Mzdy jako ukazatel politické úspěšnosti

01.02.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Volby už nám klepou na dveře. Politické strany se začínají chlubit svými minulými úspěchy a slibovat budoucí. Pokusili jsme se porovnat vývoj mezd v čase v souvislosti s aktuální vládnoucí stranou.

Letošní rok je rokem volebním. První týden v červnu se v České republice uskuteční parlamentní volby. Politické dění kolem nás už delší dobu naznačuje, že se chystá doba rozhodování. Nepříjemné kroky se odsouvají a prosazují se populistické reformy. Nejlepšími případy je přesunutí důchodové reformy „na neurčito“ a prosazení snížení daní. Sliby politiků slyšíme dennodenně ze zpráv, veřejných debat, čteme je v novinách, billboardech nebo jiných reklamních materiálech. Volební průzkumy ukazují vyrovnaná čísla, která slibují ještě velké boje. A věřte, že bude hůř. Je teprve začátek února.

Politický vývoj

Snažili jste se v poslední době vzpomenout na všechny parlamentní volby a vlády, které zde v průběhu let působily? Pro připomenutí vám přinášíme krátký přehled.

  • Parlamentních voleb v roce 1992 se na území tehdejší ČSFR účastnilo celkem 42 politických stran. Tehdy byla sestavena koaliční vláda z ODS - KDS - ODA - KDU-ČSL, disponující 105 mandáty ze 200. Kabinet vládl v letech 1992-1996. Jednalo se o většinovou pravicovou vládu.
  • Ve volbách konaných ve dnech 19. – 20.6.1996 kandidovalo celkem 4492 kandidátů ze 20 politických stran. I přes volební výhru, ODS sestavuje pouze menšinovou pravicovou vládu spolu s ODA a KDU-ČSL (celkem 99 křesel ze 200). Zhoršující se ekonomická situace vyvolala však na jaře roku 1997 značné problémy uvnitř menšinové vlády. Dne 28. listopadu odstupují KDU-ČSL a ODA z koalice a vláda podává demisi.
  • Po této události pověřil prezident republiky Josefa Luxe jednáním o složení nové vlády. Vznikla poloúřednická vláda vedena guvernérem ČNB Josefem Tošovským.
  • Předčasné volby v roce 1998 proběhly v termínu od 19. – 20. června. Volby poprvé vyhrála levicová strana, a to ČSSD. Získala 74 mandátů, které ovšem nestačily na sestavení většinové vlády. V této době dochází k podepsání tzv. opoziční smlouvy mezi dvěmi nejsilnějšími politickými stranami, která stanovila podmínky existence menšinové vlády ČSSD.
  • Další volby se konaly v roce 2002 ve kterých své prvenství potvrdila ČSSD. Ta sestavila koaliční vládu s KDU-ČSL a US-DEU.

 

 

Srovnat úspěšnost jednotlivých vlád je problematické. Vhodné je porovnávat celkovou finanční stabilitu státu do které lze zahrnout nejdůležitější ekonomické ukazatele. My jsme se pro dnešek rozhodli „proklepnout“ vývoj mezd v čase.

 

 Tabulka: Vývoj mezd v čase

 

 Tabulka: Vývoj mezd dle jednotlivých politických stran

Pro přesnější porovnání slouží vývoj reálných mezd, což jsou nominální mzdy očištěné o vliv inflace. Můžete si všimnout velkého rozdílu mezi nárůstem nominálních a reálných mezd počátkem devadesátých let. Způsobila to právě vysoká míra inflace.

Propad v roce 1997 byl způsobený hospodářskou recesí a měnovou krizí. Liberalizace kapitálových toků ve spojení s fixním kurzem koruny, způsobila zvýšený příliv krátkodobého zahraničního kapitálu (vyšší úrokové sazby a minimální kurzové riziko). Centrální banka sice pak zvýšila fluktuační pásmo, ale jak se později ukázalo bylo to řešení nedostatečné. Měnová krize byla zažehnána až přechodem k floatingu (plovoucí devizový kurz).

Od tohoto okamžiku však dochází k postupnému oživení české ekonomiky bez větších výkyvů.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU