Mnohé škody způsobuje rozbitá vozovka

11.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Způsobili jste si škodu na vozidle z důvodu špatného stavu vozovky? Při současném vzhledu silnic by to zajisté nebyla výjimka. Přečtěte si, jak postupovat v těchto případech a kdo nese odpovědnost.

Téma týdne: Starosti i radosti na čtyřech kolech

Letošní zima se podepsala na nejednom dopravním prostředku. Husté sněžení, sněhové jazyky, ledovaté silnice...to vše byly důvody častějších dopravních nehod. Bohužel ani s prvními slunečními paprsky nepřišla úleva. Teprve pak jsme si začali všímat katastrofálního stavu českých silnic. Troufám si tvrdit, že není možné se vyhnout veškerým výmolům, které na řidiče číhají skoro na všech komunikacích. Kosmetické úpravy ve formě záplat většinou nejsou dlouhého trvaní a majitelé autoservisů si můžou jenom mnout ruce.

Opotřebované tlumiče, zničená kola, špatná geometrie řízení nebo dokonce poškozená náprava jsou jenom některé ze závad, které si můžeme na rozbitých silnicích způsobit.

Když nám jiné auto způsobí škodu na vozidle, zaplatíme opravu z jeho povinného ručení. Co ale dělat v případě, že si větší poruchu způsobíme špatným stavem vozovky? Pokud si platíte havarijní pojištění, máte velkou šanci, že vám pojišťovna uhradí veškeré opravy. V případě, ale, že patříte do té druhé, větší skupiny majitelů kasko nepojištěných vozidel, musíte si poradit jinak.

Odpovědnost za škodu by měl vždy nést vlastník věci. Jak ale zjistit, kdo je majitelem pozemních komunikací? Pro informaci vám přinášíme jednoduchý přehled.

Vlastníkem:

  • dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy je stát a tyto komunikace spravuje Ředitelství silnic a dálnic
  • silnic II. a III. třídy je kraj, na jehož území se silnice nacházejí (od 01.10.2001)
  • místních komunikací je obec, na jejímž území se místní komunikace nacházejí
  • účelových komunikací je právnická nebo fyzická osoba

Pokud dojde k poškození vozidla, měli byste neprodleně kontaktovat policii, která s vámi sepíše protokol. Místo na pojišťovnu by vaše další kroky měly směrovat na Ředitelství silnic a dálnic, kde vám poradí pod kterého správce daná komunikace spadá. Ten vám pak vysvětlí další postup.

Ani v tomto případě však nemáte vyhráno. Odpovědnost vlastníka pozemní komunikace za škodu je značně zúžená a přichází v úvahu jen v zákonem vymezených případech, které jsou definovány jako závada ve sjízdnosti. Touto závadou se dle zákona o pozemních komunikacích rozumí taková změna ve sjízdnosti dálnice, silnice nebo místní komunikace, kterou nemůže řidič vozidla předvídat při pohybu vozidla přizpůsobeném stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu těchto pozemních komunikacích a povětrnostním situacích a jejích důsledkům. Nepředvídatelnost závady ve sjízdnosti je přitom zásadní podmínkou při posuzování nároku na náhradu. Znamená to například, že není možné žádat o uhrazení škody potom, co už pár kilometrů jedeme po zdevastované silnici. Pokud se též vlastníku vozovky podaří prokázat, že nebyl v možnosti závadu odstranit, upozornit na ni nebo ji zmírnit, bude též zproštěn odpovědnosti.

Jak vyplývá z výše uvedených řádků, zákon pečlivě chrání vlastníky pozemních komunikací. Proto v případě, že se budete chtít vyhnout problémům s úřady a dokazováním vlastní viny či neviny, bude jednodušší zpomalit a nadávat na skutečnost, že máme jedny z nejhorších silnic v Evropě.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky