Jak si kdo ustele ... (2. díl)

10.03.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


V ložnici tráví většina lidí přibližně třetinu, náruživí spáči až polovinu života. Při výběru a zařizování ložnice už naštěstí nehraje roli pouze cena a dostupnost nábytku, jak tomu bývalo před lety, ale zohledňujeme i hodnoty jako zdraví, hygiena a ekologie.

Vhodné osvětlení
Prostor ložnice je zcela bezesporu soukromou oázou, kde načerpáváme energii, skryti před zraky světa obnovujeme životní sílu a chceme se v ní tedy cítit dobře a bezpečně. Osvětlení hraje ve vytvoření vhodné atmosféry roli zcela zásadní. Protože v ložnici zpravidla nevykonáváme žádné náročnější práce, postačí příjemná nižší hladina osvětlení, která nás ráno těsně po probuzení neoslní a večer nebude zbytečně trápit unavené oči. Příjemným malým luxusem, který se pomalu stává standardem je instalace stmívače, který dokáže během dne podle potřeby intenzitu osvětlení plynule regulovat. Světlo v ložnici by mělo být měkké, tlumené skleněnými nebo látkovými stínidly. Ideální je nepřímé nasvětlení odrazem od stěn a stropu, například pomocí obvodové lišty, která opticky splyne se stěnou a zajímavě jí rozčlení. Současně může sloužit pro instalaci záclon a okenních závěsů, které místnost pocitově zateplí a dokáží významně zpříjemnit akustiku v prostoru. Obvodová svítící linka kromě toho místnost s vyššími stropy příjemně opticky sníží a zútulní.

Pokud máme v ložnici dost místa na toaletní stolek, je nutné ho kvalitně a správně nasvítit. Pro zdroj a typ svítidel zde platí stejná pravidla jako pro koupelnové zrcadlové skříňky. Ideální jsou dvě svítidla po stranách zrcadla, případně horní osvětlení s krytem proti oslnění. Světelný zdroj by měl lichotit barvě lidské pleti a nezkreslovat barvu líčidel. Lampičky na nočních stolcích zajišťují intimní orientační osvětlení při převlékání, nočním vstávání, zapíjení léků a podobně. Pro vášnivé čtenáře je však stolní lampa se svitem utlumeným stínidlem zcela nedostatečná. Pro čtení je naopak vhodné volit lampičky s vyšším výkonem a možností regulace směru svitu. Každé lůžko by mělo mít vlastní lampičku, což přispívá nejen k pokojnému usínání, ale především ke spokojenému partnerskému životu.

Textil v ložnici
Poslední trendy využívají bytový textil pro docílení zajímavých efektů zcela svobodně bez dříve platných omezení. Vzájemně odvážně kombinují styly, vzory, materiály a struktury a vytvářejí tak originální a pestrou směs, která každou místnost nejen oživí, ale přímo determinuje. Dnešní trh nabízí nepřeberné množství látek v metráži, prostěradel, povlečení, dek, plédů, přehozů, koberců a doplňků - to vše přehledně utříděno do barevně a vzorově sladěných kolekcí. Ve specializovaných prodejnách najdeme kromě odborné rady a individuálního přístupu jakési "kuchařky" pro kombinaci textilu v ložnici, ve kterých dodavatelé ilustrují použití kolekcí na atraktivních fotografiích. Ty nám pomohou při rozhodnutí, které barvy, struktury a styl jsou nám osobně nejbližší.

Druhou možností pro odvážnější švadlenky s citem a vkusem je vlastní návrh, kombinující různé materiály od několika dodavatelů zcela volně. Tento přístup je šetrnější pro naší peněženku, dovoluje například využití bazarů a prodejen s partiovým zbožím, je ale výrazně náročnější na náš čas. Těm, kteří zvolí tuto "svépomocnou" variantu bez asistence architektů, bytových designerů a prodejců textilu, doporučuji každopádně zakoupit od předem vybraných látek malý vzorek a ten nosit stále s sebou. K němu je nutné postupně a s rozvahou přidávat další vzory a materiály. Prioritou je výběr barevnosti případně vzoru pro zásadní a převládající plochy: celoplošného nebo kusového koberce, závěsů a přehozu. Povlečení, deku, a drobné dekorativní doplňky volíme tak, aby zapadly do rozpracovaného schématu.

Módní trendy
Temně tabákově hnědá, hřejivě kaštanová, lískovo-oříšková, barva hořké i mléčné čokolády, béžová, smetanová a barva slonové kosti - to jsou barvené kombinace a trendy předurčené pro letošní rok. Klasická a ověřená hnědá, kdysi téměř jediná barva, se kterou jsme se v interiérech setkávali, se opět vrací v plném lesku a slávě. Efektně jí sekundují temně fialová, růžovo- červená, vínová, jemně fialková či něžně růžová. Barevný základ místnosti zpravidla tvoří módní podlaha z masivního dřeva vyhovující všem hospodyňkám pro snadnou údržbu a alergikům pro hygienu prostředí. Tam, kde můžeme zařizovat ložnici bez vyloučení prachových alergenů, nás designeři hýčkají kusovými koberci s vysokým, hustým a hebkým vlasem, které naše nohy pohladí a zahřejí.

U jednobarevných koberců výtvarně působí především hrubší struktura, ať už tvořená silným vlněným vlasem nebo proužky kůže. Jednobarevné střihané koberce zdobí elegantní a uměřené geometrické vzorování, vytvořené v ploše různou výškou vlasu. U vzorovaných koberců hrají prim velké abstraktní geometrické vzory: kostky, pruhy, kola, kruhy a inspirace přírodou: naturalistické amorfní tvary vln a letokruhů spolu se zvětšenými květinovými motivy.

 

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ