Posezení v zeleni: Zahradní nábytek (2. díl)

01.02.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Zahradní nábytek může být investicí v řádu stokorun, ale také desítek tisíc korun. Dostatek vstupních informací při rozhodování, kterým směrem se vydat, nám pomůže vyhnout se zklamání.

Různé druhy nábytku, co se týká materiálu, zpracování i stylu, dnes nabízí každé zahradní centrum. Možnosti rozšiřuje nespočet výrobců, dovozců a zásilkových obchodů. Ačkoli materiálů je celá řada, mezi nejoblíbenější zahradní nábytek patří bezesporu ten dřevěný. Dřevo nemělo svou roli zejména v době masivního nástupu plastů vůbec jednoduchou. Levné plasty se jej snaží vytlačit i nyní, ovšem dobu bílých židliček a stolků létajících po zahradě při trochu silnějším závanu větru už snad máme za sebou. Začínáme hledat a objevovat osvědčenou jistotu - kvalitu, krásu, trvanlivost a ušlechtilost dřeva.

Ze dřeva je k mání veškerý možný sortiment výrobků, který lze doplnit pohodlnými polštáři, potahy a povlaky, slunečníky, servírovacími stolky. Je možné zakoupit jednotlivé kusy i celé sestavy, kombinovat je s polstrováním, které navíc můžeme pořídit v několika sériích a během roku je různě měnit.

Běžný bývá nábytek z měkkého dřeva smrku či borovice, v luxusnějším provedení pak i ze dřeva modřínového. Z domácích tvrdých dřev se nejčastěji používá dubového nebo bukového dřeva, méně už se uplatňuje akát, jasan nebo jilm. Cenově nejdostupnější, ale také nejméně odolné jsou výrobky ze smrkového a borového masivu, trvanlivější, ale dražší jsou pochopitelně dřeva tvrdá. Na český trh se dostává množství výrobků z bambusu a ratanu a také z tvrdých exotických dřev, jako je například teak, iroko, bangkirai nebo eukalyptus, vše v různé kvalitě a různého původu. Nábytek z exotických dřev patří z hlediska ceny i vlastností mezi luxusní výrobky přetrvávající věky, výborně se osvědčí při trvalém umístění nábytku v zahradě. Odolá trvalému působení nepříznivého počasí bez významných změn vlastností, investice do exotiky je sázkou na jistotu.

Jaké dřevo je
Pevnost a pružnost dřeva je závislá na jeho struktuře, směru letokruhů, sukovitosti, hustotě, vlhkosti, ale také na kvalitě předchozího zpracování dřeva. Životnost dřeva je dána podmínkami, ve kterých strom vyrostl, a kvalitou prostředí, ve kterém se nachází dřevo nebo výrobky z něj.
Tvrdá dřeva s hustými dřevními vlákny mají většinou dvoj- až trojnásobnou životnost oproti dřevům měkkým. Životnost lze výrazně prodloužit kvalitní impregnací a následnými ochrannými nátěry, naopak se ovšem sníží nekvalitně provedenými a neošetřenými řezy a spoji, kde bude ulpívat proniklá vlhkost a postupně narušovat strukturu dřeva. Kvalitu dřevěných výrobků nejvíce ovlivňuje přirozená vlastnost dřeva, a to je bobtnání a sesychání. Až 75 procent objemu živého stromu tvoří voda a vzduch, po poražení dřevo začíná vysychat. V interiérech je požadovaná vlhkost dřeva 6-12 procent, u venkovních konstrukcí je žádoucí vlhkost mezi 14 a 17 procenty. Klesne-li vlhkost dřeva pod 30 procent, začíná se vypařovat i takzvaná vázaná voda a dřevo začíná sesychat, dochází k tvarovým deformacím a trhlinám. V závislosti na teplotě a vlhkosti okolního prostředí dřevo pracuje opakovaně. Velikost rozměrových změn je rozdílná u různých druhů dřev. Největší rozměrové změny prodělává buk, nízkých hodnot naopak dosahují exotické dřeviny jako eben, teak, iroko a bangkirai, ale také domácí dub.

Měkké a levné
Díky mnoha druhům dřeva si může nábytek s vůní lesa pořídit do zahrady opravdu každý. Komu rodinný rozpočet nedovolí investovat do trvanlivého, nejčastěji exotického dřeva, může sáhnout po domácích dřevech, je však třeba počítat s nutnou ochranou proti povětrnostním vlivům a také kratší životností.
Smrkové dřevo má jednotnou, nažloutle bílou barvu, která vlivem slunečního svitu časem dále žloutne. Letokruhy jsou velice dobře znatelné, suky nejsou tak razantně odlišně zbarvené jako u borového dřeva, jsou četnější a spíše menší. Smrkové dřevo je lehké, pružné, s dlouhými vlákny. Dobře se barví a moří, snadno se opracovává a vyniká cenovou dostupností.
Měkké pryskyřičné dřevo borovice je trvanlivější, světlé, ale tmavší a s hrubší strukturou než dřevo smrkové. Postupem času získává teplý odstín. Dlouhá životnost díky obsahu pryskyřice je ovšem provázena možným výronem pryskyřice při zahřívání (například na slunci). Její odstranění z povrchu dřeva se neobejde bez poškození nátěru. Tato nevýhoda borové dřevo tak trochu diskvalifikuje z pole zahradního nábytku, lze ji však obejít použitím vhodného polstrování.

Tvrdé a trvanlivé
Dřevo bangkirai, známé také pod názvem balau pochází z Indonésie. Vyniká krásnou červenohnědou barvou se světlejším žíháním a stejnou odolností vůči biologickému stárnutí jako teak. Je to dřevo velmi tvrdé a těžké, dobře snáší působení slunce, deště i sněhu. Kromě luxusního zahradního nábytku, který je možno ponechat v zahradě po celý rok, se používá na podlahy, fasádní i stěnové obklady, terasy a pergoly.
Velmi trvanlivé a tvrdé, těžké a odolné dřevo má teak, které se pěstuje hlavně plantážním způsobem v jihovýchodní Asii. Teakové dřevo má nažloutlé jádro s tmavým žilkováním a barevnými proužky, které se později mění na světle až tmavě hnědé. Díky vysokému obsahu přírodních olejů odolává působení počasí i v neošetřeném stavu, vlivem počasí získá nezaměnitelnou stříbřitou patinu. Používá se pro výrobu exkluzivního nábytku jak pro vnitřní, tak pro venkovní použití.
Barva afrického dřeva iroko (kambala) je žlutooranžová až hnědá, ve stáří tmavohnědá, s viditelnou tenkou kresbou. Dřevo je to tvrdé asi jako dub, středně těžké, málo sesychá, málo pracuje. Díky vysokému obsahu olejů má nízkou nasákavost a hedvábně hladký povrch. Je velmi trvanlivé, pružné a ohebné, odolné vůči plísním, hnilobě i vodě. Používá se na schodiště, podlahy, parkety i výrobu oken.
Domácí akát má žlutavé dřevo se žlutozeleným jádrem, velmi husté, velmi tvrdé a trvanlivé, ale může praskat a kroutit se. Zvláštním materiálem je takzvaný Rotimber, což je dřevo akátu speciálním způsobem zušlechtěné, dosahující lepších vlastností než výchozí materiál.
Domácí buk má bělavé dřevo s načervenalým barevným odstínem a viditelnými dřeňovými paprsky. Toto dřevo více než ostatní druhy reaguje na změny klimatických podmínek a vlhkosti a silně pracuje. Je husté, tvrdé, používá se zejména v interiérech na parkety a ohýbaný nábytek.
Dřevo domácích dubů je nažloutle hnědé, s výrazně světlejším bělovým dřevem a výraznou kresbou dřeňových paprsků. Nenabobtnává, ve vodě po delší době zčerná a doslova zkamení. Dub je průměrně tvrdé a středně těžké dřevo, velmi odolné vůči opotřebení. Používá se na výrobu nábytku, parket, podlah a velmi kvalitního a trvanlivého zahradního nábytku. Díky jeho odolnosti se mu říká ,,evropský teak".

Vůně dálného východu
Pro kryté posezení v zahradě a na terase, chráněné před nepřízní počasí, je dobře použitelný lehký nábytek z bambusu, typický světlým, nažloutle bílým dřevem s nezaměnitelným fládrováním, které vzniká zvláštním způsobem růstu stébla bambusu. Díky obsahu křemíku ve stéblech je velmi tvrdý a pevný, srovnatelný s dubem, který se nejlépe uplatní v interiéru v oblasti podlah nebo nábytku.
Ratan nebo také rotang je lehké a pružné, ale tvrdé dřevo liánovité palmy, na rozdíl od bambusu není duté. Broušený rattan, tedy oloupaný, obroušený, namořený do několika barevných odstínů a nalakovaný, je určen pouze na výrobu interiérového nábytku. Pro zahradní nábytek, kterému nebude vadit občasný déšť, se používá ratan v přírodní, neloupané podobě, upravený nejčastěji bezbarvým lakem; cenově je srovnatelný s dřevěným nábytkem.

Vybírejme
Při výběru jednotlivých kusů i sestav dbáme na to, aby byl nábytek z opravdu kvalitního dřeva, bez vypadavých, tmavých nebo vyhnilých suků, hnilob, bez známek poškození hmyzem nebo houbami, bez trhlin, mechanického poškození způsobeného nesprávným opracováním. Nepřípustné jsou zbytky kůry, u jehličnatých dřev takzvané zásmolky - dutiny vyplněné pryskyřicí. Nápadně změněná barva, například modrá u borovice, věstí zapaření dřeva nebo poškození houbami - u dřeva došlo ke zhoršení fyzikálních i mechanických vlastností a s velkou pravděpodobností nebude trvanlivost nábytku taková, jakou bychom mohli očekávat.
Sortiment výrobků se ani zdaleka neomezuje na stůl, lavici a židle. Dnešní nábytek je doslova ušit každému na míru. Všemožné židle i židličky, polohovací i skládací, lavice včetně houpacích a klasické lavičky, lehátka pevná i polohovací, křesla stavitelná i skládací, výběr stolů nejrůznějších tvarů a velikostí, moderna či rustikální ohlédnutí... Lze pořídit kompletní sestavy i s doplňky, jednotlivé kusy a nebo si sestavit vlastní sestavy zkombinované z prvků, které nám budou nejvíce vyhovovat.
Zejména u dřevěného nábytku platí, že čím masivnější, tím lépe a bezpečněji se při jeho používání budeme cítit. U nábytku pro krátkodobé a sezónní použití asi oceníme spíše lehkost a skladnost buď ve štosech seskládané na sebe, nebo nábytek skládací, zabírající co nejmenší plochu.

Tipy pro pohodlí
Aby zahradní nábytek plnil svou funkci beze zbytku, musí být nejen pevný a estetický, ale také pohodlný. U prvků k sezení, tedy židlí, lavic a křesel, nás bude zajímat velikost sedáku. Běžné židli zaručuje pohodlí rozměr kolem 40 až 50 cm šířky i délky sedáku, stejně tak to bude platit i u lavice a křesla. Rozměry sedáku lavice pro dvě osoby by měly být okolo 100x50 cm, pro tři osoby 150 (lépe 160-180 cm) x 50 cm. Sedací výška se pohybuje mezi 44 a 55 cm. Nezapomeňme také na opěradlo, zejména jeho sklon. Čím větší úhel svírá sedák a opěradlo, tím pohodlnější je posezení, ale tím hůře se z takové židle vstává. Čím větší bude výška opěradla, tím příjemnější pro naše záda; ocení to zejména osoby "nadnormální" výšky. Pokud jsou sedací prvky doplněny opěrkami pro ruce, volme vždy co nejdelší, opět podle pravidla čím delší a masivnější, tím pohodlnější.
Stoly se vyrábějí kulaté o průměru od 65 cm, oválné se sklopnými čely, klasického čtvercového nebo obdélníkového tvaru o běžných rozměrech 70-80 cm na šířku i výšku a délce kolem 110 až 180 cm.
Před nákupem se vyplatí nábytek si "osahat", vyzkoušet pohodlnost posezení, u polohovacího nábytku ve všech polohách. I drahý a na pohled krásný nábytek, pokud nebyl navržen se znalostí základních ergonomických potřeb, může být velmi nepohodlný až nepříjemný a sebelepší polštář nepomůže.

Údržba během roku
Dřevěný nábytek umisťujeme na zpevněném povrchu, kde se vyhneme trvalému kontaktu dřeva s půdní vlhkostí. Dřevo bude každopádně přirozeně pracovat a nevyhneme se vzniku trhlin, pro které bude nebezpečná vnikající voda. Drobné trhliny proto přebrousíme a přelakujeme, ty větší dotmelíme speciálním tmelem. Voskový nebo olejový nátěr dřevěného nábytku každoročně obnovujeme, kovové součásti nábytku pravidelně kontrolujeme a utahujeme.
Teakový nábytek občas omyjeme vlažnou mýdlovou vodou, hrubé nečistoty odstraníme jemným kartáčem nebo houbou "po letech", nepoužíváme agresivní a abrazivní prostředky jako je drátěnka. Můžeme použít speciální čistič na dřevo pro nábytek z teaku a ostatních tvrdých dřev. Alespoň jednou ročně ošetříme speciálním teakovým olejem. Jinou možností je vystavit teakový nábytek zcela působení povětrnostních vlivů po celý rok bez ošetřování. Jeho funkční vlastnosti ani kvalita se nezmění, pouze povrch se potáhne příjemnou stříbrošedou patinou, která se bude dobře hodit například do přírodně koncipované zahrady.
Ideálním místem pro uložení dřevěného nábytku je temperovaná nebo chladná, suchá a dobře větraná garáž nebo zahradní chatka, v teplých a suchých místnostech může dojít k poškození dřeva sesycháním. Nikdy jej nezakrýváme plastovou fólií či podobným neprodyšným materiálem, hrozí nebezpečí vzniku a rozvoje plísní, hub a hnilob.

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ