Daňové přiznání z pohledu zaměstnance

01.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Litera zákona, zvláště toho daňového, bývá mnohdy dosti složitá. Pokusme se ji převést do srozumitelnější podoby a podívejme se, kdy je povinen vyplnit a podat daňové přiznání zaměstnanec.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Poslední březnový den je možné v okolí finančních úřadů pozorovat zvýšený počet lidí, sem tam i nějakou tu frontu. Není se co divit. Termín 31. března je pro mnohé poslední možností k podání ne příliš oblíbeného formuláře, ve kterém plátce daně sděluje, za co a kolik je ochoten přispět do státního rozpočtu. Kdo je povinen růžový formulář s názvem "Přiznání k dani z příjmů" vyplnit a podat a kdo nikoliv je uvedeno v zákoně. Pokud jste v pracovněprávním poměru a každodenně docházíte do zaměstnání, s vyplněním a podáním daňového přiznání se nemusíte zatěžovat. Ovšem splňujete-li zákonem stanovené podmínky. Kdy si tedy jako zaměstnanec nemusíte lámat s daňovým přiznáním hlavu?

Kdy zaměstnanec přiznání nepodává?
Abyste byli jako zaměstnanci od podání daňového formuláře osvobozeni, musíte splnit podmínky uvedené v Zákoně č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Základní podmínkou je existence a platnost jedné pracovní smlouvy tj. že jste v průběhu roku neměli souběžně více zaměstnavatelů. Další kritérium, které ovlivní podání či nepodání daňového přiznání je povaha příjmů. V případě, že veškeré vaše příjmy spadají do kategorie příjmů podle § 6 zákona o daních z příjmů, tj. do příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, můžete se vyhnout vyplnění formuláře.

Od podávání přiznání jste zproštěni i v případě uplatňování některých odčitatelných položek. V případě životního pojištění či penzijního připojištění stačí zaměstnavateli resp. účetní předložit potvrzení o zaplacených částkách, které vydává a zasílá příslušná pojišťovna či penzijní fond.

Pokud tedy splňujete výše uvedené podmínky a nejste povinni podávat daňové přiznání z jiných důvodů, stačí už pouze požádat zaměstnavatele o vyúčtování daně z příjmů a podepsat do 15. února "Prohlášení k dani" a účetní středisko za vás problémy s vyplňováním daňového formuláře vyřeší.

Komplikované úroky z úvěrů
Poněkud komplikovanější situace nastává v případě uplatňování úroků z úvěrů použitých na bytové potřeby. Jak postupovat, chcete-li snížit základ daně o zaplacené úroky v roce 2005, jsme se zeptali na lince Informační kanceláře MF ČR. Pokud bytové potřeby financujete ze stavebního spoření, můžete o vyplnění a podání daňového formuláře požádat svého zaměstnavatele. Využijete-li hypoteční úvěr, nezbude vám nic jiného, než podat přiznání sami.

Závěrečné shrnutí
Jelikož opakování je matka moudrosti, na závěr jsou ještě jednou uvedeny případy, kdy zaměstnanci vznikne povinnost podat přiznání k dani z příjmů. Daňové přiznání musí podat osoba uvedená v zákoně o daních z příjmů, mimo jiných i zaměstnanec, který:

  • nepožádal o vyúčtování daně z příjmů zaměstnavatele,
  • pobíral příjem od více plátců současně,
  • měl příjmy podle §7 - §10 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů vyšší než 6000 Kč (např. příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu, atd.),
  • vznikla povinnost podat daňové přiznání z jiných důvodů.

Termín podání daňového přiznání zaměstnance jako fyzické osoby je 31. března. Chcete-li podání daňového přiznání o tři měsíce odložit, jednou z možností je kontaktování daňového poradce. V takovém případě se termín pro podání posouvá na poslední den měsíce června.


Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky