Poradce zpříjemní daňové povinnosti

06.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Máte podávat daňové přiznání a nevíte jak na to? Nebo tušíte, ale nejste si úplně jistí? Pokud chcete ušetřit peníze za pokuty a nervy s finanční kontrolou, najměte si daňového poradce.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Už máme první březnový týden za sebou. Do termínu podání daňového přiznání nám zbývají pouhé tři týdny. Patříte-li mezi lidí, kterým čtení zákona přijde jako desátá lekce arabštiny pro samouky a v noci se vám příliš často zdají sny v krásné růžové barvě daňových přiznání, je na čase vyhledat pomoc. Přitom návštěva psychologa je zbytečná, kvalitní daňový poradce vám ušetří spoustu času a nervů.

Prvním kladem využití služeb daňového poradce je posunutí termínu o tři měsíce, tj. do 30. června příslušného roku. Zpravidla stačí, když klient pouze oznámí Finančnímu úřad (FÚ), že má daňového poradce, ale ten musí na FÚ doložit písemnou plnou moc k zastupování klienta podepsanou klientem a poradcem. Podpisy nemusí být úředně ověřeny. V dalším řízení záleží na rozsahu udělené plné moci. Zda se jedná např. pouze o jednu kontrolu, nebo zda jde o zastupování při zpracování daňového přiznání atd. Potom je to již na daňovém poradci, aby komunikoval s FÚ jménem klienta. Musíte si ovšem dát pozor a vybrat takového poradce, na kterého bude spoleh a zajištěna minimální chybnost.

V České republice je profese a činnost daňových poradců upravena zákonem č. 523/92 Sb.. Zákon o daňovém poradenství upravuje postavení a činnost daňových poradců, kteří poskytují svým klientům právní pomoc a finančně ekonomické rady ve věcech daní, odvodů, poplatků a jiných podobných plateb, jakož i ve věcech, které s daněmi přímo souvisejí.

Daňovým poradcem dle tohoto zákona jsou pouze fyzické osoby, které jsou zapsány v seznamu Komory daňových poradců. Tento seznam je veřejnou listinou a je k nahlédnutí u Komory daňových poradců v Brně. Komora daňových poradců České republiky rozhoduje ve věcech oprávnění k výkonu daňového poradenství a o disciplinárních opatřeních vůči daňovým poradcům při závažném nebo opětovném porušení povinností daňového poradce daných zákonem. Také ale chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců a vytváří předpoklady pro zvyšování kvalifikace a profesionální úrovně poradců.

Pokud si budete chtít vybrat kvalifikovaného daňového poradce, naštěstí nemusíte jezdit do Brna, stačí když si otevřete internetové stránky Komory daňových poradců, kde si můžete jednoduše vyhledat poradce dle svého místa bydliště. Dobrý poradce klientovi nabízí ručení za jím poskytnuté služby, činnost vykonává delší dobu (není začátečník v oboru) a má rozvětvenou klientelu.

Daňové poradenství se poskytuje na základě smlouvy uzavřené mezi daňovým poradcem a klientem, kde si mimo jiné obě strany dohodnou též odměnu, přičemž smlouva se stává neplatnou v případě, že odměna je vázána na daňovou úsporu, či jako podíl na ukazatelích výsledků činnosti. Sazby bývají stanoveny za hodinu práce nebo procentem z nějaké veličiny. Existují i poradenské služby poskytované na základě paušální odměny za měsíc. Je to individuální podle poradenské firmy i v rámci jedné firmy ve vztahu ke každému klientovi.

Daňový poradce, jeho pracovník nebo zástupce jsou povinni zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o nichž se dozvěděli v souvislosti s výkonem daňového poradenství. Této povinnosti je může zprostit pouze klient svým prohlášením. Povinnost mlčenlivosti se nevztahuje na případy zákonem uložené povinnosti překazit a oznámit spáchání trestného činu.

Daňový poradce se pro spoustu klientů může zdát jako zbytečný luxus. Uvědomte si ale, že využitím jeho služeb ušetříte spoustu času potřebného ke studiu zákonů a vyhlášek. Daňový poradce je kvalifikovaný a lépe se orientuje v předpisech.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky