Předepsané pojistné přesáhlo 115 mld. hranici

31.01.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojistný trh roste. Vyplývá to z předběžných výsledků, které shromáždila Česká asociace pojišťoven od svých členů. Statistiky však ukazují, že pojistný trh ztrácí své tempo růstu.

Česká asociace pojišťoven (ČAP) je zájmovým sdružením 27 komerčních pojišťoven, jejichž podíl na celkovém předepsaném pojistném v ČR je zhruba 99 %. Její výsledky tak můžeme považovat za celkový odraz mapující situaci na celém pojistném trhu.

Ačkoliv detailnější statistiky budou k dispozici až v měsíci březnu, z předběžných výsledků za rok 2005, které ČAP shromáždila od svých členů, vyplývá, že se předepsané pojistné zvýšilo proti roku 2004 o 3,5 %. Dosáhlo tak celkové úrovně přesahující poprvé v historii 115 miliard korun (115,5 mld.).

Pololetní pokles, celkový růst
Tento výsledek naznačuje, že ačkoliv pojistný trh nadále roste, tempo jeho růstu je nižší než v předchozích letech. Ovšem vzhledem ke skutečnosti, že v 1. pololetí loňského roku byl zaznamenán pokles celkového pojistného o 0,6 %, zachování růstu je pozitivní výsledek.

Neživotní pojištění stále vede
Vyšší růst zaznamenalo v loňském roce neživotní pojištění, které vzrostlo o 4,8 % na 70,6 mld. Kč. Jeho podíl na celkovém předepsaném pojistném tak činil 60,4 %. U životního pojištění byl ve stejném období docílen meziroční růst o 1,5 % na 44,9 mld. Kč. Přitom běžně placené pojistné, které dosáhlo výše 32,5 mld. Kč, zaznamenalo meziroční nárůst o 7,1 %, což je více než v předchozím roce.

S Evropou se neshodneme
Neživotní pojištění si tak stále zachovává výrazný náskok před životním, což je diametrálně odlišné od situace ve vyspělých státech západní Evropy, kde je poměr opačný, tj. 60:40 ve prospěch životního pojištění.

Zdroj: Tisková zpráva ČAP

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ