Založen nový česko-japonský společný podnik

29.04.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Založen nový česko

 

Založen nový česko-japonský společný podnik

 

CzechInvest, česká agentura na podporu přílivu zahraničních investic s potěšením oznamuje, že jednání probíhající mezi jednou českou společností a dvěma japonskými dospěla do své poslední fáze a byl založen nový společný česko-japonský podnik Indet Safety Systems a.s. (ISS). Dvě mateřské japonské společnosti jsou Nippon Kayaku, významný výrobce systémů pro spouštění airbagů do automobilů a vyvíječů plynů pro předpínače bezpečnostních pásů a Nichimen Corporation, velká mezinárodně proslulá japonská obchodní firma. Českým partnerem pro společný podnik je Zbrojovka Vsetín-Indet, česká firma s dlouhou tradicí výroby pyrotechnických prostředků. ISS hodlá vyrábět 11 miliónů plastikových pyrotechnických iniciátorů ročně, výhradně pro export. V nově vzniklém závodě najde uplatnění 70 nových pracovníků. CzechInvest při založení tohoto nového společného podniku pomáhal a dodával japonským firmám potřebné informace.

 

Sídlo nového společného podniku bude ve Vsetíně. Nová společnost Indet Safety Systems hodlá navýšit základní jmění z 1 na 100 miliónů CZK za přispění japonských akcionářů. ISS zakoupí zařízení na výrobu pyrotechnických iniciátorů od Zbrojovky Vsetín-Indet, předchozího výhradního akcionáře ISS, a hodlá rozšířit svou výrobu o vyvíječe plynů pro předpínače bezpečnostních pásů. Nippon Kayaku se stane hlavním akcionářem ISS s 51% akcií. 34% podíl bude vlastněn Zbrojovkou Vsetín-Indet a 15% akcií firmou Nichimen. Pan Hiroshi Hayami z Nippon Kayaku bude nominován jako předseda představenstva zmíněné akciové společnosti a dva ze tří japonských členů představenstva zůstanou ve Vsetíně. Další dva členové představenstva budou ze Zbrojovky Vsetín-Indet.

 

Pokud se předpínače bezpečnostních pásů používají společně s airbagy, mohou významně snížit riziko zranění při nárazech. Výrobci automobilů proto po celém světě začínají instalovat do svých vozů tato zařízení, která používají reaktivní sílu malého generátoru k vyrovnání prověšení bezpečnostního pásu v případě čelní srážky. Tyto předpínače, které byly dosud montovány převážně do německých automobilů, se stávají stále populárnější na japonském automobilovém trhu a americký trh již také začíná rozpoznávat jejich důležitost jako doplňku airbagů při zajištění bezpečnosti. Vyvíječe plynů jsou velmi důležitou součástí bezpečnostních předpínačů a generátory vybavené pyrotechnickými iniciátory od firmy ISS se již začínají montovat do automobilů, vyráběných největšími automobilkami v Německu a Japonsku. Očekává se, že pyrotechnické iniciátory, vyráběné firmou ISS, budou poptávány významnými automobilkami po celém světě i v USA.

 

Zbrojovka Vsetín-Indet již vyrábí pyrotechnické iniciátory pro vyvíječe plynů pro předpínače bezpečnostních pásů za použití elektrických detonátorů vlastního návrhu. Hlavním vývozním trhem těchto výrobků je Německo. Očekává se, že společné operace ve výzkumu a vývoji mezi ISS a Nippon Kayaku umožní ISS vstup do japonského automobilového průmyslu. ISS také předpokládá rozšíření vývozu do dalších zemí vyrábějících automobily, jako jsou USA, prostřednictvím celosvětové distribuční sítě firmy Nichimen.

 

Zdroj: CzechInvest

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU