Co týden dal?

28.04.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Zatykač na šéfa Hyundai, rozšiřování panamského průplavu, přijetí sporného zákona a další události posledních dnů z domova, ze světa i z našeho serveru v pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Na šéfa jihokorejské automobilky Hyundai byl vydán zatykač. Čong Mong-ku je obviněn z vytvoření tajného fondu, ze kterého putovaly peníze na úplatky. Právě kvůli vyšetřování firma pozastavila přípravy svých investic, mezi které patří také plánovaná výstavba továrny v Nošovicích.
  • K 15 dnům vězení za účast na demonstraci byl odsouzen vůdce běloruské opozice a neúspěšný kandidát březnových prezidentských voleb Aljaksandr Milinkevič. Stejně dopadli i další předáci opozice, kteří se zúčastnili shromáždění v běloruské metropoli Minsku u příležitosti dvacátého výročí černobylské jaderné katastrofy.
  • Evropský soud zahájil řízení s počítačovým gigantem Microsoft a začal posuzovat jeho odvolání proti rozhodnutí Evropské komise. Ta udělila americké softwarové společnosti téměř půlmiliardovou pokutu za zneužívání dominantního postavení na trhu.
  • Panamská vláda plánuje rozšíření průplavu, který spojuje Tichý oceán s Atlantikem. Přes osmdesát kilometrů dlouhý průplav svými rozměry totiž nevyhovuje dnešním obřím lodím a trajektům.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ/>

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ/>

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Od 10.4.2006 nabízí Raiffeisen stavební spořitelna dva tarify. Jeden spořící S 04, při jehož sjednání získáte úročení vkladů ve výši 2% p.a. a úrokovou sazbu u úvěru ve výši 4,9% p.a. A další tarif je nový, úvěrový S 06, kde nabízí úročení vkladů ve výši 1% p.a., ale s úrokovou sazbou u úvěru jen 3,5% p.a. U Raiffeisen stavební spořitelny si tedy můžete vybrat, zda chcete výhodně spořit nebo zda si chcete výhodně půjčit.


On-line navýšit cílovou částku u stavebního spoření nebo měsíční příspěvek u penzijního připojištění je možné v našem Prodejním centru. Navíc od nás za on-line navýšení získáte odměnu!

 

Posledních 7 dní doma

  • Od příštího roku bude první dva týdny nemocenské vyplácet zaměstnavatelé. Rozhodla o tom poslanecká sněmovna, která přehlasovala prezidentské veto Václava Klause a schválila kontroverzní novelu zákona o nemocenském pojištění.
  • I poslední z českých mobilních operátorů mění své jméno. Po Vodafonu a T-mobilu se z dosavadního Eurotelu stane O2. Stejnou značku ponese i stoprocentní vlastník Eurotelu, společnost Český Telecom. Vládu nad britskou společností O2 získala španělská Telefónica, současný majitel největšího tuzemského poskytovatele pevných linek.
  • České ekonomice se daří i letos. Naváže tak na rok předchozí, kdy ukazatel HDP zaznamenal šestiprocentní růst. Odhady Ministerstva financí předpovídají, že letos může česká ekonomika počítat s růstem o 5,6 %. Opět se tak stane jednou z nejúspěšnějších v Evropě.
  • Desetitisíce školou povinných dětí muselo začátkem týdne prokázat své znalosti a studijní předpoklady. Čekaly je totiž přijímací zkoušky. Zatímco učiliště se mnohdy potýkají s nedostatkem zájemců, kapacity elitních gymnázií jsou překročeny.
  • Do Česka zamířil další bankovní gigant, když japonská Bank of Tokyo-Mitsubishi otevřela v Praze svou první pobočku. Jejím cílem je především pomáhat japonským a korejským firmám působícím v Česku.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

Fintriky

V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme navázali na téma z předchozího týdne a znovu se podrobněji podívali na další pětici makroekonomických ukazatelů. Přečtěte si, jak si stojí Česká republika v porovnání s evropskými zeměmi z hlediska zahraničního obchodu, přílivu přímých zahraničních investic, deficitu státního rozpočtu, celkových sociálních výdajů nebo spotřeby domácností.

Anketa

Stejně jako v předchozích týdnech, jste i tento na naší domovské stránce nenašli tradiční anketu, ale v pořadí již šestou kvízovou otázku k seriálu s názvem Rádce investora. Bližší informace k soutěži o atraktivní ceny naleznete na této stránce.

V poslední době se stále častěji můžeme setkat s kovovou padesátikorunou, které nahrazují papírové bankovky. Ty jsou často v dezolátním stavu, ale vzhledem k očekávanému přijetí eura by byla jejich výměna neefektivní. V naší pravidelné anketě nás proto zajímalo, jak tento krok centrální banky hodnotíte vy. Tady jsou vaše odpovědi.

  • souhlasím, důvod je to rozumný - 22 %
  • peníze jako peníze - 27 %
  • preferuji bankovky - 51 %

 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum