V bytové výstavbě zatím zůstává u slibů

02.07.1999 | ,
BYDLENÍ


Mírné oživení je především zásluha levnějších hypotečních úvěrů Hlavní pilíř bytové politiky Zemanovy vlády - státní fond rozvoje bydlení - stále neexistuje, ačkoli měl začít již fungovat.

Rozpaky panují nad výsledky sociálně demokratického kabinetu, který ve svém programovém prohlášení nasliboval jak dostupné nájemní byty, tak i pomoc při opravě starší zástavby, nehledě na znovuobnovení výstavby bytových družstev. Opozice i analytici se shodují v tom, že vládní podpora bydlení je v principu správná, ale pokud nedojde k deregulacím nájmů, nic podstatného se na stále nefungujícím trhu bytů v ČR nevyřeší.

"Vláda zvyšuje dotace bydlení spíš proto, že není ochotna deregulovat ceny nájmů. Z toho plyne nedostatek bytů a tlak na státní výstavbu," uvedl včera pro HN Vladimír Kreidl z Patria Finance. Cenová deformace totiž vede ke stále silnější potřebě dotací a vyšším daním. Negativní ohlas sklízí fakt, že letošní 15procentní zvýšení státní podpory bydlení oproti roku 1998 jde na konto deficitního rozpočtu. "Je to líbivé a hezké, ale budeme to muset v budoucnu zaplatit," soudí Miroslav Beneš, místopředseda ODS a stínový ministr pro místní rozvoj. Strategie současné vlády v legislativě bydlení je jinak jen pokračováním toho, co začaly její předchůdkyně. "Předpokládal jsem legislativu pro družstevní výstavbu a malometrážní byty pro mladé rodiny či starší osamělé lidí. Ale nic se nestalo," uvedl exministr Jan Černý. Naopak ho potěšilo, že mnohé předložené návrhy novel či zákonů, včetně všemi oceňovaného programu oprav bytového fondu, jsou ještě z jeho dílny či dokonce z dědictví bývalého ministra Tomáše Kvapila.

Zdroj:Hospodářské noviny 2.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ