Sněmovna podpořila vládní novelu zákona o hospodářské soutěži

09.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Poslanecká sněmovna včera bez výhrad rozhodla o tom, že se i nadále bude zabývat vládní novelou zákona o hospodářské soutěži. Novela by měla zakázat kartelové dohody o rozdělování trhu, nově definovat dominantní postavení podniku na trhu a podrobněji upravit podmínky fúzování podniků.
"Novela předchází zcela nové úpravě soutěžního práva, jíž se Česká republika před vstupem do Evropské unie nevyhne," podotkl v rozpravě k předloze vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský.
Platný zákon o ochraně hospodářské soutěže pochází z roku 1990 a od té doby nebyl novelizován. Připravovaná novela podle Rychetského výslovně zakazuje takzvané kartelové dohody, kdy si podniky domluví, jak si rozdělí trh, aby si vzájemně nekonkurovaly a mohly si tak stanovit vyšší ceny.
"Současná právní úprava zákaz dohod o rozdělování trhu obsahuje, ale nikoliv explicitně, jen jako věc výkladu" vysvětlil vicepremiér. Zákon kartelové dohody povolí uzavírat jen malým podnikům. Možnost uzavírat dohody o rozdělení trhu jim má pomoci odolávat tlaku velkých firem.
Úprava by měla také nově definovat takzvané dominantní postavení podniku na trhu. Doposud má podle obchodního práva takové postavení podnik, který ovládá 30 procent relevantního trhu. Tento podíl by měl být zvýšen, což by mělo pomoci rozvoji podnikání, informoval Rychetský.
Novela chce také nově stanovit hlediska, kdy fúze podniků podléhá povolení Úřadu pro hospodářskou soutěž a stanovit úřadu dvouměsíční lhůtu k rozhodnutí. Úřad by měl napříště moci šířeji používat informace státních orgánů. Podrobněji by měla být upravena hlediska pro udělování pokut. Nový zákon by podle vlády mohl platit od roku 2001.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU