Důchody porostou, sociální dávky zatím ne

25.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Za necelé dva měsíce se mohou důchodci těšit na vyšší životní úroveň. Od srpna totiž vláda svým nařízením zvyšuje starobní, invalidní, vdovské a vdovecké důchody v průměru o 300 korun. Dávky se zvýšíi přesto, že nedojde k jejich valorizaci: od posledního zvýšení důchodů totiž nedošlo k pětiprocentnímu růstu inflace. Důchodci tak na tom budou ještě o něco lépe, než kdyby se valorizovalo: v průměru totiž důchody porostou o 5,4 procenta.

Průměrný důchod (starobní, invalidní...) tak dosáhne výše 5885 korun. Základní (pevná) složka, která je společná pro všechny důchodce, zůstane na současné úrovni 1310 korun. Zbývající, tzv. pohyblivá složka, se lidem, kteří odešli do důchodu před 1. lednem 1996, zvýší o 7,5 procenta. Méně štědrý bude stát k mladším důchodcům, tedy těm, kteří odešli do důchodu v roce 1996 a později: těm se pohyblivá část penze zvýší o pět procent. V současné době dosahují důchody zhruba 45 procent průměrné hrubé mzdy.

Podobné to bylo v roce 1988, kdy podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosahovala průměrná hrubá mzda výše 3095 korun a průměrná výše důchodu 1496 korun. Státem vyplácené důchody by podle ekonomů měly být o něco nižšía významnější roli v příjmech důchodce by mělo hrát soukromé penzijní pojištění. Lidé s příjmy či dávkami kolem hranice životního minima se zlepšení životní úrovně zatím nedočkají. Pro valorizaci životního minima jsou závazné stejné podmínky jako u důchodů, tzn. inflace musí od předchozí valorizace přesáhnout 5 procent. Zatímco důchody vláda zvýší, aniž by tato podmínka byla již splněna, ostatní sociálně slabé skupiny mají smůlu.

Valorizace životního minima by přicházela v úvahu až k 1. říjnu, říká Eva Holánová z ministerstva práce a sociálních věcí. Pokud ale do října nepřesáhne stanovených 5 procent, vláda letos životní minimum nezvýší vůbec. Na životní minimum jsou vázány téměř všechny sociální dávky: podpora v nezaměstnanosti, rodičovský příspěvek, příspěvky na bydlení či sociální příplatky.

Zdroj: Lidové noviny 25.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU