Vejít, projít nebo odejít? (1.díl)

03.03.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Díky všeobecnému trendu maximální otevřenosti a vzdušnosti se dveře z vnitřních prostor rodinného domu pomalu a jistě vytrácejí, ale nikdy z našeho domova nezmizí úplně.

Možná nás v blízké budoucnosti i v rodinném domě čekají automaticky otevíratelné dveře, jaké známe z nejrůznějších kancelářských či obchodních prostor, ale zatím je to jen fikce. Taková vymoženost by nás totiž přišla na mnoho peněz a možná i kvůli určitému odosobnění nás braní za kliku ještě tolik nebude zmáhat. Přesto dveře prožívají své neustálé proměny, ať už se jedná o materiály, barvy, design či samotné osazení. Každý rok se na našem trhu objevují nové módní typy dveří a to, co bylo v minulém roce hitem, v tom letošním upadá v zapomnění. Nejdůležitější je však funkčnost a praktičnost a ta přežívá i několik desetiletí.

Račte vstoupit!
Když přicházíme k domu, jednoznačně naši pozornost upoutají vchodové dveře. Jsou totiž vizitkou majitelů. Na našem trhu je z čeho vybírat, ale při samotné volbě nehraje roli pouze estetický vzhled, ale také praktická hlediska: tepelně izolační schopnost, bezchybná funkčnost, bezpečnost a zvukotěsnost. Můžeme vybírat mezi vchodovými dveřmi plnými, částečně nebo plně prosklenými (abychom viděli, kdo k nám přichází), s nadsvětlíkem, hladkými, profilovanými nebo kazetovými, z různých materiálů, v různých šířkách a v nepřeberné barevné škále. Ale vždy je nutné pamatovat na to, že vchodové dveře jsou součástí vnějšího pláště domu, a proto musí ladit s ostatními prvky fasády a respektovat celkové architektonické pojetí stavby.

Většinu vchodových dveří dnes představuje sendvičová konstrukce: rám s kovovou výztuží, polyuretanová nebo styroporová výplň v roli kontaktní tepelné izolace a vlastní vnější plášť, tedy většinou dřevo, plast nebo hliník. Tloušťka tepelné izolace a kvalita obvodového těsnění předurčuje tepelně izolační vlastnosti dveří. Běžně se dnes požaduje, aby vykazovaly hodnotu tepelného prostupu v rozmezí U = 1,0 až 1,5 WK-1m-2. V případě, že je část výplně prosklená, je nezbytné volit tepelně izolační a navíc bezpečnostní zasklení. Z hlediska životnosti a odolnosti dveří je na tom nejlépe hliník, nejhůře plast (je ale nejlevnější), na údržbu je nejnáročnější dřevo. Velmi důležitým kritériem při výběru je také odolnost proti mechanickému poškození, tedy aspekt bezpečnostní. Za bezpečnostní dveře lze označit jen takový výrobek, který prošel kontrolou akreditované státní zkušebny a má příslušný certifikát osvědčující zařazení do některé z šesti bezpečnostních tříd podle metodiky Evropské unie - čím vyšší třída, tím lépe. Pro rodinné domy plně postačují a pojišťovny akceptují dveře s třídou 3 nebo 4. Kvalitní dveře by měly dokázat vzdorovat i ohni, a to po dobu minimálně 60 minut. V celkové koncepci bezpečnostních dveří musí splňovat příslušný standard také kování a zámek. Bohužel ne každý zámek se hodí do vchodových dveří, byť by byl sebehezčí. Kvalitní bezpečnostní zámky mají speciální cylindrickou vložku: pokud ji chrání bezpečnostní ocelový štít, pak ji nelze odvrtat ani vylomit. Takové zámky opět splňují požadavky na zařazení do 3. nebo 4. třídy bezpečnosti.

Pro ochranu soukromí
I když stále více stavebníků dává přednost otevřeným prostorám bez dalšího oddělování a spojování dveřmi, což se týká zejména propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, jsou místnosti, kde dveře asi nutností zůstanou vždy, byť třeba v modernější podobě, než jak je známe dosud - zejména pro uchování soukromí nebo zajištění tepelné pohody. Chodby, schodiště, haly či jiné komunikace se snažíme zbytečně nepřetápět, avšak v obytných místnostech chceme mít o poznání tepleji. Proto je na místě tyto prostory uzavřít, aby nám zbytečně neunikalo teplo a tím jsme zbytečně neplatili za drahou energii. Asi nejžádanější funkcí interiérových dveří je zajištění soukromí. Pro nerušený spánek potřebujeme klid, který jednoznačně zajistí zvukotěsné dveře. Tuto vlastnost však neočekávejme od módních celoprosklených dveří! Nejčastějším materiálem pro výrobu interiérových dveří zůstává dýhovaná deska. Není drahá, je lehká a snadno se udržuje. O něco náročnější, stále však žádanější je masivní dřevo, které během let potřebuje naši péči. Standardní typy dveří jsou plné, ze dvou třetin prosklené nebo plné, v kombinaci s různými nosnými rámy. Při výběru prosklených dveří, které přivedou přirozené světlo do příliš potemnělých místností, je nutné zvolit jako výplň bezpečnostní sklo, které je odolné vůči otřesu a rozbití. Může být barevné, čiré, pískované nebo jen s vypískovanými ornamenty. Pokud nestavíme atypický dům, můžeme vycházet ze základních rozměrů dveří, které se dodávají v šířkách 60, 70, 80 a 90 cm u jednokřídlých a 125, 145, 165 a 185 cm u dvoukřídlých. Běžná výška činí 197 cm. Ani nestandardní tvary či rozměry dveří nepředstavují pro šikovného truhláře žádný problém, počítejme však s tím, že za atypickou zakázku zaplatíme také atypickou cenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ