Dřevo a jeho příbuzní (3. díl)

01.03.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Do moderní či renovované domácnosti patří některá z moderních podlahových krytin.Podlaha zásadně ovlivňuje zařizování interiéru - jiný styl nábytku a doplňků bude ladit s parketovou podlahou a jiný s vysokým hustým kobercem.  

S dubovou kůrou pod nohama
Přírodní korek je kůra dubu Quercus suber, který nalezneme především v mediteránní oblasti - na Pyrenejském poloostrově, Korsice, Sardinii, v Itálii a Severní Africe. Kůra se získává loupáním z živého stromu jednou za devět let, poprvé v 25 letech života stromu.

Korek se nejčastěji používá v podobě korkových dlaždic (sendvičových, masivních a zátěžových) nebo korkových plovoucích podlah. Základem nejběžnějších sendvičových dlaždic je nosná vrstva z granulovaného korku, která je spojena pojidlem s tenkou dekorativní korkovou dýhou, která určuje finální vzhled materiálu; masivní korkové dlaždice tvoří jednotný materiál v celé struktuře. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v možnosti broušení. U masivních dlaždic je hloubka brusu limitována tloušťkou dlaždice, kdežto u dlaždic sendvičových pouze tloušťkou korkové dýhy (prakticky desetiny milimetru).

Speciální zátěžové korkové dlaždice jsou potaženy ochrannou vrstvou vinylové fólie, používají se i v komerčních objektech a obchodech. Existují také barevné dlaždice systému Color Cork, které se vzhledem blíží například ke keramické dlažbě. Korkové dlaždice se pokládají celoplošným lepením.

I plovoucí korkové podlahy budou buď masivní, sendvičové nebo zátěžové. Jako nášlapná vrstva 3 mm u sendvičových podlah může být použita masivní nebo sendvičová korková dýha, nosná střední deska bývá dřevovláknitá deska typu MDF nebo HDF v tloušťce 6 mm a spodní vrstva buď izolační vrstva korkové granulované dýhy nebo protitažná vrstva tloušťky 2 mm. Tyto podlahy jsou pokládány na pero a drážku buď jako lepené ve spoji, nebo bez lepení se zámkovým spojem, který umožňuje snadnou pokládku a výměnu lamel v případě poškození. Korková plovoucí podlaha je vysoce trvanlivá a odolná proti opotřebení a v případě potřeby stačí jen lehce zbrousit vrchní vrstvu laku a opětovně přelakovat.

Korek klidně do koupelny
Volba správné povrchové úpravy je velice důležitým momentem, který rozhoduje o tom, jakou zátěž korková podlaha snese, protože ovlivňuje užitné hodnoty podlahy a její životnost.

Podlahoviny už z výroby předlakované i lakované je nutné po pokládce přelakovat s cílem zacelení spár mezi jednotlivými spoji. Voskované a olejované korkové dlaždice nejsou na našem trhu úplně běžné; olejované z výroby se nabízí pouze plovoucí korkové podlahy. Obě tyto povrchové úpravy jsou vhodné do dětských a obývacích pokojů, ložnic, šaten a popřípadě kuchyní.

Lakovaná povrchová úprava je vhodná především do kuchyní, chodeb, obývacích a dětských pokojů a ložnic, v případě aplikace vhodného dvousložkového laku i do koupelen.

Korek je přírodní materiál s množstvím příznivých vlastností. Je lehký, stlačitelný, pružný, nenasákavý a má nízkou tepelnou vodivost. Časem se nerozpadá ani nedegraduje, což ho předurčuje k použití jako ideální podlahový a obkladový materiál pro obytné i komerční prostory. Astmatici a alergici také ocení jeho hygienickou nezávadnost - netoxicitu, schopnost odolávat plísním a také velmi snadnou údržbu. Při vhodné volbě povrchové úpravy se s korkovou podlahou můžeme potkat i v koupelně, sauně a kuchyni. Díky přírodnímu designu a ekologickým vlastnostem je možnost použití široká, výrobní technologie se stále zdokonaluje a také kvalita doprovodných materiálů jako laků, ošetřujících prostředků a lepidel se stále zvyšuje. Korek tedy rozhodně patří mezi materiály budoucnosti.
Jednou z mála nevýhod korku je tendence k blednutí na místech nezakrytých nábytkem. Znatelnější je to na nebarveném korku, u Color Corku, zejména na světlejších odstínech, se tento problém tolik neprojevuje.

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ