ČNB čeká za první kvartál propad HDP kolem tří procent

22.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Česká národní banka očekává, že propad hrubého domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí tohoto roku bude kolem tří procent. ČTK to včera řekl člen bankovní rady ČNB Miroslav Hrnčíř. "Nebyl bych příliš spokojen, kdyby to byly čtyři procenta, ale vyloučit to nelze," řekl. Dodal však, že z jednotlivých dílčích segmentů lze těžko odhadnout směrodatné číslo.
Analytici odhadují pokles hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku v rozmezí od 2,5 do 4,5 procenta. V posledním čtvrtletí 1998 klesl o 4,1 procenta. Pokles HDP o čtyři procenta očekávají premiér Miloš Zeman a místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík.
"První kvartál byl obdobím výraznějšího poklesu, zatímco čísla za druhé čtvrtletí již budou signalizovat určitou korekci tohoto trendu, ačkoli ještě v záporných číslech," uvedl Hrnčíř.
Centrální banka bude čísla za první čtvrtletí pečlivě analyzovat, pokračoval. "Nicméně spíše pro to, abychom měli pevnější východiska pro ocenění budoucího vývoje." Při rozhodování o případném snížení úrokových sazeb se ČNB dívá podle jeho slov spíše dopředu.
Český statistický úřad zveřejní oficiální údaje o za 1. čtvrtletí v úterý 22. června.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU