Ani kapka nazmar (1.díl)

26.04.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Nejnovější koupelnové armatury jsou vítanou kombinací moderního designu s užitným komfortem. Dva kohoutky - jeden na teplou a druhý na studenou vodu - nalezneme dnes nejspíš jako věrné repliky a připomínku starých zlatých časů ve stylových koupelnách.  

Jejich funkci přebraly moderní, funkční, praktické a často dokonce také ekologické baterie, které nám díky sofistikovaným systémům regulace teploty a vydatnosti vodního proudu dokáží ušetřit významnou část nákladů na vodné a stočné.

Kvalitní baterie by měla splňovat hned několik důležitých požadavků. Estetické cítění, tedy vnější vzhled a design by měly být zcela v souladu s ergonomickými požadavky, které zajišťují snadné, pohodlné a bezpečné užívání baterie pro všechny uživatele bez rozdílu věku. Bohužel mnoho baterií má zcela unikátní a atraktivní design, pro každodenní používání jsou však zcela nevhodné a pro děti dokonce nebezpečné. Dalším základním požadavkem je ekonomičnost provozu, tedy možnost plynulé regulace množství vody a současně možnost nastavení optimální teploty pro konkrétní účel. Nezanedbatelným hlediskem je také ekologie provozu - šetrnost k životnímu prostředí. Ekologická baterie poskytuje svým uživatelům možnost užít si vody bez zbytečného plýtvání pomocí speciálních nastavitelných režimů spořících vodu. Mrhání vodou také zamezuje například systém proti samočinnému odkapávání a další speciálně vyvinuté technologie. Mezi samozřejmé funkce kvalitní moderní baterie patří rychlé nastavení a udržení požadované teploty vody, operativní regulace vodního proudu během činnosti a po jejím dokončení rychlé a jednoduché zastavení přítoku vody.

Módní designové baterie
Poslední dobou si také v českých koupelnách nacházejí své místo unikátní baterie nesoucí na svém pečlivě tvarovaném těle rukopis světoznámých designerů. Baterie se současně stává nedílnou součástí zařizovacího předmětu se stejně osobitým a netradičním designem, který si pomalu získává své věrné zastánce také mezi investory rodinných domů v našich krajích. Designéři osvobozují vodovodní baterie od zažitých klišé, obvyklých předvídatelných tvarů a standardní konstrukce a navrhují zcela unikátní originály, které v interiéru působí se stejnou razancí jako unikátní výtvarná díla. Pokud zatoužíme po nějakém podobném klenotu do své domácnosti, neměli bychom však nikdy zapomínat také na ostatní hlediska, která nám pomáhají rozeznat kvalitní výrobek. Obzvlášť v rodinách s dětmi bychom měli upřednostnit bezpečnost při každodenním používání, tedy jemné a oblé tvary výrobku. Také údržba hranatých baterií, které zohledňují současné trendy, je poměrně obtížná.

Podlahová sloupová baterie
Módním hitem je speciální podlahová vanová a sprchová baterie. Na rozdíl od klasických baterií není zabudována do přilehlé zdi ani přímo do okraje vany, ale vanová i sprchová baterie jsou součástí elegantního sloupu kotveného do podlahy v bezprostřední blízkosti vany. Jeho elegance vyniká speciálně v konfrontaci s oblými vanami komponovanými jako výtvarné solitéry do volného prostoru. Pokud bychom chtěli sloup postavit do bezprostřední blízkosti klasicky obezděné vany umístěné v rohu, zcela ztratí své kouzlo, bude nepraktický a v interiéru bude působit nanejvýš rozpačitě. Podlahová sloupová baterie přiléhavě vystihuje módní trendy volající po prostorné a velkorysé koupelně, nejlépe přirozeně osvětlené francouzským oknem.

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ