ŠEDÁ - monotónní a nudná? (2.díl)

03.05.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Nedá se říci, že by šedá barva patřila k těm oblíbeným. Sama o sobě je nevýrazná, nenápadná a fádní. Nenechme se ale mýlit - v kombinaci s ostatními barevnými odstíny může být až překvapivě efektní.

Co umí šedá
Šedá barva nevyniká žádnými zvláštními účinky, je pasivní, neutrální a vyrovnaná. Šedá je bohužel v interiéru často barvou opomíjenou, jakýmsi nedoceněným konglomerátem bílé a černé. Stejně jako bílá nevzbuzuje žádné výraznější kladné ani záporné emoce, k její škodě se při nevhodném uplatnění může zdát nevýrazná a nudná. Právě její nevýraznost je však současně jejím největším kladem, stejně jako vyrovnanost, klid a neutralita. Šedá barva neprovokuje, nestrhává na sebe pozornost, ustupuje do pozadí a o to více nechá vyniknout ostatním pestrým tónům v interiéru. Barevnému nábytku, koberci či doplňkům vytváří ideální pozadí. Spolu s bílou a černou patří k neutrálním barvám, je však mnohem přívětivější a jemnější nežli černá. Pokud do šedé přidáme trochu jiné barvy, získá výsledně zajímavý barevný podtón, díky němuž úspěšně nahradí bílou v místnostech s přemírou slunečního svitu. V obytném interiéru se nejlépe vyjímají světlé, jemné odstíny šedé, popřípadě lehce zatónované do hnědé, modré, zelené či fialové. Podobně jako hnědé tóny se šedá díky své nenápadné eleganci hned "neokouká" a dobře se kombinuje s jakoukoliv jinou barvou. Šedá však rozhodně není vhodná do interiérů komponovaných tón v tónu, tam opravdu vyznívá nudně a monotónně. Šedá také výborně vychází se svými rodiči: bílou a černou, jejichž rovnoprávným spojením vznikla. Bílá stejně jako černá jsou považovány za barvy nebarevné. Stejně jako jejich potomek - šedá barva - mají osamoceny prázdný, neutrální a zdrženlivý výraz a jejich krása vyznívá teprve v konfrontacích s pestrými barvami. Černá v jemných linkách na rámech obrazů, vázách, drobných filigránsky tvarovaných i moderních a strohých artefaktech je výborným akcentem nebarevného interiéru. Bílá ho naopak prosvětlí, odlehčí a příjemně osvěží, podobně příjemného efektu dosáhneme s nažloutlou slonovou kostí či smetanovou. Tuto chudou a puristickou barevnou kombinaci mnoha odstínů položených na škále mezi bílou a černou dokáží lidé ve svém obydlí akceptovat velmi výjimečně. Pokud se pro ní přeci jen rozhodnete, nešetřete květinami, jejichž zeleň vdechne místnosti život. Svítidla nemusí být nutně studeně bílá, interiér lépe pocitově stínidla v lomené bílé. Také dřevo, alespoň na doplňcích této ne-barevné a pocitově studené kompozici velmi prospěje, nejlépe v přirozeně teplé barevnosti: šedohnědý dub, žlutý buk, narůžovělá olše, načervenalá třešeň nebo sytě a tmavě hnědá exotická dřeva.

Kombinujeme šedou
Na jemně tónovaných šedých stěnách se překrásně rozzáří bílé rámy oken a obložkové poctivě profilované zárubně dveří. Šedá jednoduchým optickým klamem opravdu dokáže to, co planě slibují mnohé reklamy: "bílá je opravdu bělejší!" Naopak velmi zajímavě a netradičně působí rámy oken a dveří natřené lehounkým šedomodrým odstínem na čistém bílém pozadí. Tato barevná kombinace šedomodré s bílou je neotřelá, něžná a nese s sebou romantickou atmosféru. Další nuance lze do tohoto interiéru vnést rozvíjením základní kombinace a přidáním smetanové, středně modré a akcenty v námořnické modři. Šedá barva se dobře vyjímá na moderním jednoduchém nábytku prostých tvarů v minimalistickém stylu, patinovaná šedá s prosvítajícím bílým, tmavě modrým nebo červeným podkladem je nejpůsobivější na romantickém dřevěném solitéru zdobeném rustikální řezbou s florálními motivy. Ač je šedá barvou neutrální, pocitově na nás často působí chladně. Proto je v interiéru ideální zdůraznit její chlad přidáním kapky modré a doplnit jí pak komplementárními teplými barvami škály.
Vytváří zcela unikátní prostředí pro vyniknutí krás červené a všech jejích příbuzných odstínů od růžové, malinové, jahodové až po jasnou červeň krve a nach královských hermelínů, jak potvrdily letošní trendy na veletrhu v Miláně. Stejně elegantně vyzdvihne šedá krásu fialové a vínové, které společně vykouzlí výjimečnou a noblesní atmosféru. Velmi zajímavě vypadá v konfrontaci s šedomodrou teple žlutá, zlatě okrová a vitalizující oranžová, které se na jejím chladném pozadí kouzelně rozpálí. Pro milovníky studených kompozic se pro kombinaci se šedou přímo nabízí modrá ve všech myslitelných odstínech, fialová nebo lesní zeleň. Aktuální je trochu posmutnělá, ale velmi elegantní až rafinovaná kombinace šedé, fialové, vínové s mechovou a khaki zelenou. Ani v interiéru, který obývají milovníci jasných a pestrých barev bychom se šedé neměli vzdávat a předem jí zavrhovat. Interiér s teple vymalovanými stěnami, pulsujícím červeným kobercem a dřevěným masivním nábytkem překvapivě příjemně osvěží lehké závěsy v holubičí šedi, elegantní chromový stolek a množství lesklých či matových kovových doplňků. Na moderní keramice nachází uplatnění antracitově šedá s kovovými odlesky, patinovaná šedá i jemná holubičí šeď. Vázy, vázičky, nádoby mnoha tvarů, květníky i monumentální vázy jsou vyhledávaným doplňkem přirozené krásy módních sukulentů, bambusu či orchidejí.

Autor článku

Veronika Haroldová  

Články ze sekce: BYDLENÍ