Dřevo a jeho příbuzní

22.02.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Do moderní či renovované domácnosti patří některá z moderních podlahových krytin.Podlaha zásadně ovlivňuje zařizování interiéru - jiný styl nábytku a doplňků bude ladit s parketovou podlahou a jiný s vysokým hustým kobercem.

Investice do kvalitního a trvalého povrchu je nemalá, při rozhodování o typu povrchu budeme brát v úvahu nejen naše osobní preference, ale také frekvenci provozu v místnosti, tepelně izolační vlastnosti vybraného povrchu a možnosti údržby. V minulém čísle jsme si povídali o tradičních podlahových krytinách, dnes se zaměříme na ty, jimž patří pozornost v současné době.

Podlaha bude to první, čeho se dotkne naše noha po probuzení a oko po vstupu do domu... Přírodní motivy, ať vytvořené přírodou jako neopakovatelné originály nebo jejich více či méně zdařilé imitace z laminátu, pohladí na duši a budou slušet stejně předválečné vile jako modernímu domu ze skla a betonu.

Dřevo? Dřevo!
Krásný, přirozený vzhled a neopakovatelná kresba dřeva dodají interiéru osobitý vzhled a charakter. Výborné tepelně technické vlastnosti, ověřená konstrukce a dlouhá životnost jsou jasným argumentem pro tento materiál. Také údržba dřevěných podlah je díky moderním povrchovým úpravám velmi snadná. Pro běžný úklid stačí vysát vysavačem s kartáčem nebo setřít na sucho prachovkou či mopem. Dřevo má také své nedostatky, jako jsou rozměrové změny a tvorba spár, kterým se v našich přetápěných interiérech nevyhneme. Nízká tepelná vodivost dřeva, způsobující příjemně "teplý" povrch dřevěné podlahy, se stává nevýhodou v okamžiku, kdy chceme použít podlahové vytápění. Masivní dřevěná podlaha je poměrně náročná na montáž a opravy; ničí ji kolečka židlí a jehlové podpatky a nehodí se do vlhkého prostředí.

Prkna a palubky - víc než dvě "p"
Jakýmsi předchůdcem dnešních dřevěných palubových podlah jsou podlahy prkenné, zhotovované z měkkých druhů dřeva, jako je smrk, modřín a jedle. Povrchové úpravy se provádějí až na položené hotové podlaze, spáry se netmelí a k podkladu se šroubují nebo přibíjejí. Naproti tomu podlahové palubky s perem a drážkou se při pokládce zasouvají do sebe a přibíjejí skrytě do polštářů. Nejběžnějším materiálem palubek je smrk, borovice, modřín, ale setkáme se i s palubkami z velmi neobvyklých a exotických dřev. Palubky jsou dodávány zpravidla bez povrchové úpravy, i když se můžeme setkat také s palubkami již při výrobě opatřenými vrstvou laku nebo oleje. Zvláštní úpravou používanou u palubek je například kartáčování, zaručující lepší odolnost proti opotřebení a typický rustikální povrch. Provádí se pomocí speciálních ocelových kartáčů, kterými se povrch palubky zbaví měkké povrchové vrstvy dřeva.

Dáme si do bytu... parketu
Název parkety se používá pro několik typů dřevěných podlah s nášlapnou vrstvou tloušťky minimálně 2,5 mm. Bývají uspořádány do různých vzorů a spojovány perem a drážkou, nebo pokládány na tupý sraz. Nejméně známé lamparkety jsou parketové dílce malých rozměrů s rovnými boky bez pera a drážky. Parketové vlysy (vlýsky) jsou klasické masivní parkety s perem a drážkou, téměř neomezenou životností a možností několikanásobného broušení a obnovy povrchové úpravy. Jejich parametry a vlastnosti upravuje norma ČSN a podle výskytu charakteristických znaků je dělí do tří tříd (a volné třídy). Vyrábějí se ve standardní tloušťce 22 mm, v různých šířkách a délkách umožňujících pokládku do mnoha zajímavých vzorů, jako stromečkového, rybinového, cihlového a podobně.
Mozaikové a kazetové parkety jsou zhotovovány z lamel nebo vlysů malých rozměrů, poskládaných do tabulí různých vzorů, jako je rybí kost, maďarský stromeček, pravidelný řemen. Jsou vyráběny v masivním nebo vícevrstvém provedení a vyznačují se tloušťkou zpravidla pouhých 8 mm. Pro výrobu jsou používány různé druhy listnatých i jehličnatých dřev, většinou ale dřevo bukové a dubové.

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ