Pojišťovny jsou proti rozdělení na životní a neživotní

09.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny jsou proti tomu, aby v zákoně o pojišťovnictví bylo ustanovení o rozdělení pojišťoven na životní a neživotní. Viceprezident České asociace pojišťoven (ČAP) a generální ředitel České pojišťovny Ladislav Bartoníček na dnešní tiskové konferenci ČAP řekl, že tento požadavek by přinesl ohromné administrativní náklady.
Zákon o pojišťovnictví je na programu dnešního jednání vlády. Podle generálního tajemníka ČAP Jaroslava Mesršmída průzkumy v zemích Evropské unie nedospěly k tomu, že by pojišťovny pouze životní či neživotní byly finančně zdravější než univerzální pojišťovny. Člen představenstva pojišťovny Allianz Thomas Münkel doplnil, že některé pojišťovny v zemích EU jsou sice rozděleny právně, ale ne administrativně.
Další ustanovení, které se pojišťovnám nelíbí, se týká technických rezerv. Bartoníček míní, že při jejich umísťování by měly pojišťovny dostat více volnosti, například při investování do zahraničních instrumentů.
Přesto podle Mesršmída asociace zákon vítá, neboť vystihuje potřeby pojistného trhu a přibližuje jej legislativě Evropské unie. Návrh nového zákona mj. výrazně zvyšuje pravomoci státního dozoru, kterému umožňuje i zavedení nucené správy či ozdravného programu. Na druhou stranu odpadne dozoru kontrola a schvalování všeobecných pojistných podmínek pojišťoven.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ