Povinné ručení motoristé podceňují, varuje Mertlík

01.12.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Dnes je ještě možné uzavřít pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla bez front

Dnes je ještě možné uzavřít pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla bez front. Na konci roku však bude hůř, míní pojišťovny i MF.

Poměrně malý zájem zatím projevují čeští motoristé o povinně smluvní pojištění svých vozidel na příští rok.

Podle odhadů expertů uzavřelo totiž povinné ručení pouhý jeden milión majitelů vozidel, policie jich však na konci loňského roku registrovala více než 5,3 miliónu. "Pokud se situace v nejbližších dnech nezmění, hrozí, že na konci roku nastane kritická situace, kterou si nepřejí ani pojistitelé, ani majitelé vozidel," konstatovali včera ve společném prohlášení prezident České asociace pojišťoven Vladimír Mráz a ministr financí Pa

vel Mertlík. Podle nich je po zbytek roku nutné uzavřít každý den na 140 tisíc smluv, bez svátků a víkendů dokonce téměř 200 tisíc.

Chování řidičů přidělává vrásky i jednotlivým pojišťovnám. Za vážnou označili situaci lídři trhu Česká pojišťovna (ČP) a Kooperativa. "Řidiči, kteří uzavření smlouvy nechávají na poslední chvíli, riskují, že v posledních dnech roku budou stát fronty," uvedl mluvčí ČP Michal Urban. "Každá pojišťovna potřebuje určitý minimální čas na zpracování všech pojistných smluv a vystavení

potřebných dokladů," zdůraznila Marcela Morávková z Generali. Problém může nastat i s placením - pošta bývá na konci roku přetížena a banky čeká přechod na rok 2000, dodala. "Zatím nával není a povinné ručení je možné uzavřít bez fronty," konstatoval i marketingový ředitel Chmelařské pojišťovny Vladimír Ujec.

Zdroj: HN z 1. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ