Co týden dal?

17.02.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Tento týden je ve znamení zimních olympijských her. Neznamená to však, že by se nic jiného nedělo. Proto jsme pro vás připravili souhrn finančních aktualit z domova, světa a našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě

  • Slovenská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 7,5 procenta z 6,2 procenta ve třetím čtvrtletí. Vyplývá to z odhadu statistického úřadu. Čísla jsou výrazně lepší než předpoklady analytiků, kteří očekávali reálný přírůstek hrubého domácího produktu (HDP) v průměru o 5,7 procenta.
  • Slovenská nízkonákladová společnost SkyEurope Airlines začne 10. dubna z Prahy létat do sedmi evropských měst. V Praze společnost umístí dva své stroje Boeing 737-700. Do budoucna počítá s rozšířením počtu letů i letadel.
  • Ministři financí Evropské unie jmenovali nového viceprezidenta Evropské centrální banky. Stane se jím dosavadní viceprezident německé centrální banky Jürgen Stark, který nahradí Ottmara Issinga, jemuž vypršelo osmileté funkční období.
  • Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle prvního rychlého odhadu vzrostla o 0,3 procenta, což je proti předchozím třem měsícům snížení tempa růstu na polovinu. Oznámil to statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se růst HDP zpomalil na 0,4 z předchozích 0,6 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/. 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíční příspěvek zpět!
Tip on-line prodeje pro tento týden/> Ušetřete při on-line sjednání cestovního pojištění a využijte zvýhodněnou nabídku balíčků cestovního pojištění od České podnikatelské pojišťovny. Nabídka je složena ze tří druhů a na pojistném můžete ušetřit až 35%. Uzavřete si cestovní pojištění on-line, zůstanete v pohodlí vašeho domova a zaplatíte méně.

Posledních 7 dní doma

  • Byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních budou patřit do kategorie sociálního bydlení. S návrhem ministra pro místní rozvoj Radko Martínka a ministra financí Bohuslava Sobotky souhlasila vláda. Nová definice sociálního bydlení souvisí se snahou kabinetu zachovat i po roce 2007 u značné části nově postavených bytů nižší daň z přidané hodnoty.
  • Počet živnostníků podle údajů daňové správy loni mírně stoupl. Finanční úřady registrovaly loni 1,851 milionu poplatníků daně z příjmů fyzických osob s příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti. To je o 18.000 více než v roce 2004.
  • Klienti stavebních spořitelen uzavřeli loni 430.233 nových smluv o stavebním spoření. Ve srovnání s rokem 2004 jde o 36,7procentní nárůst. Celkový objem úvěrů přesáhl 108 miliard korun, což je meziročně o 24 miliard korun více.
  • Z národů střední a východní Evropy se při nákupech nejvíce řídí reklamními letáky obchodních řetězců Češi a Slováci. Naopak malý efekt mají podle průzkumu společností Incoma Research a GfK Praha letáky v Srbsku a Bulharsku, kde podle nich nakupuje minimum zákazníků. V Česku obchodníci do reklamních letáků ročně investují několik miliard korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/. 

Posledních 7 dní na našem serveru

Fintriky

Češi nepatří mezi národy, které mají vřelý vztah k stěhování za prací. Přesto se tento trend začíná projevovat, a to především u mladších generací. Velice často se setkáváme se situací, kdy se absolventi škol vydávají do zahraničí, kde si zlepší své jazykové znalosti a zvýší si tak možnost uplatnění na trhu práce. Už podruhé v tomto roce vás seznamujeme s různými státy Evropy a světa, které jsou oblíbenými destinacemi českých uchazečů o práci. Tento týden jsme postupně prozkoumali Švédsko, Austrálii a Nový Zéland, Francii, Itálii a nakonec USA a Kanadu.

Anketa

První olympijský týden nebyl příliš úspěšný pro českou výpravu. Z množství medailí, o které bojovali naši reprezentanti, uspěli pouze běžci Kateřina Neumannová a Lukáš Bauer, kteří nás potěšili stříbrnými medailemi. V naši olympijské anketě, která probíhala v tomto týdnu, drtivá většina respondentů typovala právě Katku jako největší favoritku zlaté olympijské medaile.

Tady jsou celkové výsledky:

  • Aleš Valenta 3 %
  • Jakub Janda 4 %
  • Kateřina Neumannová 69 %
  • Lukáš Bauer 2 %
  • Martina Sáblíková 5%
  • Hokejisté ČR 18 %

 

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum