Prostoru navzdory (3.díl)

27.03.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


S malou koupelnou se důvěrně seznámil každý nájemce, družstevník nebo vlastník bytu v panelovém domě. Unifikovaná koupelna v bytovém jádru byla nejen malá, ona už ani menší být nemohla.

Teplo a útulno
I v té sebemenší příruční koupelně je dnes nezbytným standardem instalace topného žebříku. Kromě zajištění tepelné pohody pomáhá se sušením ručníků a zvyšuje uživatelský komfort, což potvrdí každý, kdo se uprostřed zimy po horké koupeli rád osuší nahřátým huňatým ručníkem. S velikostí topidla nám ochotně poradí dodavatel či topenář v závislosti na podlahové ploše a objemu vzduchu v místnosti. Ideální je poloha otopného žebříku v těsné blízkosti umývadla (pro praváky nejlépe po jeho pravé straně) a současně v dosahu sprchového koutu. Dalším krokem pro zajištění celoročního tepelného komfortu a úspory prostoru je instalace podlahového topení.

Koupelna pro kočku
V rekonstruovaných rodinných domech, které jsou součástí rozlehlejšího hospodářství s užitkovou zahradou, sadem nebo chovem zvířat hraje koupelna v přízemí navíc důležitou roli vstupního filtru. Umístěna hned vedle zádveří v návaznosti na vstup do domu z ulice i zahrady umožňuje očistit zabahněnou obuv, případně omýt zablácené tlapky hlídacího psa. Pro tento účel oceníme instalovanou výlevku, bidet nebo sprchu bez vaničky s vydlážděným dnem a odtokem podlahovou vpustí. Při vybavování a volbě materiálů do této provozní místnosti bychom měli preferovat především praktické, bezproblémové užívání a pohodlnou údržbu.

Dětská koupelna
V prostorově úsporných domcích najdeme malou koupelnu také v podkroví nebo patře, kde slouží dětem. Investor se většinou rozhodne oddělit očistné a regenerační procesy členů rodiny podle jejich věku, nemá však místa nazbyt. Dětská koupelna bývá společná dvěma i více dětským pokojům. Pro dobré vztahy sourozenců a včasné odchody dítek do školy je vhodné vybavit dětskou koupelnu dvojumývadlem. Sprcha je v dětské koupelně bezpečnější a prostorově úspornější alternativou vany. Toaletní mísa je samozřejmostí, její doplnění bidetem či pisoárem záleží na finančních možnostech investora a věku dětí. Pokud je koncept domu velkorysejší, je možné každému dítěti poskytnout komfort vlastní, byť miniaturní koupelny. Ta může obsahovat pouze sprchový kout a umývadlo, WC bude postačovat společné, přístupné z chodby.

Osvětlení
Obzvláště v minimální koupelně nabývá role vhodného osvětlení na významu. Skromným rozměrům koupelny velmi prospěje mírné přesvícení, tedy bohatě dimenzované výkony světelných zdrojů. Intenzivní svit rozzáří všechny tmavé kouty, místnost opticky zvětší a současně v kombinaci se světlými stěnami a stropem výrazně podporuje dojem hygieny a čistoty. Nebojme se proto kombinovat více světelných zdrojů. Kromě centrálního osvětlení můžeme instalovat nástěnné dekorativní svítidlo a současně bohatě nasvítit zrcadlo nad umývadlem. Zajímavě a luxusně vypadá kombinace zápustných podhledových světel s nepřímým osvětlením obvodovou rampou. Tu je s ohledem na komorní rozměry prostoru nutné volit minimálních rozměrů bez dekorů, případně jen s jemnou profilací.

Multifunkční nábytek
Obzvláště v malých koupelnách nachází vhodné pole působnosti multifunkční nábytek. Patří sem svěží novinka, tyče s mnoha nástavci: skleněnými otevřenými policemi, zrcadlem, vlastním nastavitelným osvětlením, uzavřenou skříňkou, úchyty a háčky. Velmi operativní jsou také mobilní díly nábytku či otevřený vozík s elegantní trubkovou konstrukci, které mohou být trvale "zaparkovány" ve výklenku nebo pod umývadlem. Díky kolečkům je případě potřeby snadno přemístíme tam, kde budou příhodně po ruce. Co se týká stabilního nábytku, v malé koupelně bude vždy působit lépe nižší mělká skříňka s prosklenými dvířky doplněná nástěnnou otevřenou policí, nežli monolitický kubus vysoké skříně s plnými dvířky, který místnost zbytečně opticky zmenšuje. Praktické jsou otevřené police a speciální doplňky, které nám pomohou využít jinak "hluchá" místa pod umývadlem, nad vanou a pračkou jako plnohodnotný úložný prostor.

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ