Hospodářská strategie počítá k roku 2005 s růstem HDP o 5,0 pct

02.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Růstový scénář vládní hospodářské strategie počítá v letech 2000 až 2002 s průměrným ekonomickým růstem 2,5 procenta při schodku veřejných rozpočtů přesahujícím čtyři procenta a v období 2003 až 2005 s pětiprocentním růstem HDP. Vyplývá to z materiálu "Hospodářská strategie vstupu do EU: konkurenceschopnost-růst-zaměstnanost- solidarita", který by měl jít v nejbližší době do vlády a jež má ČTK k dispozici.

Měnová politika by podle tohoto scénáře měla být v prvním období přizpůsobivější s průměrnou roční mírou inflace 5,5 procenta. Průměrná reálná mzda by měla růst o dvě procenta, míra nezaměstnanosti by měla dosáhnout 12,7 procenta a schodek běžného účtu by měl činit 1,4 procenta na HDP.

V letech 2003 až 2005 je růst průměrné roční inflace prognózován na 4,1 procenta, průměrné reálné mzdy na 3,1 procenta, míry nezaměstnanosti na 10,8 procenta a saldo běžného účtu na HDP na 0,1 procenta v plusu. "Úlohu hlavního stimulu ekonomického růstu převezmou v tomto období strana nabídky a úroveň deficitu veřejných rozpočtů na by měla postupně klesnout mírně pod tři procenta," říká se ve scénáři. V materiálu však dosud chybí rozpracovaný fiskální výhled, s jehož dodáním se ministerstvo financí opozdilo.

Růstový scénář je založen na prognóze ekonomického růstu, míry a nezaměstnanosti, na níž se do roku 2002 shodli představitelé České národní banky, MF, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva práce a sociálních věcí a Českého statistického úřadu. Předpokládá provedení institucionálních reforem, hlubší restrukturalizaci podniků a aktivní mikroekonomickou, sociální a regionální politiku.

K definitivní shodě podle ČNB ještě nedošlo nad dlouhodobým inflačním cílem pro rok 2005. Centrální banka počítá v tomto roce s čistou inflací, které by měly již odpovídat i spotřebitelské ceny, mezi jedním až třemi procenty.

Hospodářská strategie obsahuje i makroekonomický výhled v případě setrvačného vývoje. Nepočítá se v něm s aktivní politikou restrukturalizace a reforem na podnikové úrovni. "Předpokládá se pokračování v relativně přísné makroekonomické politice," říká materiál. Průměrná roční míra by se v prvním období udržovala na 4,5 procenta. Recese by byla překonávána pomalu a růst by ani dlouhodoběji nepřesahoval v průměru dvě procenta ročně.

Hospodářská strategie byla vládou schválena již v květnu, ale bez makroekonomických scénářů. Ty uložila vláda dopracovat do konce června, což se s výjimkou fiskálního výhledu z MF stalo.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU