Europoslanci vyzvali k odstranění překážek volného pohybu pracovníků

14.02.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropsky parlament vyzval všechny členské státy Evropské unie, aby odstranily existující překážky volného pohybu pracovníků. Staré státy Unie, které už pracovní trhy občanům nových zemí otevřely, tím podle schváleného podnětu významně přispěly k mobilnějšímu a konkurenčnějšímu vnitřnímu trhu v oblasti zaměstnanosti.

Parlament výzvu schválil v rámci usnesení ke zprávě maďarské socialistické europoslankyně Edit HERCZOGOVÉ o vlivu globalizace na vnitřní trh. Zpráva poukazuje i na to, že "vytvoření vnitřního trhu v oblasti služeb je velmi důležité k dosažení cílů Lisabonské strategie, a tedy i ke zvýšení konkurenceschopnosti Evropské unie na světovém trhu". Dokončení vnitřního trhu má zachovat klíčové hodnoty Evropské unie: solidaritu, dodržování lidských práv, ekologické a sociální normy, udržitelný rozvoj a sdílenou odpovědnost za řešení otázky chudoby v rozvojových zemích.
 
Ekonomika založená na znalostech není podle podnětu možná bez řádné strategie a zdravého financování. Vzhledem k podstatnému rozšíření musí Unie podle poslanců "určit strategii pro zvládnutí těchto potíží tím, že vnitřní trh bude pružnější a globálně zaměřený a přesto najde způsob, jak zajistit růst, pracovní místa, sociální spravedlnost a respekt pro ekologickou rovnováhu při zachování našich hodnot a sociálního modelu, a tím odpoví na důsledky globalizace na základě našich zkušeností s budováním jednotného trhu".
 
Tato strategie "musí obsahovat požadavek jasného politického závazku k dokončení vnitřního trhu jako největšího aktiva EU pro maximalizaci výhod globalizace". V oblasti vnitřního trhu je podle poslanců zároveň třeba "chránit práva duševního a průmyslového vlastnictví".
 
Zpráva dále vyzývá Evropskou komisi k posouzení vlivu dalšího mnohostranného otevření trhu v oblasti zemědělství, průmyslové výroby a služeb na vnitřní trh. O výsledku má informovat zainteresované strany ještě před vypracováním strategie vyjednávání na mezinárodních obchodních jednáních.
 
U politiky vůči zemím třetího světa podnět žádá, aby Komise rozšířila preferenční přístup na trh EU na ty třetí země, které ratifikovaly základní mezinárodní úmluvy v oblasti práce a životního prostředí.
 
Eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCREEVY v rozpravě otázku volného pohybu pracovníků nezmínil.
 
Z českých europoslanců v rozpravě vystoupila Zuzana ROITHOVÁ za Evropskou lidovou stranu-Evropské demokraty (EPP-ED). "Osud evropské prosperity již dnes  závisí na tom, jak a kdy provedeme revizi regulací našeho sociálně tržního hospodářství, a současně na tom, zda budeme schopni se sjednotit a aktivně ovlivňovat formování pravidel uvnitř světového hospodářství blíže naším hodnotám", zdůraznila tato poslankyně za KDU-ČSL. Vysoké sociální a ekologické standardy Unie podle ní logicky zvyšují náklady na výrobu a tím snižují konkurenceschopnost mnoha odvětví, jež čelí globálnímu tlaku zejména asijských ekonomik.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy