Rakušané chtějí hlavně Maďary

01.12.1999 | ,
Domovská stránka


Přízeň Rakušanů vůči zemím kandidujícím na vstup do Evropské unie je nadále značně selektivní

Přízeň Rakušanů vůči zemím kandidujícím na vstup do Evropské unie je nadále značně selektivní. Většina obyvatel alpské republiky si v EU přeje pouze Maďary (56 procent) a se zřetelným odstupem, ale již menšinově, je ochotna přijmout Slovinsko (45 procent). Vyplývá to z průzkumu Rakouské společnosti pro evropskou politiku (ÖGFE), zveřejněného ve Vídni.

Přijetí dalších rakouských sousedů a členů tzv. první skupiny rozšiřování do unie podporuje už řádově jen třetina Rakušanů. V případě Čechů je to 36 procent a nejmenší nadšení projevují Rakušané nad vstupem Poláků a Slováků (shodně 31 procent).

Jako hlavní důvod obav z reformních sousedů uvádějí Rakušané jaderné elektrárny (86 procent), na druhém místě je s 56 procenty strach ze zvýšené kriminality. Kolem 45 procent Rakušanů má obavy z přílivu levných pracovních sil a přesunu výroby na východ, tedy z další ztráty pracovních míst.

Celkem byli procesu rozšíření unie zřetelně více nakloněni lidé mladšího věku či s vyšším vzděláním než osoby starší či jen se základním vzděláním. V postojích Rakušanů se projevují především stará klišé. Například Maďaři jsou obecně považováni za "dobré", proto v jejich případě nevadí ani jaderná elektrárna Paks, ačkoli patří ke star

ším sovětským typům.

Zdroj: HN z 1. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka