Sněmovna v pátek rozhodne, zda schválí státní závěrečný účet

01.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Poslanecká sněmovna v pátek 2. července rozhodne hlasováním o tom, zda schválí státní závěrečný účet České republiky za loňský rok, který vykazuje schodek státního rozpočtu ve výši více než 29 miliard korun. Poslanci se na tom dohodli po skončení včerejší rozpravy o účtu. Situace ve sněmovně naznačuje, že návrh účtu má šanci na schválení.
Rozpočtové saldo by mělo být uhrazeno emisí státních dluhopisů. Jejich vydání má zakotvit zákon, jehož návrh projedná sněmovna v prvním čtení ještě na své nynější schůzi. Loňské státní finance vykázaly příjmy ve výši přes 537 miliard korun a výdaje téměř 567 miliard korun.
Sněmovna by měla v pátek také vzít na vědomí stav státních finančních aktiv ČR ke konci roku 1998 ve výši téměř 262 miliard korun a stav státních finančních pasiv země ve výši přes 194 miliard korun.
Dolní parlamentní komora rovněž rozhodne, zda vezme na vědomí výsledky hospodaření rozpočtů okresních úřadů a obcí za rok 1998, jež vykázalo příjmy necelých 162 miliard korun a výdaje přes 160 miliard korun.
Sněmovna musí v pátek rozhodnout též o svém souhlasu s posílením státních finančních rezerv o 197 miliónů korun, a to převodem prostředků získaných z vypořádání restituce měnového zlata ve výši přes 103 milióny korun a z prostředků na účtu Fondu republiky a darů pro republiku ve výši přes 94 miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU