Jdeme na návštěvu do ZOO

12.04.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Jaro se hlásí o slovo. Dobrý důvod pro to, abychom vyrazili do přírody. Někdy však může příroda přijít i za námi do města a to hlavně tam, kde mají ve městě zoologickou zahradu.

Téma týdne: Tipy na rodinný výlet

Pokud jste se celou tu dlouhou zimu těšili na sluníčko a teplo, možná jste nyní zklamáni. Nevěšte však hlavu! Letošní jaro není od těch minulých nijak odlišné. Aprílové počasí může být zklamáním, dalo se však očekávat. Dobrou zprávou je, že se příroda nepochybně probouzí a nás láká k výletům. O tom, že příroda je silnější než člověk, se přesvědčíme nejen při nepříjemných povodních, ale také třeba návštěvou zoologické zahrady. Tak proč se nevydat třeba tam?

Příležitostí k návštěvě ZOO máme v Česku tradičně hodně. Rozložení zahrad je pro všechny obyvatele příjemné, cesta z kterékoliv vesničky do nejbližší by nám neměla trvat více než hodinku autem. Posuďte sami (zde uvádíme přehled ZOO, které jsou členy Unie českých a slovenských zoologických zahrad):

  • Praha
  • Brno
  • Ostrava
  • Ústí nad Labem
  • Liberec
  • Olomouc
  • Plzeň
  • Zlín
  • Dvůr Králové
  • Chomutov
  • Děčín
  • Jihlava
  • Ohrada
  • Hodonín
  • Vyškov

Pokud si myslíte, že návštěva ZOO je závislá na počtu dětí, kterým můžete živá zvířata ukázat, jste na omylu. Návštěva ZOO může být stejně zajímavým zážitkem pro děti jako pro dospělého člověka. Na druhou stranu je potřeba vědět, že vás takový rodinný výlet nevyjde zrovna levně. Jedno sobotní odpoledne přijde čtyřčlennou rodinku i na tisíc korun. Ostatně počítejte sami. Připravili jsme pro vás malý výlet po třech zajímavých zoo zahradách. 

ZOO Safari Dvůr Králové
Asi nejznámější a rozhodně největší zahrada v Česku. Za svoji velikost vděčí hlavně safari parku, kde na ploše 27 hektarů uvidíte z vyhlídkových autobusů 130 kopytníků a minimálně 60 ptáků. V současné době dosahuje královédvorská ZOO výjimečných světových úspěchů v chovu nosorožců, žiraf, zeber, buvolů a řady druhů antilop. Počtem držených zvířat je největší ZOO u nás a je nejznámější i nejslavnější českou zoologickou zahradou. Zároveň je největším chovatelem afrických zvířat v Evropě a patří mezi nejkrásnější ZOO Evropy i světa. A ceny? Dospělí za 70, starší děti za 45 a mladší za 20. Batolata samozřejmě zdarma.

Internet: http://www.zoodk.cz/

ZOO Lešná Zlín
Zoo Zlín netvoří klece, ale moderní biopark s prostornými expozicemi zvířat, ve kterých žijí společně savci a ptáci různých zoologických řádů. Areál je členěn do zoogeografických oblastí, takže jako návštěvníci poznáte typické a nejznámější zástupce zvířat různých světadílů. Areál se nachází v historickém parku, od jehož založení uplynulo více než  200 let.  V lešenském parku roste více než 1140 druhů dřevin a okrasných bylin. A aby toho nebylo málo, je zde jedna rarita: ve zlínské zoo se můžete provdat či oženit! Dospělák zaplatí na vstupném 75 korun, děti 55.

Internet: http://www.zoolesna.cz/

ZOO Praha
Ta je slavná nejen skvělým vedením v čele s panem Fejkem, ale díky povodním v roce 2002 jsou známé příběhy mnoha tamních zvířat. Voda v době povodní vyhnala z domovů více než 1000 zvířat od ptáků přes šelmy, opice a lidoopy až k nosorožcům, hrochům a slonům. "V extrémním časovém tlaku, ve vypjatých, často až dramatických podmínkách, byli zaměstnanci zoo vystaveni pravděpodobně největší evakuaci zvířat na světě," píše se ve výroční zprávě zoo. Bohužel se všechna zvířata zachránit nepodařilo. Vedle 1029 evakuovaných zvířat další 134 povodeň nepřežila. Vyčíslitelné škody dosáhly závratných 232 miliony korun. Přesto má samozřejmě pražská zoo co nabídnout. Rodinné vstupné 270 korun je relativně příjemné a po celý rok je opravdu na co koukat.

Internet: http://www.zoopraha.cz/

Pokud vás k návštěvě dostatečně nenalákal náš článek, pak stačí sledovat Televizní noviny na Nově. Minimálně jednou týdně tam čerstvá zvířecí batolata uvidíte. Ne že by to do hlavní zpravodajské relace, hlavně po ukázkách povodní, smrtelných autonehod a sebevražedných atentátníků, patřilo, ale jako pozvánka k návštěvě ZOO je to určitě inspirující.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky