Když už koupit, tak na splátky

23.03.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Už se vám nechce čekat, až si na vysněný dárek ušetříte dostatek peněz a chtěli byste si ho koupit hned? Jednou z možností je pořízení dárku na splátky.

Téma týdne: Potřebujeme si půjčit

Možnosti nákupu zboží na splátky využívá v České republice stále více lidí. Oproti leasingu se totiž hned po zaplacení první zvýšené splátky stanete majitelem kupované věci. Splátková společnost vámi pořadovanou věc koupí a po zaplacení první splátky vám ji prodá na splátky. Doba splácení není oproti leasingu také nijak omezena a nejčastěji se pohybuje v rozmezí 1 - 3 roky.

Výběr splátkové společnosti
Při výběru splátkové společnosti si pečlivě přečtěte podmínky poskytnutí splátkového prodeje a porovnejte je s podmínkami jiných společností. Dále se zaměřte na to, jaké má splátková společnost zázemí, jaký měla objem obchodů za minulé období či s jak rozsáhlou sítí prodejen spolupracuje. Detailní údaje o splátkových společnostech můžete získat buď na serveru Finance.cz v sekci Leasing nebo v České leasingové a finanční asociaci.

Potřebné dokumenty
Před uzavřením smlouvy si od vás splátková společnost vyžádá občanský průkaz, druhý doklad totožnosti (řidičský průkaz či cestovní pas), potrvzení o výši vašich příjmů (doklad o výši příjmu od zaměstnavatele, u důchodců důchodový výměr) a doklad o trvalém bydlišti (např. výpis z bankovního účtu, bankovní karta, výpis transakcí bankovní karty, doklad o zaplacení SIPO nebo vyúčtování za telefon, plyn, elektřinu či nájem).

Co si můžete pořídit na splátky
Prostřednictvím splátkového prodeje si můžete pořídit např. spotřební elektroniku (TV, audio, video, ...), bílou techniku, hnědou techniku, stroje a zařízení, zahradní techniku, sanitární techniku, výpočetní techniku, automobily či motocykly, kuchyně, osvětlení, vybavení domácnosti, sportovní potřeby a potřeby pro volný čas, podlahové krytiny, topení, klimatizace, nábytek, mobilní telefony, klenoty, hudební nástroje, zájezdy, rekonstrukce domácnosti, služby (zdravotnictví apod.) nebo různé druhy pojištění (např. pojištění proti ztrátě zaměstnání, pojištění pro případ nemoci nebo úmrtí apod.).

Proč právě splátkový prodej
Hlavní výhodou koupě na splátky je možnost získání zboží, aniž bychom na ně měli požadovanou částku. Podepsání smlouvy u prodejce trvá jen pár minut a zboží je ihned po zaplacení první splátky vašim majetkem. Celá částka je rozložená na několik let, což je výhodné zejména pro občany s nízkým měsíčním příjmem. A pokud získáte od splátkové společnosti nabídku splátkového prodeje bez navýšení, je tento způsob pořízení zcela bez konkurence.

Fintrik za závěr
Pokud jste se rozhodli pořídit si zboží prostřednictvím splátkového prodeje, ještě před uzavřením smlouvy vám doporučujeme dobře zvážit, zda budete opravdu schopni smluvenou částku pravidelně splácet.

 
Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky