Zvýšené výdajové paušály pomůžou i zkomplikují

24.02.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Už od letošního roku si podnikatelé mohou usnadnit administrativu použitím zvýšených výdajových paušálů. Obnáší to však i jisté úpravy daňového základu 2004, které nám to mohou značně zkomplikovat.

Novela zákona o daních z příjmů nám přinesla i novinku v podobě zvýšení výdajových paušálů. Dobrou zprávou je také to, že si tyto paušály ve zvýšené výší mohou podnikatelé uplatnit už za zdaňovací období 2005.

Zvýšením výdajových paušálů se výrazně zjednoduší daňová administrativa ve srovnání s uplatňováním výdajů ve skutečné vynaložené výši, neboť poplatníci uplatňující tento paušál jsou povinni vést pouze evidenci příjmů a pohledávek vzniklých v souvislosti s jejich činnosti. Zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně, při využití paušálů stačí odečíst určité procento výdajů a ze zbylé části si vypočíst daň. K těmto výdajům lze ještě přičíst navíc zaplacené pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky byla hlavním cílem změny snaha o pokles administrativní zátěže - nejen na straně podnikatelů, ale také finančních úřadů.

Zvýšením výdajových paušálů si nejvíce přilepší podnikatelé, kteří již v minulosti tyto paušály využívali. Podle záznamů Ministerstva financí se však jedná o poměrně malý počet poplatníků, pouze kolem 22 %.

Je zde také předpoklad, že podnikatelé, kteří platí nízké daně, či se na ně dokonce vztahuje minimální základ daně, nebudou paušálů využívat ani v budoucnu. Na druhou stranu pro větší firmy výdajové paušály nepřinesou zjednodušení administrativy. Například plátci DPH budou muset nadále vést evidenci příjmů a výdajů kvůli odpočtům této daně.

Podnikatelé nebudou muset:
  • sledovat a počítat výdaje spojené s pracovními cestami
  • vést knihu jízd 
  •  zpracovávat množství pokladních dokladů za drobná vydání
  •  vést evidenci pojistného za obchodní majetek
  • evidovat výdaje spojené s finančním leasingem
  • propočítávat odpisy hmotného majetku
  • vést evidenci zásob či zaplacených úroků

Zdroj: Ministerstvo financí

Pokud se z důvodu zvýšení výdajových paušálů rozhodnete pro změnu uplatňovaní výdajů, nezapomeňte, že se na vás vztahuje § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů, podle kterého pravděpodobně budete muset podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004.

V praxi to znamená, že budete muset výsledek hospodaření nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji upravit. Pokud vedete účetnictví týká se to zůstatků vytvořených rezerv a opravných položek, výnosů příštích období, výdajů příštích období, příjmů příštích období a nákladů příštích období. V případě, že vedete daňovou evidenci úprava se týká pohledávek a závazků (s výjimkou přijatých a zaplacených záloh), nespotřebovaných zásob a vytvořených rezerv.
 
Pokud by úpravy měly za následek zvýšení základu daně, vznikne fyzické osobě povinnost podat dodatečné daňové přiznání. Vyšší základ daně znamená též vyšší daň. Nemluvě o tom, že se díky progresivnímu způsobu zdanění, můžeme dostat do vyššího daňového pásma. Vyšší daňová povinnost za rok 2004 znamená též penále z důvodu včasného nezaplacení. Penále jsou ve výši 0,05 % za každý den o který se opozdila naše platba. Proto je velice důležité si pečlivě propočítat, zda se vám letos vyplatí přecházet na výdajové paušály. Možná by bylo na místě využít služeb daňového poradce.

/> />
Druh příjmů Paušální výdaje
ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství 80 %
z řemeslných živností 60 %
z ostatních živností 50 %
z podnikání podle zvláštního předpisů 40 %
z nezávislého povolání 40 %
podle autorského zákona 40 %
z pronájmů 30 %

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ