ČSÚ: HDP letos klesne o 0,7 procenta, inflace bude 3,2 procenta

02.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pokles hrubého domácího produktu (HDP) za celý letošní rok reálně o 0,7 procenta očekává Český statistický úřad (ČSÚ). Tempo růstu spotřebitelských cen bude celoročně 3,2 procenta, nominální mzdy vzrostou o 9,0 procenta, reálné o 5,6 procenta. Vyplývá to z krátkodobé prognózy makroekonomických ukazatelů ČR, kterou dnes ČTK poskytl tiskový mluvčí ČSÚ Jaroslav Macháně.

Míra nezaměstnanosti bude koncem roku činit deset procent a saldo obchodní bilance by mělo vykázat schodek 63,5 miliardy korun, předpovídá ČSÚ.

"Zrychlování poklesu ekonomické výkonnosti v průběhu roku 1998 signalizovalo, že vývoj ekonomiky v roce 1999, zejména v jeho první polovině, nebude příznivý," konstatuje ČSÚ a připomíná, že v prvním čtvrtletí letošního roku poklesl HDP o 4,5 procenta. Ve 2. čtvrtletí by mělo podle ČSÚ dojít k mírnému oživení ekonomiky, kdy se projeví především vliv oslabení kursu koruny a zrychlí se růst vývozu zboží.

Za 2. až 4. čtvrtletí letošního roku předpovídá ČSÚ meziroční reálný růst o 0,6 procenta. Za celý letošní rok očekává reálný pokles o 0,7 procenta. Za základní příčiny označuje snížení investiční aktivity, pokles hrubé tvorby fixního kapitálu, reálně o 3,5 procenta. Dalším faktorem bude zpomalení vývozu zboží. Na druhou stranu výrazné zpomalení inflace a zrychlení růstu reálných mezd vyvolají zvýšení reálné spotřeby domácností o jedno procento.

Zvýšení ekonomické aktivity bude pokračovat i v roce 2000, kdy ČSÚ očekává růst reálné o 1,7 procenta. Zvýší se reálně spotřeba domácností o 0,5 procenta a hrubá tvorba fixního kapitálu o 2,5 procenta. V letošním roce ČSÚ očekává zpomalení růstu dovozu a vývozu zboží. Růst vývozu zboží v roce 1999 bude činit 3,0 procenta, tj. o 14,7 procentního bodu méně než v roce 1998. Růst dovozů zboží bude činit 1,0 procenta, tedy o 6,9 procentního bodu méně než loni. Schodek obchodní bilance tak dosáhne 63,5 miliardy korun. V roce 2000 by měl objem vývozu zboží v běžných cenách vzrůst o pět a dovoz o tři procenta. Pasívum obchodní bilance by mělo klesnout na 47,9 miliardy.

V letošním roce se sníží meziroční tempo růstu spotřebitelských cen - růst se bude mírně zrychlovat až na celoročních 3,2 procenta, což, jak podotýká ČSÚ, je nejnižší míra inflace za celé období liberalizace. Stejně jako pokles růstu spotřebitelských cen lze očekávat i pokles tempa růstu cen průmyslových výrobců.

Odhad růstu průměrných nominálních mezd odhaduje prognóza při poklesu počtu zaměstnanců o devět procent a průměrných reálných mezd o 5,6 procenta, což bude zdrojem růstu spotřeby domácností. "Tento růst mezd se dostane do kolize s vývojem produktivity práce," varuje ČSÚ. Pro rok 2000 očekává ČSÚ nepatrné snížení tempa růstu průměrných nominálních mezd, které se následně projeví na snížení růstu spotřeby domácností.

Nezaměstnanost by měla koncem letošního roku dosáhnout 10,0 procenta. Přírůstky počtu neumístěných uchazečů o práci budou v úhrnu o něco vyšší, než v roce 1998. V roce 2000 bude dále pokračovat růst nezaměstnanosti, jejíž míra koncem roku může být 11 procent.

Při posledním odhadu v dubnu ČSÚ předpověděl pro letošní rok pokles o 0,6 procenta, inflaci čtyři procenta, nezaměstnanost 11 procent a schodek obchodní bilance 76,2 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU