Komise uložila pokuty emitentům za nedostatky ve výročních zprávách

30.01.2006 | , KCP
Tiskové zprávy


Komise pro cenné papíry potrestala v rámci svého dozoru nad plněním informačních povinností 25 emitentů kótovaných cenných papírů za nedostatky ve výroční zprávě za rok 2004. Nejčastějším prohřeškem bylo neuvedení principů odměňování, odměn auditorům a zpráv o auditu. Komise uložila peněžité pokuty v celkové výši přesahující 1,5 milionu korun.

Komise provedla zevrubnou kontrolu náležitostí výročních zpráv všech 106 emitentů, kterým vznikla povinnost ji uveřejnit na svých internetových stránkách a zaslat Komisi. Zhruba ve 44 případech byly zjištěny obsahové nedostatky, případně rozdíly mezi zprávami uveřejněnými a zaslanými. Ve 31 případech rozhodla Komise o zahájení správního řízení, ve zbývajících s ohledem na nižší závažnost nedostatků věci projednala mimo správní řízení. Ve všech případech však bylo dosaženo dodatečné nápravy, zpravidla formou uveřejněných dodatků ke zprávě.

Nejčastějším nedostatkem bylo neuvedení principů odměňování vedoucích osob emitenta a členů dozorčí rady. Všichni emitenti sice ve svých výročních zprávách uvedli informace o odměnách vedoucích osob a členů dozorčích rad, chyběl však popis principů. Uveřejnit „principy odměňování“ podle názoru Komise znamená uveřejnit informace, ze kterých mohou investoři získat přehled o skutečnostech, které ovlivňují výši odměn vyplacených vedoucím osobám. Uveřejnění konkrétních vyplacených částek sice dává povšechnou představu o přiměřenosti vyplacených odměn, nicméně jsou to právě principy odměňování, které umožňují veřejnosti posoudit, nakolik jsou vedoucí osoby zainteresovány např. na hospodářské situaci společnosti nebo na růstu její tržní kapitalizace.

Dalším zjištěným nedostatkem bylo chybějící uvedení odměn auditorům v jejich číselném vyjádření. Tyto odměny přitom tvoří významnou nákladovou položku. Často též nebyly uveřejněny zprávy o auditu, případně zprávy o vztazích mezi ovládanými a ovládajícími osobami, které jsou nedílnými součástmi výročních zpráv emitentů.

Komise uložila ve 24 případech peněžitou pokutu v rozmezí od 25 tis. do 200 tis. korun. Výši ukládaných pokut ovlivňoval dopad nedostatku na informovanost účastníků kapitálového trhu jako adresátů výroční zprávy. Posuzoval se především rozsah zjištěného nedostatku, velikost emise, počet akcionářů a trh, na kterém se s cenným papírem obchoduje. Všechna pravomocná rozhodnutí budou uveřejněna na webových stránkách Komise.

Komise minulý týden všem emitentům jako každý rok poslala podrobný návod na vypracování výroční zprávy za rok 2005, jehož součástí jsou i upozornění na nedostatky zjištěné ve výročních zprávách za rok 2004 a důrazné upozornění, že Komise bude neplnění informační povinnosti důsledně vynucovat a postihovat.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy