Trhy se připravují na prázdniny

24.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Přetrvávající, či spíše znovu se objevující obavy ze zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech vedly k úternímu poklesu hlavního burzovního indexu USA- Dow Jones na hladinu 10 721,63 bodu. Jedná se o druhý pokles ve dvou dnech, především díky blížícímu se zasedání Fedu, jež má 30. června rozhodnout o případné změně ve výši na americkém mezibankovním trhu.

Dalším faktorem byla poměrně silná prodejní vlna na trhu amerických státních dluhopisů, opět v návaznosti na spekulace o zvyšování sazeb a díky množství blížících se korporátních emisí dlouhodobých bondů (např. Ford Motor Co. chystá emisi v celkovém objemu cca 6 mld. USD). Pražská akciová burza na tento vývoj reagovala velmi predikovatelně, index RHNW otevíral na ceně 1408,50 a během dopoledne postupně klesal, aby se před polednem pohyboval na úrovni 1404.80 bodu (-0,26 %). V dopoledním obchodování byl jednoznačně nejaktivnějším titulem Unipetrol s téměř 550 000 ks zobchodovaných akcií.

Po pondělním vzestupu lehce korigoval ve SPAD na cenu 67,20 Kč, což představuje pokles o 0,44 %. Celková aktivita byla ale velmi nízká, uzavřelo se minimální množství obchodů při podprůměrném obratu. Odpoledne, stejně jako na ostatních evropských burzách, pokračoval na naší burze postupný pokles cen všech hlavních akciových titulů. Na rozdíl od ostatních trhů, které zaznamenaly propady v rozmezí 1 % až 1,3 %, však pražská burza ztratila před koncem obchodování pouze 0,87 % měřeno indexem RHNW.

Ani pořadí nejaktivnějších titulů se nezměnilo, Unipetrol jasně vedl se zobchodovaným objemem necelých 850 000 ks při propadu o 3,88 % na 64,88 Kč. V příštích dnech se pravděpodobně nedá očekávat nějaké výraznější oživení obchodování, přece jen se blíží letní měsíce a aktivita se bude utlumovat nejenom u nás, ale také na ostatních trzích.

Zdroj: Lidové noviny 24.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU