Co týden dal?

03.03.2006 | , Finance.cz
Press centrum


ECB zvýšila úrokové sazby, zjednodušení dozoru nad finančním trhem, nové půjčky pro mladé jsou  některé z novinek tohoto týdne. Nenechte si  ujít náš týdenní přehled.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská centrální banka dnes podle všeobecného očekávání finančních trhů zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Učinila tak poprvé v letošním roce, zvýšení sazeb však její představitelé v minulých týdnech opakovaně naznačovali.
  • Organizace spojených národů pro potraviny a výživu (FAO) dnes kvůli šíření ptačí chřipky snížila svůj odhad letošní světové spotřeby drůbežího masa o zhruba tři miliony na 81,8 milionu tun, tedy asi o 3,5 procenta. Znamená to, že letos spotřeba nijak neporoste a zůstane stejná jako loni.
  • Holdingová společnost LG.Philips Displays, která funguje v režimu bankrotové ochrany, musí co nejdříve prodat aktivity v Polsku a České republice. Podnik vyrábí televizory na bázi katodové trubice (CRT).
  • Polská ropná skupina PKN Orlen v úterý vykázala za loňský rok rekordní čistý zisk 4,67 miliardy zlotých díky vysokým cenám ropy a rafinérským maržím.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Od února 2006 vám nabízíme v našem Prodejním centru za on-line sjednání smlouvy o stavebním spoření nebo za on-line navýšení cílové částky mimořádnou prémii až 700 Kč. Výše prémie je odvozena od vámi zvolené cílové částky. Podrobné informace naleznete v Dodatku k veřejnému příslibu. Navíc k odměně získáte bezplatné poradenství po celou dobu platnosti smlouvy.

Posledních 7 dní doma

  • Členové bankovní rady si dnes rozdělili kompetence při dozoru nad finančním trhem. Na pojišťovny bude dohlížet viceguvernér Luděk Niedermayer a na kapitálový trh další viceguvernér Miroslav Singer. Bankovní sektor bude mít nadále na starosti Michaela Erbenová.
  • Od této středy začal Státní fond rozvoje bydlení přijímat žádosti na novou půjčku pro mladé do 36 let.
  • Ověřené výpisy z rejstříků, jako jsou katastr nemovitostí či obchodní rejstřík, budou vydávat i pošty, notáři a některé obce. Dosud museli lidé pro výpisy chodit na příslušné úřady. Příslušnou předlohu tento týden podepsal prezident republiky Václav Klaus.
  • Český olympijský výbor odhaduje škodu, kterou mu údajně způsobil Budějovický Budvar využitím olympijských symbolů v reklamě na své pivo, na desítky milionů. Chystá proto žalobu, ke které se podle ČOV hodlá připojit i Mezinárodní olympijský výbor, žalobu zřejmě připravuje i světový konkurent Budvaru Anheuser-Busch. Zároveň ČOV podniká další právní kroky proti několika dalším firmám, které podle nich zneužily olympijskou symboliku.
  • Domácnosti od dubna zaplatí za zemní plyn průměrně o 1,4 procenta více než dosud. Cenový nárůst tak bude mírnější než letos v lednu, kdy ceny zemního plynu vzrostly v průměru o 4,8 procenta. Pro všechny kategorie odběratelů plyn od dubna zdraží v průměru o 1,9 procenta.
  • V České republice by mělo letos přibýt 72 kilometrů nových dálnic a rychlostních komunikací. Dosud bylo nejvíce kilometrů zprovozněno v roce 1977, kdy stát dostavěl 54 km dlouhý úsek dálnice D1 Mirošovice - Loket a o dvacet let později v roce 1997, kdy bylo otevřeno 63 km dálnice D5 mezi Plzní a německou hranicí.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Chcete si pořídit byt, či postavit rodinný dům a řešíte nedostatek peněz? Zkuste hypoteční úvěr, úrokové sazby hypoték jsou totiž v současnosti na nízké úrovni a jejich obliba neustále roste. Všechny důležité informace o nich včetně toho nejdůležitějšího – úrokových  sazeb pro jednotlivé doby fixace jsme pro vás zaktualizovali v sekci Bydlení.
  • Stavební spoření je ideálním doplňkem při financování bydlení. Ať už k vlastním finančním prostředkům, nebo hypotečnímu úvěru. Kromě toho je to díky štědré státní podpoře i velmi zajímavý a málo rizikový způsob zhodnocení volných finančních prostředků. K 1.3. zveřejnily některé stavební spořitelny nové sazebníky, v sekci Bydlení jsme proto zaktualizovali informace o tomto finančním produktu.
  • Sekce Daně zaznamenala v tomto týdnu některé změny. Jedná se především o jiné uspořádání informací o jednotlivých druzích daní. V nynější podobě jsme jednotlivé daně rozdělili na příjmové, majetkové a nepřímé. Doufáme, že tento náš krok pomůže k lepší orientaci na našich stránkách.
  • Česká leasingová a finanční asociace nedávno zveřejnila statistiky leasingu a splátkového prodeje. Zajímá vás, která společnost v loňském roce vévodí žebříčku poskytnutých spotřebitelských úvěrů či splátkových prodejů? Nebo kdo zaznamenal největší objem nově uzavřených obchodů? Odpověď na tyto otázky naleznete v sekci Leasing.

Fintriky

Tento týden jsme si odtrhli další stránku v kalendáři. Je začátek měsíce března. Začátek měsíce, který je především znám všem daňovým poplatníkům. Proto jsme v naši pravidelné rubrice Finanční tipy a triky zahájili dvoutýdenní seriál o daňových a ostatních povinnostech, které je potřeba v nejbližší době splnit. Na začátek jsme si vysvětlili podrobnosti ohledně samotné daně z příjmů, novinky v daňových přiznáních, možnosti získání a podání přiznání nebo důležité termíny. Nezapomněli jsme ani na zaměstnance, kterým se tato povinnost mnohdy také nevyhne.

Anketa

V minulých týdnech jsme byli svědkové nekonečného boje distributorů léků, nemocnic a ministra zdravotnictví ohledně dodávek léků zadluženým nemocnicím. Zajímal nás proto i váš názor na tuto problematiku. Výsledky našeho šetření jsou velice vyrovnané. Přesvědčte se o tom sami:

„Souhlasíte s postupem distributorů zastavit dodávku léků zadluženým nemocnicím?

  • Ano, je to jediné řešení (53 %)
  • Ne, jde o ohrožení samotných pacientů (47 %)

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum