Ziskový prodej bank není jistý

27.07.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Odkup akcií Komerční banky státem od IPB je prý mimo hru

Vláda si stále více uvědomuje, že bez důkladné očisty Komerční banky a České spořitelny od špatných úvěrů jsou tyto peněžní domy neprodejné.

Na privatizaci zbývajících velkých bank, Komerční banky a České spořitelny, si budou muset daňoví poplatníci připlatit. Mezi klíčovými členy vlády již panuje shoda v tom, že stát bude muset před prodejem odkoupit od bank desítky miliard špatných úvěrů. Tím na jedné straně posílí stabilitu peněžních domů a na druhé straně zvýší jejich prodejní atraktivitu.

"Jsem zastáncem vyčištění úvěrového portfolia Komerční banky namísto zvýšení základního jmění," řekl včera HN premiér Miloš Zeman. Stejně tak ministr financí Pavel Mertlík považuje vyvedení špatných úvěrů z bank za nezbytné. Celkovou ztrátu, která z toho na stát dopadne, však podle něj zatím nelze vyčíslit.

Rozdíl mezi objemem rizikových úvěrů KB a ČS a rezervami, které k nim banky vytvořily, je podle údajů z konce loňského roku zhruba 104 miliard korun.

V podkladech Ministerstva financí, kterými by se zítra měla zabývat vláda, se například navrhuje, že KOB by měla od KB převzít až 80 miliard korun špatných úvěrů.

Zdroj: HN 27.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ