit dodavatele elektřiny nebo mobilního operátora jste se dozvěděli včera v článku Změňte mobilního operátora i dodavatele elektřiny a dnes byl zveřejněn text o změnách ve zdravotnictví nejen po příchodu nového ministra.

Anketa
Celý týden jsme sledovali, jak posiluje koruna. Euro oslabovalo, dolar oslaboval. Co je dobrou zprávou pro jednoho, není nikdy dobrou zprávou pro všechny. Zatímco exportéři pláčou, naši turisté se radují. Zahraniční měnu nakupují levněji a tím i zboží a služby v zahraničí jsou pro ně levnější. Jaký je váš názor jsme se snažili zjistit celý tento týden v anketě. Na otázku "Česká měna v posledních dnech láme rekordy. Je to podle vás dobře?" jste odpovídali takto:

  • Ano, těší mě to - 59%
  • Ne, znepokojuje mě to - 41%

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum